torsdag 10 maj 2012

Akterdäck

Akterdäcket hinner jag inte byta innan sommaren. Jag nåtar skiten och slabbar på några varv fernissa, så får det vara som en liten utställning om skicket på båten vid införskaffandet.

16 kommentarer:

Frun sa...

Bra att du lägger ut bilder på arbetet så slipper jag gå ut i regnet, när kommer du in i natt?

J2000E sa...

Det där ser inte så illa ut. Bifogar en länk till en liten filmsnutt jag tog förra sommaren på väg till Sigtuna (sätt på ljudet). Så att du ser vad som blir lönen för mödan. Båten gick i första maj men sedan dess har det ju varit rätt ruggigt så det har inte blivit något åka. Får se till helgen men det ser ju inte så ljust ut i prognoserna. I vår båt - there is nowhere to hide...
http://www.youtube.com/watch?v=3rTKMnXtJ4o&list=UU1d-gQgYe9Bg4qrZQ_76h0A&index=1&feature=plcp
Mvh
JE
PS - jag ser dig gärna på en tur i sommar.

Lester Boré sa...

J2000E
Vilken fin båt!

Stellan sa...

J2000E, jag håller med. På bilden ser det rätt okej ut. Jag har bergis renoverat hela båten i onödan.

Raggarbåten ser fin ut, men är det inte läskigt med en så där snabb båt?
jag hade inget ljud på, men vad vad vitsen med filmerna på propelleraxeln? Var det nån häpnadsväckande cool detalj som jag inte förstod mig på?

Stellan sa...

Jag åker gärna med på en tur förövrigt!

Gunnar sa...

J2000E - Vilken fin klocka!

Stellan sa...

Ha ha!

J2000E sa...

Tackar!
Det är inte läskigt med snabb båt. Det går att reglera farten med en spak vid sidan om förarplatsen. Spaken är på något sätt ihopkopplad med motorn och gör så att det går att reglera hur fort motorn puttar fram båten. Skitbra!

Den där mojängen jag snurrar på - som du kallar propelleraxeln - kallas visst trycklager och ska ha till upgift att isolera propellerns framåttryck från motorn. Också jättebra att ha - sägs det. Tillsammans med en konstig ledad knut framför så kan man ha motorn nästan liggandes lös i botten på båten.

Vitsen med att filma pryttlarna var att få visa att det var nyrenoverat förra sommaren och att det gicka att snurra för hand - det gjorde det inte innan renoveringen. En annan finess med filmerna är att jag får visa att jag har en dyr klocka även när jag mekar. Jag är sådan nu - maoisttiden är över.

Vi tar en tur i sommar - det kan du behöva efter den här vintern.

Mvh
J"Sea-Dweller"E

Stellan sa...

JE, på något sätt var det roligare när du var kommunist. Man kunde liksom hetsa bättre innan du började tjäna Mammon.
Jag har också trycklager och fin knut. Vill ju inte belasta backslaget med 15 hk.

J2000E sa...

Jag säger som Churchill (fast på svenska)

"Är man inte vänster när man är ung har man inget hjärta. Är man vänster när man blir gammal har man ingen hjärna"

Det är lättare att vilja vara jämlik när man är ung och arbetslös än när man snart är 50 och måste dela med sig. Svårare än så är det nog inte...

Den här ska jag nog ha på mig imorgon när jag tar moppen till båtklubben (har splitsat nya förtöjningstampar):

http://www.flickr.com/photos/45306161@N03/6881226288/in/photostream/

Lagom brackigt till en fetbrux med 4-pet?

Lester Boré sa...

J2000E
Jag hoppas och antar att du äger en Omega Speedmaster 1968?
Om inte - Varför?

grogg sa...

Vad skiljer en Omega Speedmaster 1968 från en senare förutom tillverkningsåret? Ja å att det var pre-manned-moon landing, men det vet väl inte klockan om...

Ifall klockan har varit på månen kan den ju ha lite större samlarväre.

Dasen sa...

Den klocka som J2000E inte äger är inte tillverkad

Stellan sa...

Det finns ju klocka i mobilen.

J2000E sa...

Jag har inte klockor för att få veta vad tiden är - jag ser ändå inte det utan glasögon... Jag är intresserad av teknikhistoria, gillar att leta efter saker, "upptäcka dem", renovera och bygga om dem. Precis som en del andra här.....Tidigare var det bilar, motorcyklar, båtar, m m.

Med stigande ålder tar livet lite mer tid och man hinner/orkar inte helrenovera fordon längre (Stekarn undantagen) - där kom klockorna in i mitt liv. De ger samma sak men tar inte plats, är inte i vägen när man inte använder dem och den dag man tröttnar så är de (om man är insatt) värdesäkrade eller mer.

Jag tog en kvällskurs i urmakeri och det gör att jag kan pilla med dem åt mig själv och åt andra när jag blir pensionist - och slipper kanske på så sätt käka hundmat när jag blir gammal.

Speedmasters har jag haft några stycken men har ingen just nu. Det blir säkert en till någon gång.

Skillnaden mellan moon och pre-moon ligger främst i verket 321 vs 861 men även i deltaljer kring boett, tavla och visare. Allt extremt nördigt men det fattar ju ni (som nördar inom annat) att det är just i detaljerna själva prylen ligger.....

Skillnaden i pris mellan före och efter månen kan vara avsevärd och paradoxen är ju egentligen att klockan är mer värd om den är tillverkad innan månresan. Det ligger väl i att den därmed är exakt likadan som de Speedmasters som fick åka iväg på astronauternas handleder.

Intressant för oinsatta kan vara att detta inte var menat som en rpoduktplacering i marknadsföringssyfte utan att NASA helt enkelt testade klockor på marknaden och kom fram till att detta var den som skulle klara påfrestningarna. i konkurrens med alla namnkunniga märken för tiden.

Nu skall jag inte störa bloggen med detta längre.

Stellan sa...

JE, (orkar inte skriva 2000 längre) jag är avunsjuk fattar du väl? Vem fan vill inte ha exklusiv mekanik på kroppen? Hade jag deg skulle jag vara klockbög jag med.