måndag 28 mars 2011

Jösses.

Jag har aldrig tagit mig själv för att vara varken överdrivet intelligent(särskilt inte när det ska läsas bankpapper eller deklareras), eller dum i huvudet. Men ju fler människor man kommer i kontakt med ju mer börjar man ju undra hur fan det står till egentligen.

En gissning från min sida är att ca, 30% av befolkningen är helt urblåst.
Vad tror ni, kan det stämma?

Om det nu stämmer, hur fan bär dom sig åt när det ska deklareras?
Mår dom dåligt av att vara helt urblåsta eller mår dom rent av bättre eftersom dom inte fattar hur illa det är? En teori som känns rimlig är: Dom korkade och snälla människorna mår bättre än snittet och dom korkade och elaka mår sämre. Dom sistnämnda har själva fattat att dom är blåsta, men förtränger det genom att sparka på allt.

Jag har några vänner som är otroligt intelligenta och det kan kännas lite jobbigt ibland, eftersom att dom rimligen borde tänka: Jösses, Stellan fattar ju ingenting.

Känner mig lite djup idag och skulle gärna vilja ha lite kommentarer från såväl degskallar som klyftiga(ja, några av dom hänger här).

52 kommentarer:

Hög IQ sa...

Om man som jag har järnkoll så lider man ju av att se allt klanteri i samhället från riksdag ner till vardagen. Den tröge lallar runt i sin tillvaro utan att veta allt jävelskap dom ställer till med, så dom går skadeslösa.

Tiden kommer utvisa att den väg dom tröga (framförallt i riksdagen) i Sverige slagit in på kommer straffa sig. I det avseendet man inte kan diskutera öppet.

DP Race Tech sa...

Nu undrar man ju, kom den här posten till före eller efter vårat telefonsamtal?? men va fan, har aldrig gett mig ut för att vara inte-ligent däremot allmänbildad, vad är det dom säger "dom som kan mycket om lite är svåra, däremot dom som kan lite om mycket brukar vara sympatiska" eller nåt...

DP says: Spark plug, bättre än butt plug...

Gunnar sa...

De korkade är lyckliga med att vara korkade, för de vet inte bättre.
Deklarationen är inga problem. Man behöver bara skicka ett sms, och det är korkade människor bra på. Bara lite mer kreativa människor håller på med avdrag och sådant som krånglar till det.

Jope sa...

Det verkar ju onekligen som att större delen av befokningen vet att nåt är fel men väljer att blunda för detta och lalla vidare och hoppas att det löser sig.

För vem orkar oroa sig för all skit.

Vi har alla våra kvaliter, vissa är grymma hojbyggare, hantverkare, och vissa är duktiga på att klura ut och räkna på problem.
Samhället behöver alla sorter för att blomstra.
Nu kan man ju undra vad för kvaliter man behöver för att bli en bra politiker, jag vet inte för jag har inte träffat någon än.

En vis man sade till mej. Om du inte kan sjunga , spela inte in en platta. Nu kan jag ju inte sjunga så jag skruvar istället.. Och det funkar bra. Hittils.

Didde sa...

Hej Stellan, är jag din vän?
Jag måste börja med att fråga det.
För att nyansera det hela lite bör du väl också blanda in bildning.
Det finns ju intelligenta och bildade människor liksom intelligenta och obildade. Sedan finns de blåsta som du måste mena när du talar om "helt urblåst"
Jag undrar om det finns en ointelligent och bildad typ?
Ang deklarationen som håller jag fullständigt med Gunnar, som vanligt måste jag medge.

Gunnar sa...

Bildning och intillig... inteleg... intelli... äh, det där andra, behöver nödvändigtvis inte gå hand i hand.
Det finns många "smarta" människor med ett halvt livs utbildning i bagaget som inte ens kan tanka bilen själv. Det är nästan värre än folk som är genuint korkade på alla plan.

Stellan sa...

Hög IQ, Jag fattar och håller med.

Didde, Jag tror du är min vän, fast det har jag trott förr om folk, för att sedan få kniven i ryggen!

Bildning har inget med intelligens att göra. Känner korkade bildade personer och intelligenta grovisar. Dom korkade och bildade är för mig en gåta...

Ang, deklarationen så stretar jag emot lite.
Jag har ju eget så det blir ingen sms-deklaration för min del. Dock så är jag inte direkt avdragens man. Har kört privatbil i jobbet under många år, men aldrig tagit ut nån milersättning, just för att det är så krångligt och dom småpengarna kan jag bjuda på. Soppan är ju billig om man tänker på vad man får för pengarna.

