tisdag 21 augusti 2012

Grekland, here we come!

På en daglig basis häpnas man ju över folks helt otroliga profithunger och låga moral.

Att sömnpiller numera är en storsäljare är knappast ett chockerade faktum, frågan är bara vilka som är storkonsumenterna? Är det dom som borde ha sömnproblem på grund av sitt samhällssnyltande, eller är det dom som får bära upp ekonomin genom ärligt förvärvsarbetande? Tyvärr så gissar jag att det är dom sistnämnda.

Vanligt folk drar sig inte längre för att med alla kända medel utnyttja system, bidragsfuska och utföra olagliga affärer för att sko sig.
"Jag betalar ändå så mycket skatt" Är ett vanligt argument bland dessa människor som konstigt nog inte ens har vett att skämmas för sitt handlande. Eller så jävla konstigt kanske det inte är ändå, i ett tidevarv när det snarare än kutym att försöka sko sig på systemet eller åtminstone utnyttja alla chanser, lagliga eller ej, att försöka slippa tillföra systemet någonting.

Det system som betalat deras skolgång, som vårdat dom på sjukhus och som ser till att det överhuvudtaget finns vägar att åka på eller sporthallar att roa sig i!

Men att gnälla på nämnda system går alldeles utmärkt, det hör man också dagligen, dessutom från samma munnar som tidigare skrytit om den senaste geniala iden dom kommit på för att slippa dra sitt strå till stacken.
Att klaga på systemet borde endast vara en lyx, vigd åt dom som har rent mjöl i påsen.
Då skulle det nog inte bli så mycket gnällt.

Jag har sagt det för, men det tål att upprepas: Det största hotet mot samhället är moralens sönderfall.

En stor del i att folks moral sjunker fortare än en Telia-aktie är människor som Madelene Sandström som utan några som helst moraliska våndor lät skattebetalarna pröjsa över hundra papp för hennes jävla femtioårs kalas. Det kostade inte bara hundra papp, det kostade ytterligare en liten bit av medborgarnas moral.
Moral som skulle ha sett till att det ramlade in stålar till skattemyndigheten, stålar som behövs för att vi inte ska gå samma väg som Grekland. Men det är nog för sent, vi kommer nog hamna i sällskap med Grekland till slut.

Hade jag inte haft ett jobb att sköta hade det kommit en jävla salva om Tillväxtverkets rät till existens här också, men nu ska jag dra in lite flis till mig själv och till systemet.

Jag bannar mig själv för att jag inte skaffade mig en utbildning god nog för att duga till ett arbete inom politiken. Oj oj, vad många det skulle vara som inte pratade med mig på rasterna.

36 kommentarer:

Lester Boré sa...

Stellan.
Nu har du väckt mitt vrede till liv, precis när jag hade trätt på skygglapparna efter mycket om och men...
Rötan har gått så djupt att amputation är det enda kvarvarande alternativet. Frågan är bara var man ska börja karva?

Orvar sa...

"Att klaga på systemet borde endast vara en lyx, vigd åt dom som har rent mjöl i påsen.
Då skulle det nog inte bli så mycket gnällt."
Det skulle nog bli väldigt tyst. Ser dagligen på mina elever vilka värderingar deras föräldrar präntar in i dom och inte fan skänker dom nån glädje på julafton bland de fattiga som inte har något varuhus. Det är ingen som när en kommunist vid sin barm längre. I en tid när alla försöker suga åt sig så mycket som möjligt så kommer det snart gå riktigt illa och tyvärr drar det ju med oss som faktiskt tycker det är helt ok att lägga en del av vår redan ynkliga lön i skatt.


"Jag har sagt det för, men det tål att upprepas: Det största hotet mot samhället är moralens sönderfall." Hur slutade romarriket? Hur vill vi själva sluta?

DP Race Tech sa...

