onsdag 21 april 2010

Hur är det möjligt?

Nu debatteras det om inkomstgarantier för kulturarbetare igen.
Hur är det möjligt att få över tvåhundra släng av (skattebetalarnas pengar) om året för att utföra ett arbete som ingen vill ha???

Är det jag som e korkad som inte fattar?
Om man skapar en produkt som inga kunder vill betala för så är det en hobby och det kan man roa sig med efter arbetstidens slut, precis som alla andra.
Hade vi haft pengar att pröjsa för allt annat som behövs i samhället så är det väl okej, men fram till dess så kan dom fan flumma med sitt runk på fritiden.

Dra åt helvete, vad arg jag e nu!!!

23 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med! Man blir inge gladare av att en procent av landstingets budget avsätts för "konstnärlig utsmyckning".

Jope/Varberg sa...

Finns det någon åldersgräns för att få in lite deg där,, min 6 åriga dotter målar "konstnärliga" tavlor , lite bidrag där kanske, pengarna kan jag lägga på riktigt mjuka däck och bensin..

Magnus sa...

"Om man skapar en produkt som inga kunder vill betala för så är det en hobby och det kan man roa sig med efter arbetstidens slut, precis som alla andra."

klockrent!!

Mystery Man sa...

Det är nog så att våra politiker lever i lala-land och där är det roligare att frottera sig med skådespelare och konstnärer på mingelpartyn än med lastbilschaffisar och brevbärare vid grillkiosken.

Dom har fått för sig att kultur är viktigt för "folket" men att "folket" är för dumsnåla för att vilja betala direkt ur egen ficka. Förmodligen en korrekt analys (bortsett från hur viktig kulturen är för folk)

Fast vill du verkligen bli arg, så åk förbi globen och kolla in när politikerna i stockholms stad tävlar med politikerna i solna om att bygga en jättelik arena bara för att Bruce Springsteen skall kunna spela i stockholmstrakten i stället för i götet.
Sisådär en 30000 åskådare skall rymmas vilket är drygt dubbelt så mycket som Globen och för att hantera den ökade publikmängden bygger man (trumvirvel...) 1000! nya parkeringsplatser. Just det 15 nya personer per ny parkeringsplats.
(Jag kan inte förstå hur detta kan skapa några som helst problem.)

Dasen sa...

Sinnessjukt.
Totalt jävla sinnessjukt!

Lura in dem på en Dramaten och tänd på stället. Rykten om en svårberiplig tjeckisk dockteaterföreställning samt fri vinprovning i pausen borde räcka som lockrop.

Stellan sa...

Alltså, jag kan fan inte släppa dårskapen!
Stålarna är slut och folk som är sjuka på riktigt blir utan stålar(delvis för alla socialsnyltare som simulerar sjukdom) för att det helt enkelt inte finns ekonomiskt utrymme för nåt annat.
Man har heller inget prestationskrav på dessa kulturmänniskor. Fatta grejen!

Om deras konstnärliga ådra är på riktigt så skulle dom skapa på kvällarna som alla vi andra.

Mats sa...

Så ni menar att det är dom förmögnas rätt i samhället att skapa konst?

Den stackars fattiga men mycket begåvade konstnären skall alltså inte under några år kunna få ett litet "starta eget bidrag" i form av Kulturbidrag?

Anonym sa...

Clownen Manne är värd varenda öre.
Eggbert punkberg

håkan sa...

man tror inte att det kan var så jävla korkat .kan det verkligen vara sant man blir fundersam.

Mystery Man sa...

Mats:
Fattiga konstnärer får väl göra som andra fattiga människor som vill göra nåt kul.

Stellan sa...

Mystery Man, Mats bara jävlas. Det är hans hobby.

Frun sa...

Får Mats bidrag för att jävlas?

Acke sa...