Anders sa...

Visst finns det korkade människor som är bildade. I alla fall biladed i den meningen att dom genomfört någon form av "högre utbildning". Om dom sedan kan tillämpa är dock inte nödvändigvis samma sak. Stöter på den kategorin dagligen i mitt jobb. Finns ett talasätt på bland annat KTH, "bättre med sittfläsk än hjärna om du skall skaffa dig en examen".
Och en av orsakerna till detta ör att vi har ett utbildningsystem som fortfarande i ganska hög utsträckning bygger på att elever skall kunna återupprepa vad som lärare och skolböcker beskrivit, inte tillämpa det dom fått höra eller dra slutsater från det. Är som att lära sig katekesen (eller koranen) utantill och i grunden är det vad vårat skolsystem fortfarande bygger på. Vad har man för nytta av det på jobbet?

Och på detta ämne. Ett helt underbar film: Idiocracy: http://www.imdb.com/title/tt0387808

Gunnar sa...

En del har det lite för gott ställt, hör jag. Jag tar fem minuter extra med deklarationen, och får tillbaka 20.000-30.000 mer än om jag bara godkänner skiten som skattmasen föreslår.
Men jag är å andra sidan ett fattighjon som behöver varje krona. Förmodligen för att jag är obildad. Och kanske ointelligent.

Loftish sa...

Det enda jag vet är att det inte var mig du menade med intelligent... Jävlars vad massa ointelligenta saker jag gjort å sagt under åren, men jag tror att även mitt snubblande genom livet har berikat både mig och andra, och också fått någon att tycka att jag är en urblåst idiot. Jag bjuder på det.. Nä nu ska jag dra iväg å renovera axeln. See u on the upside!

Rävas MC sa...

Intelligens är som mycket annat normalfördelat. Det innebär ungefär att det finns lika många sketsmarta som stolpskôtt. Det svåra är väl att se vad som man kallar normalbegåvning. Det känns som att det är lite fler som har svårt att hänga med när man ska förklara något, men det kanske har med bärs eller ålder att göra? :)

Dasen sa...

Intressant. Har du några hotta avdragstip Gunnar?

Verifiering: unalott
Ja ja, en lott kan ju vara bra men är inte avdragbar.

Mats sa...

Ibland så känner jag mig skitsmart för att sedan ramla ned i verkligheten igen.

Fast känslan är fin den lilla stund den uppenbarar sig.

Gunnar sa...

Dasen, tricket för att få dra av småslantarna är att hålla sin arbetsgivare med en dyr bil som man betalar med egen plånbok.
Ju mer jag tänker på det, desto dummare känner jag mig.

Conrad sa...

Som det är för min del: Teknik och konstruktioner, klarar jag hyfsat. Teoretiska saker, myndighetskontakter, banker,försäkringsbolag, mm får frugan klara av.
Sådana gubbar som Stellan anses ju lite knäpp av dom som har höga studieskulder. Tyvärr är det så att ex tandläkaren är respekterad person och har bra betalt. Men kolla vilket skitjobb han utför dagarna i ända. är det något att vara stolt över?
Det fins flera i sammhället som går med näsan i vädret och ser märkvärdiga ut. Men vad uträttar dom på en dag? En fin svets eller en fint urfräst maskindel värderar jag mycket mera.

Stellan sa...

Känns lite kantboll att kalla sig fattighjon när man på fem minuter med deklarationen kan tjäna 30 lök! Måste ha varit skapliga siffror där redan innan.

Conrad, det har jag inte tänkt på! Septiktömmare måste fan vara trevligare än att stå med böjd rygg och meka med ruttna tänder!

Anonym sa...

"En gissning från min sida är att ca, 30% av befolkningen är helt urblåst.
Vad tror ni, kan det stämma?"

Om vi delar upp intelligenspoolen i 3 nivåer: Idiot, medelsvensson, geni så lär det ju behövas 33% idioter för att kompensera för de 33% som ligger i geninivån.

...så ja, du har rätt. :)

Orvar sa...

Som någon fysiklärare sa "de två gundämnen som aldrig kommer ta slut i universum är väte och dumhet"

Undervisar i slöjd och kan väl konstatera att intelligensen varierar kraftigt både bland kollegor och elever. Kollegorna förutsätts ha samma nivå på utbildningen men intelligensen varierar ju lindrigt sagt.