Tyvärr är det ofta så att dom med "rent mjöl i påsen" eller som kan tänka utanför den partipolitiskt korrekta boxen inte blir långvarig i den delen a Sverige som stiftar våra lagar, dom som aktivt försöker göra något konstruktivt blir fort "omöjliga" och får förflyttning till något kontor i tysta delar av korridorerna, lite som han med häftapparaten i Office Space. Har under den förra "lågkonjunkturen" i mitten av 90-talet jobbat på bla. Regeringskansliet och AMS, försökte få Arbetsförmedlingschefer att använda sina anslag till att hjälpa arbetssökande istället för att varje år bygga om lokalerna och köpa nya möbler och textilier det gav en spark uppåt till att anylsera AMS, där gick det bättre, lyckade få alla länsarbetsnämnder nerlaggada men det var ju inte helt rätt i en Socialdemokratisk värld så jag blev "befodrad" till IT-politisk rådgivare, Yeahh right både Persson & Co sa ju "Internet det är bara en fluga" då gav jag upp. Om det bara fanns folk med verklighetsförankring eller näringslivserfarenhet som gick in och ut ur politiken och inte gjorde det till ett livstidjobb, generation efter generation så skulle det nog se annorlunda ut, eller inte......

DP says: Politik är inget för folk med moral.....

Anonym sa...

Bra skrivet Stellan, Det viktigaste för politiker är att inte leva som man lär.Ungefär som kommunist diktaturer.

/Johnny Boy
(Lester, min dotter undrar när hon får tillbaka sin vita angora-kanin?)

Anonym sa...

Stellan!
Ålänsk Center söker en partisekreterare. Läser man kravspecen är du som klippt och skuren för rollen. Sök fort som fan och ut och kriga på barrikaderna.

Mats sa...

Du har inte tänkt på att Fru Sandströms party förmodligen kostade en slant till.

Förlorad arbetstid, OB tillägg för vissa. Traktamente och hotellnätter för andra eller kanske bådadera.

Det är nog en riktig tur att vi knappt ser toppen av isberget gällande utnyttjande av statliga medel.

Anonym sa...

maud olofsson har just ingen utbildnig och kom långt...

Lester Boré sa...

Människors oförmåga och ointresse att ens försöka förstå sig på politik, eller att ens intressera sig för vad den födslorättsliga rösten leder till. - Vare sig den är blank eller partistödjande.
Det är det som leder till fördärvet.

Problem uppstår ju när dom tärandes röster är värda lika mycket som dom närandes...

Stellan sa...

Jag ser det inte som en förlust att folk inte försöker lura i sina barn en romantisk dröm(som förvisso har en viss poäng om den fungerade), men lite moral och sunt förnuft hade ju suttit fint.
Det ska löna sig att jobba hårt, och det stör mig inte att vissa tjänar bra med stålar, men det ska fan ske på ett rätt och riktigt vis.

I det här landet verkar det inte spela någon större roll vilken politik man proklamerar, att sko sig verkar vara huvudsyftet för många inom yrkeskategorin.

Det där med Maud var ju en lysande nyhet, som inger hopp.

Wizz sa...

Hmm samlar adrenalin och argument för din vandring i österled-kanske?

Wizz sa...

Hmm samlar adrenalin och argument för din vandring i österled-kanske?

Stellan sa...

Lester, jag håller med, men även i denna fråga har åratal av maktmissbruk satt sina spår.
Hade folk med ett politiskt ointresse kunnat läsa artiklar i tidningarna som handlade om vad partier vill och har genomfört, så hade det satt pränt. Numera leser man mest om skandaler och missbruk av skattemedel, vilket är fullt naturligt. Det intresserar helt enkelt fler. På samma sätt som dokusåporna med råge konkurrerar ut vettig television.

Vi som är intresserade når dom ut till, men inte dom andra 75 procenten av röstberättigade. Vilket dom hade gjort om man endast kunnat belysa deras arbete i media.

Stellan sa...

Wizz, åh nej. Det har jag redan så det räcker. Men dumhet, girighet och doppade Wolfram upphör aldrig att uppröra.

Anonym sa...

Word

Stellan sa...

Btw, Anonym.
Man behöver Ålänsk hembyggdsrätt för ett medlemskap i Ålands Centern enligt deras stadgar. Nedrans, kan ju knappast bli partisekreterare då.
Men annars stämde kraven rätt bra in, håller jag med om.

Preben sa...

