söndag 8 januari 2012

Åh, va nöjd jag e!

Eleganta träbåtar är fan grejen!
Published with Blogger-droid v1.6.1

19 kommentarer:

Anonym sa...

Vackert, vad blir det för behandling under vattenlinjen? riktigt snygg färg blev det. / Jghan

Lester Boré sa...

Bra att du är nöjd, det har du all rätt att vara!
Som vanligt står jag med flottluggen nere bland markvegetationen med Vega´n i handen...
Jag har hört att man köper bottenfärg på Åland för att dom tillåter mer bly o grejer i färgerna än vad Svesnkarna gör?

Göran sa...

Så skall det låta!
Stellan, det osar av kvalitet.

Lester Boré sa...

Jag satt och funderade över en grej.
När ska du bli märkvärdig och börja glida runt med överrock o galoscher och använda ord och uttryck som te.x "för bövelen!" och hävda att Bror Rexed's du reform är rena rama barbariet?
Om du frågar mig så börjar du närma dig punkten där du, genom dina vedermödor, är berättigad till ett sånt beteende. :-D
Framstående företagsledare inom både mekanisk konsultation och marinbranschen! - Smaka på det, ligger som grädde på tungan.

Peter K sa...

Med tanke på Stellans sociala nätverk så lär han säkert ha tillgång till riktig blymönja från nåt gammalt varv.
Det är bra skit, och går även utmärkt att måla gamla amazoner med har jag hört.

Svartsjö sa...

Malmö -1

rocket goldstar sa...

Hellgotta vad fint det blir.
Funderar på att öppna begravningsbyrå i Malmö.

Orvar sa...

Så grannt!
Och jag som var nöjd när jag oljade in arbetsbänken i köket...

Erik sa...

Hatten av...

J2000E sa...

Veteranbåtssnobben, VBS
Uppkommen under tidigt sjuttiotal genom korsning mellan en kultursnobbist och en museiintendent. Detta gav med tiden avkommor vars främsta kännetecken är elitism, självtillräcklighet och självupptagenhet. Anser att världen stannade den dag Owe Forslund sålde sin första plastbåt. De riktigt renläriga menar att ingen båt av värde har tillverkats efter 1949. Tillåts de samlas resulterar det automatiskt i oändliga diskussioner om vad som är original, vackert och vad som är rätt nyans på mahogny. De kommer dock aldrig till enighet ty det ligger i VBS: s sinnelag att inte lyssna på någon annan än sig själv. Vid kontakt med fritidsbåtsägare ur andra falanger intar VBS en mentalt upphöjd position, varifrån han ser ned på dem alla. VBS tolererar dock plastbåtspöbeln som bakgrundsbrus och deras båtar får tjäna som ful kontrast till hans egen, i alla hänseenden, perfekta båt. Då och då samlas Veteranbåtssnobbarna och deras båtar för att manifestera sin överlägsenhet och vid dessa tillfällen bör inte andra båtar drista sig dit. Skulle det ändå hända körs de bryskt bort. Alla känner alla och för att komma in i gruppen måste du och din båt passera många nålsögon. Detta gör att nyrekrytering knappast förekommer och inaveln är således total. VBS upprörs intill vansinne om en båt ur dess krets säljs utomlands. Den betraktas då som förlorad för mänskligheten. VBS har goda kunskaper om hur man för båt. Ser dock sällan plastbåtar, för det kan förstöra ögonen, vilket ger upphov till incidenter. Är med i GYS, SYS, MYS, RYS, NYS och FNYS. Arbetar inom teoretiska yrken. Arbetsplatsen betraktas ofta av VBS bara som ett sätt att generera pengar till fortsatt underhåll av båten. Har våta drömmar om att tillhöra den elitkrets, gärna inom tändsticksmonopolet, som hade möjlighet att låta bygga båtar när det begav sig. Båt, CG Pettersson med salong.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Högdragen min och inga öron. Näsan förstorad, lätt blåröd som resultat av förfrysning och överdrivet intag av punsch. Mahognybetsfärgade nagelband. Åratal av maniskt maskinslipande har gett vibrationsskadade handnerver vilket i sin tur gör VBS något fumlig. Klär sig gärna tidsenligt med båtens ålder. Vegamössan, med KMK- eller KSSS-märke, vilar på näsroten pga. frånvaron av öron. Favorittillhåll vid vintersäsong är i båtskjulet och under sommaren Jolpan, Högböte, Vaxholm, Saltsjöbaden, Gustavsberg, Rimforsa och Pampas.