Har dessutom en sambo med ekonomexamen som inte kan multiplikationstabellen. Man kan ju fundera lite på hur viktiga vissa av de saker vi lär oss i skolan är... Tror det är viktigare att lära sig resonera och klura själva än att traggla en massa dryga fakta. Har själv inte mycket mer än gymnasieutbilding än så länge och de flesta jobb i samhället kräver egentligen inte mer, universitetsexamnenas värde är mest en myt för att CSN ska få lura på sina lån på folk.


Fortsätt att lyssna på P1 så blir iaf allmänbildningen bättre!

Aprolle sa...

Tror att jag och fler med mej är tvugna att hålla på med för mycket saker för att bli riktigt bra på nått. Svarvar, fräser, slipar, svetsar, mekar lackar och drar el.I järn, trä, alu, plast.... Skulle man ha tålamod möjlighet att koncentrera sig på ett skulle man nog bli jäkligt duktig. Mer autism alltså:) Då blir man riktigt smart men då får ju följdaktligen andra funktioner lida....För oss vanliga idioteri allafall...;)

o21håkan sa...

är man inteliegent om man som jag förstår att jag är korkad.

Eilert sa...

Jag fattar inte varför, men jag känner mig smart efter att jag bajsat.

o21håkan sa...

ps stava kan jag inte heller

Anonym sa...

Jepp , Håkan så är det och det kallas insikt. Det låter på kommentarerna som att många har den insikten. dvs. alla.

// hans f.

Grannen sa...

......jo asså...eh men...om man...näe....?.... Kan du ta det en gång till??

Gunnar sa...

Stellan - Det handlar bara om att försöka få tillbaka en del av alla de pengar jag lagt på resor. Man är inte välbetald bara för att man kör många mil om året. Tvärtom, varje ny mil är en förlustaffär, men samtidigt ett nödvändigt ont för att ha ett jobb - och en inkomst - över huvudtaget.

Anonym sa...

Jag känner igen det där Stellan, man blir bara mer och mer bitter med åren. Är det något särskilt som har hänt just i dag eller är det bara vanlig trafik-frustration (dimljusidioter som ligger för nära och aldrig använder blinkers), radio-frustration (snackpåsen berättar för nittonde gången på en kvart hur mycket klockan är, spelar sedan "Born in the USA"), eller något helt annat?

/Johan

Anonym sa...

Jag är intelligent! Har blivit erbjuden att gå med i Mensa. WTF vågar inte göra testet. Vi har haft en lång diskussion, om vad intelligens egentligen är, ikväll. WTF vet inte vad intelligens är, tror han. WTFW är övertygad om att intelligens är en begåvning och
inte någonting man kan läsa sig till (eventuellt)... tror också att det handlar om att brinna för något, att ha ett starkt intresse. För WTFW är det engagemang, och engagemang gör att "man" blir involverad och insatt och intelligent??!! Hur mäter man intelligens egentligen? Jag klarade testet men anser inte att det bevisar någonting. Intelligens är förstånd. Intelligens är förmåga att använda sitt tänkande ändamålsenligt, dvs framförallt förmågan att inse väsentliga sammanhang och kombinationsförmåga.
Fint värre, eller hur? Vem bestämde definitionen för intelligens? För egen del håller jag mer på att det handlar om begåvning. Tänk om alla tog vara på sin begåvning; vilken vacker värld vi skulle leva i! GUNNAR: Vore det inte skönt att vara lyckligt ovetande? Ibland är det väl jobbigt att fundera över om det blev rätt eller om jag dög? Leve ointelligensen! Ett okomplicerat liv vore underbart! hälsar "the Wife of WTF; dvs WTFW"

Preben sa...

Jag känner mig jävligt urblåst nu för tiden....och bitter... å gammal.

Willy Wonka sa...

Tänker ibland som du att hur korkade är människor egentligen, men tänker sen att om jag tycker så här om nån eller nåt så borde det ju vara så att flera säkert tycker samma om mig. sedan tänker jag att man inte kan göra så mycket åt hur andra eller en själv är och även tänka att vad tråkigt det skulle vara om alla var likadana.

som en vis man sa: Man får va som man è när man inte blev som man skulle!

Anonym sa...

Om man måste vara smart för att göra avdrag på deklarationen, när man som jag inte vet vad jag ska dra av, hur smart måste man då vara för att få vettig pension!? Där vid 70 nångång... Sälja knark!?

Micke

Anonym sa...

Nä några knivar i ryggen har jag aldrig delat ut, så det blir inga i din rygg heller. Det är mycket mer givande med en hygglig klapp eller kram.