Just centerpartister verkar vara de mest inkompetenta inom politiken och samtidigt de mest giriga.Jag bor i en kommun där man haft centervälde med ett och samma kommunalråd i en satans masse år, och genom åren har man även kunnat följa hur hans kroppshydda har växt och, och det är inte muskler. Det senasta stolliga man har hittat på är ett nytt bibliotek (vilket är bra), att det inte är inflyttningsklart förrän till årsskiftet pga. fel betong är mindre bra, speciellt med tanke på att man har börjat tömma det gammla biblioteket, som skall renoveras för att ta emot "ensamkommande flyktningebarn".

Lester Boré sa...

Stellan.
All politik är väldigt lättillgänglig enl mig, problemet är att gemene man skiter i att tillgodogöra sig informationen. Politikerförakt i all ära, men det finns andra förklaringar till välfärdens nedmontering också.

Mitt favoritexempel är den grånade byggnadsarbetaren, som förvisso betalar sin skatt, som sitter i byggboden och gnäller på flyktingar, höga skatter, att soppan är för dyr och att energipolitiken är åt helvete - för att sen gå raka spåret till valurnan och traditionsenligt lägga sin röst på SAP, bara för att "det har jag ju alltid gjort" eller "dom representerar ju iaf arbetarna"
Det är den typen av ointresse som ställer till det för det demokratiska flerpartisystemet...
Det är ju naturligtvis inte något fel att rösta, socialistiskt eller inte, bara man vet vad man gör och åtminstone kan försvara sitt val för sig själv.
Vem har inte hört att Miljöpartiet är ju bra eftersom dom bryr sig om miljön, och den är ju bra...

Drusse sa...

Titt som tätt så uppdagas det att politiker, andra höga tjänstemän etc fifflar med kvitton, köper toblerone eller på andra sätt försnillar skattebetalarnas stålar... Men jag undrar lite om vad som händer sedan? Är det lagligt att göra på det viset, tex att bekosta sitt egna 50 årspartaj med andras pengar? Upplys mig gärna då jag känner att jag har lite dålig koll på vad som gäller...

Stellan sa...

Dom brukar flyttas från rampljuset ett tag och bli tex, landshövding i nåt län lite avsides, vad jag vet.
Kan aldrig tänka mig att dom straffas på liknande sätt som en fifflande bilhandlare hade gjort.

Lester Boré sa...

Det beror ju på OM dom begått ett brott, rent juridiskt. I regel är väl politikerfiffel omoraliskt men kanske inte olagligt...

Personligen så anser jag att "politikerfiffel" är åt helvete just av den anledningen att det bara gör att människor fokuserar på fifflet istället för dom egentliga problemen, även om det är kaffepengar som fifflas bort i jämförelse med dom egentliga svarta hålen i budgeten. - Dvs saker som ingen är intresserad av att betala för, iaf ingen jag känner...

Drusse sa...

Ja djävlar vilka sköningar!
Jag läste lite på nätet om den berörda 50 årsskivan och de skyddar sig med att säga:

– Andra organisationer spenderar pengar på att åka till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Vi tycker att det här är ett bättre sätt att träffa viktiga personer på, säger kommunikationschefen Ulf Hall...

Är uttalandet korrekt återgett av kvällssvallret så maskerades feckan på ett listigt sätt!

Sedan hittade jag något annat som var intressant om denna härliga människa Madelene på google, I mars 2008 presenterade hon sin utredning ”Utvärdering av myndighetsorganisation för forskningsfinansiering” (Direktiv 2007:102), där hon föreslog en ny forsknings- och innovationsmyndighet, med motivet att samhället måste få ut mer av pengarna som satsas på forskningen.

100000kr kanske inte är mycket i forskningssammanhang (vad vet jag) men med den lön som hon förmodligen drar in kunde hon ha stått för sin fecka själv...

När mina arbetskollegor har fyllt 50 har företaget fixat med blommor och något gott att dricka... om det skulle granskas ordentligt så skall sådant säkert även sådanna tilltag beskattas enligt konstens alla regler!

Anonym sa...

Som någon sa - den enda sanna formen av organiserad brottslighet är politik och religion!

Anonym sa...

Nåja nåja, man ska nog passa sig innan man intar moralens högborg! Det är lätt att hålla med i princip men jävligt svårt att efterleva i praktiken.. skulle tro att de flesta av oss fifflat lite med det man kan. Saltat en reseräkning eller svingat momsen nån gång, tyvärr. Det är i det småskaliga fan gömmer sig.. har man klivit igång och börjat fiffla så finns en risk att det bara rullar på - mer, värre och bredare! Det finns en vits i att polisen och skattmasen slår ner stenhårt på gemene man för bagateller (kan tyckas) men alternativet är ett sluttande plan - utför :)

Drusse sa...

