onsdag 24 juli 2013

Rar ärta!

En fyrcylingrig Wickström på min ära!
15-25 vilda påsar till förfogande.
Den ser ju bra ut också, men alla vet ju att fyror låter lite trist...

21 kommentarer:

Sam sa...

"Fyror låter lite trist..."
-Inte alls! Som marinmotor med våta avgaser blir det ett skönt mjum-mjum-mjum-klafs-mjum-mjum-mjum-klafs... Dessutom vibrationsfritt och fint, speciellt en sida.
I min värld har en fyra företräde i maskinrummet!

o21håkan sa...

det duger inte med svenskt längre nu skall tillochmed motorn vara finsk

o21 sa...

jag tyckte om alla bilder på gamla motorer särskilt den med lagningen

Stellan sa...

Sam, jag håller med om det vibrationsfria, det är fantastiskt när det gäller en gammal sidfyra. Men när man belastar låter det Grålle, tycker jag.

O21, jag kan nog bjuda på mer godis framöver.

o21håkan sa...

stellan jag har haft en gammal 9meters laxkutter med en o41a den lät som en traktor

grogg sa...

Gäller då att byta båt till såpass stor att traktormotor undvikes :)

Sam sa...

Mycket av grejen är att man inte ska belasta för mycket. Tänk på att en båt går i uppförsbacke hela tiden, då måste man lätta lite på gasen för att det ska hålla och ljudet blir inte så jobbigt när det går hyfsat lätt.
Vem har bråttom på sjön?

Apropå traktor: i vår båt har vi en Leyland-diesel från en skördetröska(!), och så länge man inte kör in skallen i maskinrummet går det så mjukt och fint, men därinne är det som en hel fabrik!
Båtar ska upplevas uppe på däck.

A.Mansén sa...

En W4 (och W3 för all del) är det sannerligen inte varje dag man ser, var och en får dra egna slutsatser. För den med dålig fantasi kommer en ledtråd, W1 är enligt flera olika källor bästa motorn. Redan på W2'an blir både kylkanaler, insug och avgaskanalerna olika långa.

Om det är någon nörd på sidventilsmotorer a'la Wikström / Albin så undrar jag hur mycket förtändning som är "normalt" ? I den för övrigt utmärkta manualen står det ungefär att den är precisionsinställd från fabriken och skall ej behöva röras, men om man av nöden är tvungen ska den justera så att den går bra. No shit Sherlock. ! Min W2 går hyfsat bra men jag tänker ändå mäta upp förtändningen och då kan det vara kul och se om det är någorlunda "rätt" med den samlade expertisen, om inte vet man åtminstone åt vilket håll man först ska testa....

Stellan sa...

Mer tändning barra!! Jag ställer på känn.
Albins manual är lika förstklassig den.

Mikael Svartsjö sa...

OM fabriken hade skrivit ut ett grundinställningsvärde så kan man tänka så här, hur många av dem som ägde och skruvade med motorn hade något att mäta upp förtändningen med? Det mest exakta verktygen var väl en tumstock, kniv och yxa. Senast jag monterade på en magnet på en gammal båtmotor fick jag ringa en gammal bekant och han sa att det ska tända ungefär strax innan kolven vänder, mer exakt än så kunde han inte svara, jag monterade magneten och motorn startade snällt så både jag och ägaren var nöjd.

A.Mansén sa...

Som nybliven W-ägare frågade jag en skärgårdsbo om ventilspelet, han brukade ställa med den lite tunnare smörkniven i bestiklådan, det funkade det också!

A.Mansén sa...

bestick, givetvis...

o21håkan sa...

jaså det går att ställa ventilspelet på wikströmarna såfistegerade grejor må jag säga

martin sa...

En crossplane 4:a låter väl ändå inte så tråkigt? Fast det är ju inte den där förstås..

Lester Boré sa...

Alldeles nyss parkerade en 650 Savage bredvid mig. - Jag kan deklarera att ljudet från den skulle kunna få den mest ystra tonåring att omedelbart förlora den ståndaktighet som bultande gjorde sig påmind innanför gabardinbyxorna inför det stundande ögonblicket av ormax.

Iofs, han hade säkert bankat i sig en Viagra och hönan hade säkert haft äran att få ta del av hans Rohypnolförråd, så det hade nog fan blivit åka av trots allt.

A.Mansén sa...

Stellan, är du som nyinflyttad lika oroad över den växande problemen på holmen? Nu senast fick Polisen rycka ut och medla mellan en upprörd turist och en restaurangägare som vägrade ge pengarna tillbaka. Jag menar tanten hade ju höjt rösten! (Säkert pekade hon finger också, men det framkom aldrig i artikeln.) Annars, åter till rad4'an.

Anonym sa...

Var det inte bloggförfattaren som efterfrågade en vevgrammofon och stenkakor?
http://www.blocket.se/kronoberg/Vevgrammofon_Silverton_med_stenkakor_48344362.htm?ca=21&w=1

/Päron

Stellan sa...

Mansen, var det pannkakan som inte smakade som den skulle? Tydligen fick polisen provsmaka och medla.

Jag har hittat ett ställe där det finns resegrammofoner, men han vill bara byta mot nåt annat kul. Jag ska bara hitta nåt kul som jag inte behöver.

Svartsjö sa...

Tydligen var det ingen turist och varför är jag inte förvånad över vem krögaren är?!?
I min ungdom hade han pizzerian i hörnet av "Nygge" och Strandgatan och aldrig har jag mått så illa som när man åt en pizza där på väg hem efter krogen, ryktet sade att han "återanvände" pizzakartonger som "folk" slängt på gatan när de ätit sin pizza.
Ljuset i mitt liv berättade att hon har en väninna som varit hälsoinspektör på Åland och hans pizzeria var alltid på gränsen till att få "lapp på luckan"

A.Mansén sa...

Svartsjö. Hur kan det vara möjligt? "GYLLEN OXEN" hette ju stället med klass, låg i den nedlagda bensinmacken (numera riven)! Jag som levt i villfarelsen att det var den förbannade "brunspriten" som var problemet, när du nu säger att det eg. kanske var nattmaten?

Turist eller inte (från Norge), hur djävla svårt är det att ge tillbaka pengarna eller bjuda på något annat om kunden inte är nöjd, för att istället ringa Polisen? Istället filmade krögaren ett annat besökande par samtidigt som han bad dem berätta hur god pannkaka var som "bevis". Om Polisen någon gång (igen) vågar påstå att de har dåligt med resurser ska jag fråga om pannkakan var god eller inte. Nej, jag är inte upprörd möjligen lite indignerad hur samhällsresurser slösas på detta trams. Och nu, vädret....

Mikael Svartsjö sa...

Mamsen, visst märktes det på vädret att jag åkte hem till Stockholm i onsdags?
Typiskt efter 1½ vecka med nordan från helvetet mojnade det i samtidigt som jag lämnade ön, ska jag ta det personligt eller?