Mulligt att se att du kommer igång med båten igen, då är det vår!

Jag blev inte klar denna vinter heller, sedan får jag inte heller äran att kräla i kring i terpentinångor i en vacker mahognybåt heller. Jag kommer snart att åla ikring i en möglig grisful Uttern, som straff.
Jag har kommit längre med hojen denna vinter än de tre senaste åren. Denna sommar kommer jag nog också fortsätta att bygga hoj till skillnad mot de fem senaste somrarna.

Didde sa...

Anonym ovan var jag/ Didde

Gunnar sa...

Intelligenta människor vågar stå för sina åsikter och skriver inte anonyma kommentarer i någons blogg...

Josef sa...

Jag måste vara ganska intelligent som skriver så bra ordvitsar?

( man skall aldrig någonsin underskatta folks dumhet, aldrig någonsin)

Ollonbark sa...

Intressant ämne Hr Egeland.
Jag är glad att människor har
olika:
Intelligensnivå
Ambitionsnivå
Samt en massa andra egenskaper!
Dynamik är något som föds ur olikhet!

Om vi tar bort den "normala" personen, som är det vanligaste
får vi några kombinationer som är spännande:
Korkad/Elak, Korkad/Snäll,
Smart/Elak, Smart/Snäll.

Den empiriska slutsats jag kommit
fram till är:
Jag ratar utan dåligt samvete människor som är elaka.
Alla andra människotyper är trevliga att interagera med,
bara man accepterar och uppskattar folk för vad de är och vad de kan oavsett eventuellt IQ.

En del av de 30% blåshuvuden som säkert finns tillför glädje till andra genom att behöva be om hjälp!
Alla människor vill innerst inne vara unika och känna sig behövda.

Andra Win-Win situationer uppstår genom dynamik hela tiden.
Arbetsplatser, äktenskap och familjer är intressanta studieobjekt...

Din slutsats om korkade elaka människor är troligen helt korrekt!
De är inte speciellt farliga människor för de avslöjar sig själva tidigt och går att undvika.

De obehagligaste är kategorin högintelligena personer som väljer att vara elaka, riktiga svin... Retroaktiv abort borde tillämpas.
De borde vara förståndiga nog att vara rumsrena.
Många kommentarer är mycket bra uttänkta, tack för dessa.

Hälsningar från en något flummig Greger Ollonbark,
Underutbildad, universalautodidakt med ett ohälsosamt högt IQ.

Stellan sa...

WTFW, jag tror liksom du att intelligens inte går att skaffa sig i efterhand. Men om det handlade om att brinna för något och ha ett engagemang, då skulee ju jag vara skitsmart...och det är jag faktiskt inte.
Roligaste meningen i hela fältet var att WTF inte vet vad intelligens är...Tror han!!?? Underbart!
Hur går testet till? Går det inte ut på att lösa problem, tänka logiskt osv? Jag gör det gärna, är inte rädd för att få min dumhet på papper(även om jag inte kommer att visa det för alla).

Didde, jag har inte börjat med båten än, jag bara ville. Jag måste jobba även kvällar för att bygga upp ekonomin som Slugger dödat.
Uttern, är ett mäktigt namn på en båt. Klingar i klass med Mv Augusta, Bimota, Ferrari och Koeningsegg. Nästan.

Ollonbark, Elaka människor är riktigt trist. Har haft en del av dom i min närhet, och det är inte kul.
Korkade/snälla är inget större problem, dom kan utföra enklare ärenden och sånt, sen har vi samma humor.

Stellan sa...

Vad är en universalautodidakt?

DP Race Tech sa...

stellan in da house:
Vad är en universalautodidakt?

En som kan göra DET med både höger & vänster hand, eller något....

DP says: Vad vet jag...

bästa verifieringen: kablers, så nu går jag och lägger en...

Anonym sa...

Stellan - www.mensa.se/provtest
Kör så det ryker!

Undrar vad det är för skillnad med att skriva under med Grannen, Anonym, Gunnar eller Willy Wonka?
WTFW

Minglan sa...

Hellre dum och snäll än smart och elak.

Orvar sa...

Det där testet var ju lite spännande, enligt mensas sätt att mäta intelligens ligger en annan på 126.
Men det finns ju flera sätt att mäta på - enligt vissa är jag ju helt dum i huve.

Stellan sa...

