lördag 13 november 2010

Teori och praktik.

Det finns teoretiker och det finns praktiker.
Teoretiker vet hur allting fungerar och ska vara utfört för att det ska fungera i teorin.
Sällan har han dock utfört det i praktiken, han behöver egentligen inte göra det heller för han vet ju ändå hur det funkar.
Praktiker funderar ju givetvis också på hur det fungerar, men inte lika mycket. Han utför det i praktiken och ofta funkar det.

Ett bra exempel på hur det går när det är för mycket praktik i förhållande till teori var när jag i fjortonårsåldern överladdade min flaka med hjälp av kylfläkten. Det funkade inte, trots att jag genomförde det rent praktiskt.

Ett bra exempel på praktiker som får det att funka är Knutte Norsktorsk, han hittar en turbo som ser lagom stor ut rent visuellt, funderar lite och smäller dit den på motorn. Skiten funkar och ger bra med mos. Sen vill praktiker Knut ha mer mos och utan att ödsla tid på jobbiga beräkningar så får han ut våldsamt med mos och trasiga ramlager. Knut byter lager, backar av lite och hittar en combo som funkar. När det blir svårt att få ut dom egenskaper han vill så sneglar han på tekniska lösningar som bevisligen funkar, som tex, ett pitorör på ett jaktplan. Vips så sitter det ett sånt i plenumet och allt funkar, och gör det inte det så pajjar det. då lär sig Knut att det var fel och gör om det. Det kan vara tids och arbetskrävande att vara praktiker, men är man envis så kommer det att funka.

Vi har även Teopraktiker, Acke och Mats är två såna. Dom vet hur det ska funka teoretiskt och kan även överföra det i praktiken. Dessa människor får till grejor som funkar precis som dom hade tänkt sig från början. Vi andra tycker att dom kan vara lite jobbiga och ta lite lång tid på sig, men det är glömt när man ser slutprodukten.

Numera har världen begåvats med en kategori till: Teogoogliker!
Dom vet allt om allt för det har dom googlat fram.
Jag tror att det är som en underrubrik i hobbyn, man vill veta hur allt funkar men eftersom man inte har ork eller lust att genomföra det i praktiken så får man ta reda på det genom google.
Där kan man lära sig allt om flamfront, detonationer, laddtryck, flöden, legeringar och ta mig faan allt!
Det enda problemet är att det inte hänger så många vare sig praktiker eller teopraktiker på forumen(dom jobbar ju), så finns där i bästa fall en teoretiker.
I de flesta fall får dom bara kontakt med andra teogoogliker som sprider sina framgooglade kunskaper till andra teogoogliker som ser dessa hundraåttondehandsteorier som sanningar.
Skadan i det är iofs, försumbar eftersom teogooglikern aldrig kommer att överföra dessa teorier i praktik så det spelar ingen roll om dom stämmer eller inte.

Lycklig är jag som känner teopraktiker, skulle ha gjort det innan jag försökte överladda flakmoppen...

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser mig själv som en teopraktiker isåfall.

Det kan ju gå åt helvete ändå pga lagen om alltings jävlighet.

Man kan mäta in ett lager på tusendelar, fila en kolvring på hundradelar och räkna ut mottryck och få allt att se bra ut på papper och i verkligheten.

Men innan man har provstartat så rasar taket in på garaget. Eller nåt.

Teogoogliker kan vara ganska underhållande, eller bara förra generationen.

Farsan är ett praktexempel på att ha åsikter om allt och veta det mesta, tror han iaf.
Det går tex inte att svetsa med en invertersvets om godset är för grovt...

//Peter K

knutte sa...

teori er nor man vet alt. å ingen ting stemmer. praksis er nor alt stemmer å ingen vet hvorfor.
nor teori å praksis blir forenet stemmer ingen ting å ingen vet hvorfor
hilsen knutte

Stellan sa...

Ja, den gamla generationen som vet att Wolkswagen har dålig värme och att Volvo har dålig bakåtsikt.

Mystery Man sa...

Näe jag tror du har fel. Jag har googlat på teogoogliker och där finns inget alls. Så det så.

Cronos sa...

Offtast är teoretikern skitvass på en sak, typ läst motorteknik på kth i 100år, men får alldrig ihop något att testa sina teorier på för han saknar handlag, men dom brukar hänga på nätet, så att googla skiten är inte så dumt trots allt. Själv är jag Googlepraktiker, stöter man på patrull så Googlar man och offtast hittar man facit.
Sen är det jhu roligare att va praktiker, roligare att slöjda än läsa, och läsa kan man göra när men praktiskt har nytta av det, för då lär man sig garanterat det man läst...

Thomas sa...

Man blir inte bra på att knulla bara för man har läst alla Fibban sen 1985 till nutid. Det var användbar kommentar i en diskussion mellan mig och en teoretiker angående något glömt ämne. Förhoppningsvis ger praktik kunskap och skicklighet, frågan när det gäller kopulerandet är hur man ska få ett ärligt svar på frågan. Räcker det med att man är gift och fattig, tur man inte är rik då skulle man verkligen undra.

Stellan sa...

Word!

Viktor sa...

Jag är praktiker. Det jag inte provat låtsas jag bara tro mig veta. :(

Stellan sa...

Då är man teogoolepraktiker. Många nya benämningar idag.

Viktor sa...

Man lär sig nåt nytt varje dag.

Tjippchopp sa...

....vad e Asterix....vilken kategori?

Dasen sa...

Jävligt sant. Hur många trådar har man inte läst där självutnämda stormästare spridit stolleinformation kring sig.

Gunnar sa...

Varför hugger du på min far, Stellan? Det där med Volkswagen och Volvo har du med all säkerhet hämtat från honom.

Stellan sa...

Visst Gunnar, men jag höll bara med om att dom var underhållande.

Dasen sa...

den nyare generationen har missat att Volkswagen inte stavas med W ibōrjan