Hej Stellan,jag tror inte att Du förstår dom här människorna.Dom lider!Det är det som är den stora skillnaden.Dom har uppnått en mental nivå som är på ett högre plan än vi andra.Ta Dig och mig
som exempel.Vi tycker ju att det är roligt att lägga en stekarsvets
eller en härligt 3-axligt inter-
polerad yta, men det är ju bara på ett ytligt plan, vi har inte menat
något annat än att svetsa eller fräsa.Så det är ingen konst.I Tumba Centrum ligger Botkyrka konsthall,och där såg jag en dag ett konstverk som gjort livslångt
intryck på mig.På golvet stog en
svängd rad med 23 klorinflaskor.
Förstår Du vilket helvetes lidande
som måste ligga bakom.Man inser
ju att konstnären efter detta mäs-
terverk totalt har tömt sina sista
krafter och behöver samhällets stöd
för att kunna leva vidare.Så mitt
råd till Dig är:lägg lite svetsar som ser ut som måsskit,lämna plåt-
jobben med tydliga märken efter
hammarslag,då tror jag att även Du
kommer att lida och fan vet om det inte då har börjat bli konst åxå.
Eller så kan man bara se konstnärs-
lönen som en slags förtidspension,
eftersom dom är oförmögna att för-
sörja sig,vilket dom ju inte precis
är ensamma om.Det finns ju gott om kollegor i den branschen,då kallas det ofta för levnadsKONST.

Stellan sa...

Acke, Du är mitt ljus på livets mörka stig.

maudan sa...

Du är så klok och klarsynt min son,båten din blir jättefin.kloka bloggläsare har du också.

Staffan sa...

"Om man skapar en produkt som inga kunder vill betala för så är det en hobby och det kan man roa sig med efter arbetstidens slut, precis som alla andra."

Är det inte det dom gör på SAAB ?

Skämt åsido, jag håller med.
En jävla massa jönseri som vi betalar!
Fan vad skulle vilja ta en så där mupp å sätta på mitt jobb! Svetsa balk 13 timmar/dag utomhus nere i Frihamnen i Sthlm i 4 dar för att sen ta bussen hem 40 mil...

Mats sa...

Om man säger så här då.

Säg att Klorinflasksnubben inte fått något kulturbidrag och istället satsat på politiken.

Som exempel, om Mona Sahlin med hjälp av ett kulturbidrag suttit och målat tavlor istället för det hon gör nu så skulle det varit betydligt billigare för Sverige.

Alltså borde kulturbidrag vara mer än behovsprövat. Kanske inte för individens skull utan mer för samhällets.

Peter Pan sa...

"Acke, Du är mitt ljus på livets mörka stig."

Se där, du kanske har en framtid inom kulturen också? Ack så poetiskt

Man blir aldrig klok på hur skattepengarna fördelas. Om någon i högre position skulle slå näven i bordet och ifrågasätta varje spänn till olika kulturella saker, skulle pressdrevet tvinga honom till självmord och evig arbetslöshet.

Vissa saker måste skattefinansieras till stor del, sjukvård, försvar, infrastruktur, andra saker måste bära sig självt.
Det är tydligen bättre ekonomi i att lida på ett själsligt plan som Acke så sant påpekar, medan om man lider fysiskt efter 45 års hårt yrkesliv, så får man bara långfingret av försäkringskassan. I röven.

Anonym sa...

Även om det finns poänger i kritiken måste jag flinka in att det räcker inte att vilja vara konstnär för att få denna ersättning. Du måste ha levererat (och överlevt ekonomiskt) på egna ben i minst ett halvt yrkesliv innan saken ens kan tas upp till prövning.

Har inga problem om sköna snubbar som John E Franzén och Uffe Wahlberg får statlig konstnärslön (har ingen aning om de har det men som exempel).

maudan sa...

Om dom nu försörjt sig på sin konst halva sitt liv kan dom väl fortsätta med det som alla andra eller så byter dom jobb,är dom sjuka får dom gå till FK och få nobben som alla andra.Vi klarar oss ju faktiskt utan dom,men klarar vi oss utan läkare,sophämtare,rörisar,elektriker,tandläkare,shaufförer av olika slag o.s.v.

Anonym sa...

Så här funkar det:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Statlig_inkomstgaranti_för_konstnärer

Lägg märke till att den nuvarande regeringen har 2009 beslutat att systemet ska avvecklas där inga nya får detta stöd men de som redan är i systemet får ha det kvar.

Stellan - du står in öppna dörrar (om inte Mona & Co återinför detta ifall de vinner valet...).

maudan sa...

så länge dom som är inne i systemet får behålla det,så måste det väl ändå vara att slå in stängda dörrar.Och dom som är proffsiga kommer att finnas kvar,dom är nämligen självförsörjande och skiten som dom andra gör vill ingen ha det är därför dom inte är självförsörjande.dom får söka ett jobb som dom klarar av.

Stellan sa...

Visst slår jag in öppna dörrar.
Hela grejen är ju så självklar att man baxnar.

Inte fan vore det okej att avlöna mig med skattepengar om jag försörjt mig på min verkstad halva livet och sen förlorar alla kunder.