onsdag 31 juli 2013

Aj aj!

Blåanlöpning i min dyra skorsten! Någon har slarvat med rotgas-skyddet. Inte bra...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du utveckla vad en blåanlöpning är för oss som är noviser på metallurgi och svets?

// Johan

Stellan sa...

Ett oxidskikt framkallat av uppvärmning i samband med kontakt med syre. Detta oxidskikt gör att det rostar, även syrafast rostfritt rostar om inte oxidskiktet betas bort.
Har man ingen rotgas(skyddsgas på svetsfogens baksida under arbetet) alls vid svetsning i rostfritt, så fäller även kolet ut och svetsen blir bajs.
På titan är det ännu värre, det blir sprött och helt kass.

Björn sa...

Dagens kunskapslucka ifylld!

Anonym sa...

Aha! då förstår jag, mera sånt här tekniknörderi, sånt gillas. Kan du inte köra en svetskurs på bloggen?. Det kan du väl klämma in. // Johan

Anonym sa...

Äntligen något matnyttigt
Efter flytten från färgfabriken så har bloggen besudlats med
prylar i trä, opålitligare material får man leta efter,

Så långt mellan inlägg med svetsrelaterat att man börjar
undra om det finns 3-fas på Åland.

/Johnny Boy

Stellan sa...

Johnny Pojke, jag skulle mycket hellre svetsa och fylla bloggen med festliga grejer än att spika på ett jävla hus, tro mig! Nu kan jag dock inte bo i ett tält för att kunna underhålla er med svetsrök.

svetskurs lär dessvärre dröja, och mahogny får ni nog stå ut med, på den här sidan.

Erik sa...

Träbåtshysteri eller metallurgi och svetsporr gör det samma, det är nivån på det hela och mängden högkvalitativt hantverk som är hela grejjen. Det och det mustiga språket i bloggen och kommentarer, gör att man fan får abstinens när du inte gör minst ett dagligt inlägg. Vad händer på UNN-fronten?

Uss sa...

Varför inte svetsa en kåk i rostfritt? Lite dyrt kanske, men en världsmästare som dessutom bor i ett skatteparadis kan ju inte ha tight med kulor...

Stellan sa...

Tack Erik!
Det smärtar mig oerhört, men jag fick tacka nej till havsgudens dotter för stunden. Hus, båthus och garage måste ju prioriteras dessvärre. Om det mot förmodan finns ekonomi och om Unn står kvar, då kommer hon nog hit.

Uss, jo, jag blev sjukt rik på att bli världsmästare!