tisdag 22 december 2009

Glädjeämnen och klantigheter.

Plötsligt mår jag bättre. Tänk att första prisen ur en ny kylskåpskall dosa kan vara så god!

I morgon ska jag på jullunch hemma hos Acke, det blir trevligt.
Jag funderar på att streaka genom hagen där han har dom största bockarna för att visa min manlighet, fast för vem är ju frågan. Acke har ju brottats med dom redan så han lär väl inte bli så impad. Man kanske bara skulle ta och vara normal en stund.

Igår så kom jag plötsligt på att jag kanske ev, kan ha fyllt på med vatten i kylaren på Mercuryn under sommaren. Jag fick givetvis panik då den står uppe hos Gunnar i Hedemora.
Tänk om jag blandat ut kylarvätskan så att den fryser.
Ringde Gunnar direkt som fick kolla upp det.
Den klarade runt 25 minus och det har det redan varit där.
Gunnar slaskade i mer glykol och försökte starta skiten men oljan (20/50) var tjock som sirap.
Starten gick knappt runt och Gunnars nya startkablar brann upp.
Nu har han råddat med filtar, kupéfläktar och fan vet allt för att göra ett nytt försök i morgon.
Hur fan kan man ställa in bilen i en loge utan att testa glykolen? Ofattbart, säskilt med tanke på att jag svetsar ett tiotal sönderfrusna gokart cylindrar om året.

8 kommentarer:

widahr sa...

Låter som en sund idé ändå ;-)

widahr sa...

Ja, nu var de ju bara första delen av inlägget som låg uppe när jag kommenterade, men de kanske framgår vilket som jag svarade på ändå... :)

Anonym sa...

Hold your horses...Det blir inte lika kallt inne i logen som utomhus. Kosmisk strålning och sånt....

Stellan sa...

Men det konstiga är... Hur fan kunde 20/50 olja bli som sirap? Det var ju bara minus åtta där igår. 20/50 har man ju haft i gamla vanar som man kört med året om. Kan det vara nåt okult??

Gunnar sa...

Mja, det var nog 10-11 grader när jag drog upp oljestickan. Men det var fan skrämmande, oljan var precis som tjära. Tog man den mellan fingrarna gick den att dra ut i långa trådar. Nu är det -5,5 grader ute. Har inte vågat ha värmen på i natt med tanke på brandrisken. Bilen står ju med fronten i torr halm som legat där sedan 1950-talet... Ska ställa ut en värmare nu på morgonen och se om det går att få igång den mot eftermiddagen.

Gunnar sa...

Anonymous - förklara gärna det där fenomenet lite närmare. Jag har alltid funderat på varför det inte blir lika kallt inomhus, även om väggar och tak är helt oisolerade. Tyvärr står de flesta bilarna på skullen, en trappa upp. På markplan är det flera grader varmare, det känner man direkt i trappan.

widahr sa...

Fan vad trist att ens eget garage i vanlig ordning bryter mot alla regler, för där är de ju alltid kallare än utomhus, sommar som vinter! :-D

Mystery Man sa...

Gunnar: Värmestrålning!
När det är stärnklart strålar allt med fri sikt mot himlen mot ett universum som är ganska nära absoluta nollpunkten (som är -273 celsius). Ett tak, aldrig så tunnt, kommer i alla fall aldrig bli mycket kallare än några grader under luftens temperatur så saker under tak strålar sin värme mot taket, som alltså är mycket varmare än universum.
Är det dessutom snö på taket så isolerar den utmärkt mot rymdens kyla.

Sjöis byggs på som mest när det är stjärnklart, inte så mycket när det är mulet.

Av samma skäl blir det kallare på övervåningen i ett oisolerat hus på vintern.

Även när det är mulet är molnen kallare än luften vid marken men dom är vita så dom reflekterar tillbaka den mesta strålningen.

Detta var dagens fysikföreläsning.