fredag 4 oktober 2013

Plötsligt händer det...

Visst har jag stressat förr.
Visst har jag haft lite för mycket i huvudet förr.
Det ligger ju lite för min natur att alltid vilja hinna lite mer.
Detta kan ju onekligen ha sina nackdelar, i form av olika små olägenheter.

Men idag, då jävlar hände det grejer.
Jag skulle ut på ett jobb ungefär en halvtimmes bilresa från stan. Jag skulle plocka ihop lite grejer på grossisten, firman och tjacka glykol.

Saker och ting har ju en tendens att alltid ta lite för lång tid, så när det var dags att inhandla glykol, började stressen komma krypande. Jag går in till kassan och ber expediten skriva upp två dunkar glykol, som jag har för avsikt att greppa på vägen ut.

När jag i mitt tycke lite väl sent kommer ut till arbetsplatsen och öppnar bilen, så noterar jag skamset att jag inte alls greppat några glykoldunkar...
Jag hoppar in i bilen igen och åker tillbaks till stan för att hämta dunkarna.

Oerhört stressad sätter jag mig i bilen för att slösa bort en timma bakom ratten, och förbannar mig själv för att jag är så satans senil.

Då kommer trycket över bröstet.
Det har jag känt förr, men då har det bara varit tungt att andas.
Den här gången var det extraordinärt. Pulsen gick upp utav helvete, det gjorde ont i struphuvudet och det var inte bara tungt att andas utan rejält svårt.
Jag var tvungen att koncentrera mig på att andas, annars glömde jag bort det.

Just det sistnämnda har jag haft så länge jag kan minnas fast när jag ska slagga. Precis i det ögonblick då jag har somnat så vaknar jag andfådd av att något är fel, och då kommer jag på att jag måste andas...
Men detta var första gången det hänt i vaket tillstånd.

Ja, vad ska jag säga?
Jag fattar ju vad det är som är fel, men jag kan ju inte göra så mycket åt det. Kåken måste ju bli klar, vi kan knappast bo fyra personer på femton kvadrat utan rinnande vatten i vinter.

Jag tog ledigt från bygget i kväll, och lade mig i bingen med en finsk polare som ville ha hjälp ut ur en 33 centiliters aluminiumburk.
Där kom vi tillsammans överens om att garagebygget nog får vänta några år.

Hoppas att denna lilla kortburksrekreation lyckas reda upp situationen i några veckor till, tills barren är inflyttningsklar.

Det här inlägget var nog lite väl självutlämnande, men det får det vara värt i förhoppning om kreativa tips om hur man hanterar dylika situationer.
Tips som: Stressa inte, eller ta det lugnt, faller inte inom ramen för kreativt.
Fan, förr i tiden orkade ju karlarna hur mycket som helst. Hur gjorde dom?

52 kommentarer:

A.Mansén sa...

1. Lär sig leva med att allting måste inte vara idylliskt, perfekt och göras direkt. 2. Åker hoj. 3. Gasar hoj. 4. Rastar hoj. 5 Renoverar hoj. 6. Enduro.

Behöver du fler tips är det bara att höra av dig. Mvh F.d Sönderstressad.

Simon från skogarna sa...

Jag vill börja med att beklaga det inträffade.

Nu ska jag skriva precis det du inte vill höra. Du har fått en varningssignal från kroppen om att den inte mår bra. Lyssna till den signalen. Nästa gång kanske det inte blir en varningssignal utan en fullständig kollaps. Och en sådan kan det ta väldigt lång tid att resa sig efter, om man nu har turen att kunna resa sig efteråt.

Lägg in en ledig dag i veckan, eller tidsbegränsa arbetsdagarna. Gör något för att förändra situationen.

Nu vet jag inte hur mycket som är kvar att göra på huset men kan det vara ett alternativ att hyra in mera arbetskraft istället för att göra "allt" själv?

Med önskan om ett snabbt och smärtfritt tillfrisknande och nya krafter.

Ödmjukast
Simon

grogg sa...

Hade lite liknande symptom och därtill för en herrans massa år sedan.

När pulsen skenade vid läggdags blev det till att gå runt kvarteret mitt i svarta natten för att varva ner.

Ett tips jag lärde mig för att få ner pulsen är att krysta, utan att skita på sig (men nästan). Det fungerade för mig och har fungerat för andra.

Sen så hjälper det ju att ta det lite lugnare. Men det gäller att veta vilka finska polare man kan ta hjälp av, så att det inte blir problem längre ner i kistan oxå.

Anonym sa...

Fy tusan vad otäckt.
Gick själv i i väggen för ett antal år sedan och det är ingen kul upplevelse det kan jag lova.
Mår toppen ena dagen och kör på som vanligt ligger med 38-39 graders feber i nästa stund tog mig över ett halv år att hitta tillbaka. Tipset blir som Simon skrev. Du måste lyssna på kroppen och gör det nu för jag lovar dig att den ångest som kommer efter att inte gjort det när man ligger och sover 16-18 timmar per dygn och vaknar lika trött som när du gick och lade dig, då är man inte lika envis. Men som sagt va fan vet jag det var ju jag och inte du.
Men lyssna på kroppen för din familjs skull om inte annat.
Masen

Anonym sa...