Wtfw, Skillnaden mellan att ha ett "Nick" och bara vara anonym, är att vi kan hålla isär degskallarna och efter ett tag skaffa oss en uppfattning om vad tex, Willy Wonka är för typ.
Säkert att du klarade testet?;-)
Jag ska göra testet ikväll om jag hinner.

Stellan sa...

Jävla skittest!
Jag hann ju för helvete inte klart!!
Vad är det för idiot som hittat på det där tramset?
Inte en jävla fråga om argonflöden eller smältdiken!

Jag briljerade ju inte direkt, men jag tröstar mig med att jag var klyftigare än hälften av befolkningen.
Vad fan det nu kan vara värt? Snacka om låga ambitioner! Smartare än 90% av befolkningen hade man ju kunnat leva med.
Det känns ju som om nån säger: Du är i alla fall längre än Leif Pagrotsky!

WTFW sa...

OK, jag förstår. I stället för att skriva under med "nick" måste man ha "nicken" först

Stellan sa...

Öhh, nää... Så menade jag inte... Jag hänger inte med alls längre. Kanske inte är så konstigt att du klarade Mensas intagspoäng men inte jag.
Jag viker mig som en hund av låg rang.

Didde sa...

Kul test, jag satt med en frukt i handen och velade. Tyvärr inte taggad som man ska vara när man gör tidsbegränsade tester. För god tid tog jag dessutom på mig. Svårighetsgraden ökade ju också mot slutet.
Nä inte heller jag han klart. 107 fick jag, så jag skulle tro att kanske får behålla arbetet.
Tur att det finns klubbar för sådana som tror att dom är smartare än andra, annars hade dom förmodligen varken haft arbete eller vänner. En av mina äldsta vänner hade garanterat inte hunnit mer än en eller två frågor. Det hade inte blivit någon hög IQ. Han är å andra sidan den smartaste jag någonsin stött på. Med 29års ålder blev han en av Sveriges yngsta professorer i fiberbaserade material. Enligt hans professors polare är han unik då han inte är snabb men å andra sidan löser ALLA problem.
Stellan du kanske tillhör den gruppen?

Orvar sa...

Som sagt, det finns oändligt många olika sorters intelligens. Känn dig inte dum bara för att just det här var av fel sort!
(mensamedlemmar brukar dessutom vara otroligt dryga...)

VM-medaljer är väl om något bevis på att de flesta skruvarna i huvet är åtdragna med rätt moment?

Ollonbark sa...

Universalautodidakt:
Universal- Allsidig
Autodidakt- Självlärd

Hälsningar Greger Ollonbark

Mensas provtest har ett begränsat högsta resultat där de anser att ett grundligare test är nödvändigt
för mer exakt fastställande av
IQ-poäng.

Mystery Man sa...

Läste nånstans om ett tänkvärt experiment som man gjort.

Man lät folk göra en tester som krävde nån form av "talang", typ musikalitet eller "händigthet". Sedan fråga man "objekten" vad dom trodde att deras resultat var.
Och nu kommer det intressanta: De flesta hade koll på hur bra dom var UTOM den sämsta fjärdedelen, som klart överskattade sin förmåga och som heller inte klarade av att bedöma andras.

Slutsatsen är att det krävs lite talang på ett område för att över huvud taget kunna känna igen talang när dom ser det.

Mystery Man sa...

Min talang är t.ex. inte rättstavning....

A.Mansén sa...

Mensa är ett intressant fenomen.
Jag tänkte själv göra Mensa testet då det gick relativt bra i "förtestet" (kommer dessvärre inte ihåg poängen).
Men så tänkte jag tyvärr till lite...

1. Mensatestet är inget intelligenstest, det är ett logiktest. Skillnad. Man kan klara Mensatestet med fulla poäng men ändå vara en hopplös idiot som hela tiden blir kär i "fel" brud (eller kille). Klart ologiskt! Jag själv är säkert lite ointelligent (återigen, logik vs intelligent) men hittills haft mestadels tur när det gäller brudar och vänner.
Så tur är helt klart viktigare i livet! Något som Stellan tidigare berört. Visst mått av logiskt tänkande även här alltså! ;o)

2. När jag insåg att det riktiga Mensatestet kostar relativt mycket pengar, för bekräftande av mitt och andras ego, så fick jag en lätt konspiratorisk känsla. Det verkar inte vara ett universitet eller en ideell förening bakom projektet, utan privata intressen.

Smartast är alltså den som började med Mensa! Rätt mig om jag har fel.

Marcus sa...

"Ignorance is bliss!"
Summerar det hela ganska bra tycker jag.