Anonym: Visst har det hänt att man bytt tjänster eller tagit emot ett bidrag för ett utfört jobb, som sist i form av en flaska starkt utan att rapporterat in det till skattemyndigheten... Men jag har inte något dåligt samvete för det då jag betalt skatt sedan jag var 16 år (fyller 39 i år) utan att blinka eller tjafsa om hur dyrt det är. Mina föräldrar lärde mig tidigt att välfärd kostar stålar. Jag tycker dock att det är en viss skillnad att gå på porrklubbar, ha konferens på Grand Hotell osv för totalt omotiverat höga summor men visst, rätt skall vara rätt... Jag kanske borde ha dåligt samvete för den där pavan med rom...

Erik sa...

Problemet är ju som redan uppmärksammats att våra folkvalda visar gång på gång att det gäller att sko sig själva inte tänka på vad som är bra för svea rike.

Då sitter ju såssen i byggboden och läser i aftonbladet att det är bara råffa åt sig, sköt dig själv och skit i dom andra.

Lite jävla empati och moral är vad som saknas.

Erik sa...

Drusse, kan kyrkan ha ett finger med i spelet?

Charlie101 sa...

Tack Stellan! Så sant, men vi har röstat fram de som vi tycker ska ha näven i våra plånböcker. Vi har det vi förtjänar.

De Svenska allmänheten skiter i och är ovilliga att förstå politik, speciellt den långsiktiga, och det utnyttjas och underblåses förstås av de lika moralfattiga kortsiktiga glitterpinnarna som sitter där med armbågen så djupt i min börs att det spiller över till kalas för miljoner åt dom själva. Varför blir jag inte förvånad?

Att regeringen och de politiska partierna utnyttjar min slätstrukenhet är ett politiskt koncept som sträcker sig ned på flera nivåer i vårt samhälle, och jag låter mig utan vidare konsekvens piskas ochså av bankerna, elbolagen och försäkringskassan. Nu ska glesbygds fastigheter taxeras högre än stockholms innerstadsfastigheter. Vi Svenskar har valt detta på valdagen.

Vi saknar alltså inte bara moral, utan ochså ryggrad. Vi har tappat kultur och organisation att demonstrera. Fick man fler att rösta med fötterna skulle det gå snabbt som fan att få rätsida på moralen. Man behöver inte vandra mot öster för det. Det värsta är att vi bara stiger åt sidan.

Anonym sa...

Givet hur det ser ut, och sett ut tidigare, på bildningsfronten i Rosenbad så är du nog i det närmaste överutbildad.

Vad det gäller endast de med rent mjöl i påsen så blir det lätt, ingen har rent mjöl i påsen. När någon dyker upp hos smeden med en bullängd för att han ska loppa ihop ett par plattjärn så är det skattebrott man sysslar med. När grannen som är målare klipper på ett lager färg på kåken mot att tanten klipper honom är det skattebrott det med.
Visst är det rätt så flagrant jävligt med snaste tidens myndighetsmygel och visst fan smakar det bittert i munnen med en GD som sitter av tiden i regeringskansliet, men det är inte som att Svensson har ett jävla dugg bättre moral, för att vara lite halv allvarlig så tror jag att genomsnittlig riksdagspolitiker har mindre dynga i garderoben än de flest vetelängdsfilosofer som kastar skit. Har en svåger som är i det närmaste kommunist och som inte har betalt skatt på en enda hantverkare (sen är det ju i princip omöjligt att hitta en snickare under 50 som inte svartar kroniskt), om karln hade vett att tycka att det är moraliskt förkastöigt med skatt hade jag kunnat förstå det, men att med ena handen förklara varför det är jävligt fint med påtvingad solidaritet medan man slantar snickare svart med andra är bortom allt vett och sans.

Oavsett vilket så ska man vara jävligt försiktig med skattekulor, de är trotts allt stulna från början och då bör de hanteras med respekt.

Stellan sa...

Inlägget handlade ju primärt om att vanligt folk tappat moralen, och att fifflade politiker hjälper till att staka ut vägen.