Mvh
J2000E

J2000E sa...

Träbåtsfetischisten, TBF
Sprungen ur gammal fin svensk bakåtstävartradition. ”Allting var bättre förr”, är TBF: s valspråk och han förnekar att det gjorts ett enda framsteg på materialsidan sedan kopparniten. TBF är en variant av Veteranbåtssnobben men är mer inriktad på själva materialet trä. Båten kan vara ful som stryk bara den är av trä. Vet och kan allt som är värt att veta om träbåtsvård och tvekar inte att dyvla på oskyldiga medmänniskor detta i tid och otid. Ser ned på alla som inte förstår det som för honom är självklart, nämligen att plast är ond kemi, luktar hästpiss och är ett slöseri med jordens ändliga resurser. Själv reser han till Åland för att köpa upp blymönja, giftiga bottenfärger och boraxlösningar. Kan monotont mässa om sin favoritfernissa i timmar. TBF är mycket selektiv i sitt sociala umgänge. Endast en hård kärna av träbåtsägare samt några noggrant utvalda producenter av fernissa, linolja och tjära finner nåd inför hans ögon. Övriga nonchaleras totalt. Det TBF inte märker, i sin självupptagenhet, är att dessa övriga å sin sida struntar helt i TBF och fortsätter leva i det tjugoförsta århundradet. TBF arbetar med vad som helst bara han slipper plast, datorer, Internet och det som han kallar framstegshype. Båt, klinkbyggd högsjöbåt från ostkusten eller folkbåt med bomullssegel.

Utseende, klädsel, favorittillhåll:
Rent fysiskt ser TBF i stort sett ut som Veteranbåtssnobben med det undantaget att hans nagelband är svärtade av tjära. Allt handslipande har gett TBF kronisk axelinflammation och det formar hans kutiga hållning. TBF är också blyförgiftad av allt mönjedamm och detta gör att han ofta väger mer än vad det verkar. Vinterhalvåret är hans ljusaste tid. Då får han göra allt det han hela tiden talar om under sommaren, dvs. skrapa, slipa, nita, plugga och riktigt gotta sig i sin träbåt. Detta görs på den plats han kallar sitt hem. Under presenningen. Sommartid ses han i ensliga naturhamnar där han försöker hålla sig undan det han kallar plastpesten. Vilket i det här sammanhanget inte är det som plastbåtar kan drabbas av.


Lade in dessa beskrivningar så att du till våren vet vad du ger dig in i.
Mvh
J2000E

Lester Boré sa...

J2000E-
Ett stort tack för en fantastiskt pedagogisk förklaring till dessa två träbåtsägartyper.
Underhållande - Absolut, men inte mindre trovärdigt för det.
Det är inte helt utan att jag känner att jag ligger i riskzonen för att bli en TBF...OM jag nu skulle hålla på med träbåtar, vilket inte är fallet.
Som sagt, roligt, träffande och informativt.
Tack o bock.

Klockmäster sa...

Vad föranleder dessa ändlösa utläggningat?

Stellan sa...

Fan, jag slår eld på skiten eller flyr till en enslig vik i Åland skärgård. Torde iaf, vara fritt från TBS. En och annan TBF, får man väl leva med...

J2000E sa...

Ta det lugnt Stellan - det finns värre att oroa sig för men jag vet att jag upptagit för mycket utrymme så jag hänvisar till:

http://swedishclassicboats.ning.com/profiles/blogs/baattyper-foerdomar-eller

Där man kan läsa om muskelbåtsmarodören (Chronos och hans kompisar), Folkrörelsefamiljen m fl. En inblick i den svenska båtvärlden.
Mvh
J2000E

Stellan sa...

Under vattenlinjen var det någon som frågade,ja...
Jag vet fan inte. Det var stenkolstjära där förut, giftigt och bra, men kanske för mycket "underredsmassekänsla" över det hela. Dessutom vete fan om det går att få tag på. Man kan ju blanda egen järnmönja. Blymönjan som jag kan få tag på vet jag inte om den är lika ball som förr, J2000E kanske vet?

Anonym sa...

http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/v%C3%A5ga-st%C3%A5-upp-f%C3%B6r-blym%C3%B6njan

Ok så länge någon annan gör det!?

o21håkan sa...

stenkolstjäran är väl bra till båtar som sjunger på sista versen .tittade just på mina nagelband lite svart är dom nog

Josef sa...

Helt, helt otroligt vackert verkligen!!