Lester Boré sa...

Anonym.
Loppa plattjärn mot vetelängd är sannolikt inte skattebrott.

Problemet ligger heller inte i den typen av bytesaffärer, problemet ligger i ehuru folk har som grundinställning att göra rätt för sig eller inte.

Anonym sa...

@Lester Boré
OK, skatteförseelse.
Nä, det är inte som att alla dessa bytesaffärer undandrar miljardbelopp från beskattning, eller vänta nu, jo det gör det. Alla som klagar för på folk som inte "gör rätt för sig" och sedan håller på med bytesaffärer är hysteriska hycklare (sedan är det inte direkt som att alla som gör det är egenföretagare så de är förmodligen tjuvar eller bedragare också). Men det är sant, hantverkares ständiga skattebrott och bidragsfuskande är naturligtvis mycket finare och hederligare än svartskallarna med pizzeria eller socialfallen som inte vill jobba.

@Stellan

Jo hajade det, men jag skulle tro att kausaliteten är omvänd. Att vanligt folk är grisar och att vanligt folk blir politiker. Sen finns det en jävligt enkel lösning om man tycker att politiker är tjuvar, engagera sig själv politiskt, hela Sverige är fullt med lediga platser för förtroendevalda, allt som krävs är att tiden som det tog för dig att smacka ihop Hulster istället ägnas åt att läsa igenom utredningar om rondeller i Höör (eller vart man nu råkar bo), sitta i möten och fullmäktiges sammanträden. Allt mot en ersättning som kraftigt understiger vad en sommarjobbare tjänar på att klippa gräsmattor. Om du stöter ihop med någon som är lokalpolitiker ideellt, tacka honom eller henne, det är hysteriskt otacksamt.

Stellan sa...

Det där tycker jag var bra skrivet faktiskt. Dock har jag aldrig trott eller påstått att alla politiker är tjyvar, men dom som bla bla bla...

Sen är ju frågan om man är en skurk för att man hjälper en polare att svetsa utan att fakturera honom, men han råkar ha med sig fikabröd?
Jag kan erkänna att det hänt, men tycker trots detta att Marjasin förtjänar mer orespekt än mig.

Det jag belös var knappast sådana fall utan snarare folk som sjukskriver sig och jobbar svart med egen verkstad(inte särskilt ovanligt), folk som gärna köper en borrmaskin som någon filat bort en märkning på, köper all jävla hemelektronik på firman osv.

Lester Boré sa...

Anonym.
Ang. hysteri och att hyckla...
Du får det att framstå som om att dessa "bytesaffärer" är den gängse gången i affärer mellan hantverkare och medelsvensson?
Det är en uppfattning som jag absolut inte delar. Att du sedan blandar in svartskallar och hantverkares "ständiga bidragsfusk" gör bara saken ännu lite konstigare...
Av din något uppskruvade ton antar jag att du är förhållandevis väl insatt i kommunalpolitik som minst, därav tycker jag att det är lite konstigt att du missade min poäng som var att det blir problem när stora delar av befolkningen inte vill dra sitt strå till stacken. Om den oviljan ligger i att man uppfostrats i den andan eller helt enkelt inte förstår kopplingen mellan privata och offentliga finanser är ju ointressant.
Det är inte så att jag förespråkar svartarbete eller "bytesaffärer" men just dom sakerna har ju inget med det moraliska förfallet, eller oviljan till att bidra, som bloggägaren retat sig på.

Stellan sa...

Lester, Nu blev jag helt varm och fick en viss hybris... Bloggägare, så vackert det låter! För att boosta egot ytterligare gick jag in på Bloggvärde och såg att min blogg är värd hela 1348 spänn!
Nån som vill tjacka?

Lester Boré sa...

Stellan.
Får man hela "företaget" med personal och allt för 1400 så kan vi göra affär.
Jag kommer naturligtvis att, som ny ägare, lägga om strategin en del och du kommer sannolikt att tvingas blogga om bl a trosskydd och singel malt och inte minst recensera dokusåpor.
Men vafan 1400 är ju 1400 och du har väl en vana att försörja?

rocket goldstar sa...

Jag jobbar,betalar skatt, mysmeckar och surfar på nätet. Röstar på kommunisterna av gammal vana..... Jag är nöjd.