"Väggen" är populärt att prata om.

Gissar att du är som många av oss som jobbar/jobbat hårt och "gick in i väggen" för länge sedan men ändå jobbar vidare. Det är då hjärtflimmer, högt blodtryck och magsår börjar visa sig. Värst är det för de som ändå ignorerar varningssignalerna.

Men vafan man sitter fast i ekorrhjulet och har familj och åtaganden man inte bara kan skita.

Bit ihop eller bryt ihop. Dags för mera fiske och mindre jobb, mera balanserat!?

Lester Boré sa...

Hoppsan!
Jag har egentligen inga bra tips eftersom jag misstänker att ditt psyke är din fysiks värsta fiende och detta kan varken doktor Krall eller någon annan göra nåt åt.
Att ha en personlighet som alltid vill mer, bättre och snabbare är inget man kan rå för och i många lägen är det faktiskt den personligheten som gör att det blir nåt överhuvudtaget.
Men...
Om man får såpass tydliga fysiska signaler så kan det vara på sin plats att faktiskt ta strid med psyket. - Särskillt om man som du är i adolescens och kanske till och med fläckvis okysst.

För att vara konkret.
Jag håller med Simon - Gör något för att förändra situationen.
Det behöver kanske inte ske praktiskt, eftersom du VILL göra allt själv, utan det kanske räcker med att förhålla sig till uppgiften på ett sätt som inte är lika påfrestande. - Om båten blir helt färdig 2014 eller 2016 kanske inte är skitviktigt?
Pyssla lite med grejer som du inte kan bli helt jävla besatt av.
-Köp ett par Docksta Patrik med lite klack och smyg lite, ta en kopp kaffe på trappan, glid runt i kalsingar, lös melodikrysset, rök en cigarr, skjut lerduva med ett par polare eller fiska lite. Gör nåt som inte har en, av dig skapad, deadline...

Karlarna förr i tiden orkade hur mycket som helst PÅ JOBBET. - Det fanns inga karlar som jobbade 16-20 timmar per dygn förr i tiden...

Jag tror att det skulle hjälpa att samtala om saken med Acke eller någon annan vuxen med en sund syn på både produktion och livet i stort.

Om en konstant krypande känsla i kroppen är början på det du upplever nu blir jag uppriktigt oroad...
Jag hoppas, av hela mitt hjärta, att du snarast blir som ny då jag har en vana att underhålla.

Mystery Man sa...

Det är väl bara att bryta ihop och gå vidare.

Fast seriöst: Fråga din fru, hon vet vad som är bäst för dig.

Mystery Man sa...

Det är väl bara att bryta ihop och gå vidare.

Fast seriöst: Fråga din fru, hon vet vad som är bäst för dig.

Acke (surrfarsa) sa...

Jag tror att det är väldigt svårt att komma med råd i den här situationen. Alla är vi ju olika. Men jag kan ju berätta hur jag har undvikit den så kallade väggen trots att jag inte har haft nån semester sedan 1976.
När varje arbetsdag är slut och jag skall somna så summerar jag dagen. Jag finner ju nästan alltid att målen för dagen inte riktigt är nådda, men har lärt mig att tänka det tar vi igen imorgon för samvetet är rent i vetskapen att man gjort vad man kan och att varje dag bjuder på nya överraskningar i form av "störningar" utanför egen kontroll (är det inte telefon så har det snöat etc. etc).
Du och Din familj har ju gjort ett fantastiskt arbete med det nya huset. Värmen fungerar redan och jag antar att vatten och avlopp åxå är i ordning. Vad behöver man, handen på hjärtat, mer för att klara en vinter? Inte är det tapeter och den sista listen.

Anonym sa...

Respektera kroppens (hjärnans) varnings signaler, att jobba bort stress har nog inte många lyckats med.
Lider sen några år av att alltid försöka producera dubbelt så mycket som är sunt för mig, blir som ett race där jag inte stannar upp för att njuta av resultatet innan jag går på nästa projekt.

Ligger mycket i det Lester skriver, har själv konstaterat att om man lyckas fokusera på arbetsuppgiften 7-16 och att låta hjärnan vila från att tänka på allt annat som inte har med pysslet att göra så infinner sig automatiskt ett lugn.

Men det är knepigt att hitta vägen ur stresshelvetet och alla individer har nog olika vägar/förutsättningar att lyckas.
Ett bra tips är att umgås med folk som ger positiv energi och har kravlösa relationer.

/Johnny Boy

Gunnar sa...

Det är var inte riktigt vad jag ville läsa, även om jag förstås inte är förvånad över att det hände.
Kloka råd har du fått så det räcker. Jag har inget mer att tillföra än att du brukar veta vilka människor som är värda att lyssna på. Lyssna på dem nu också.

rocket goldstar sa...

Förjäkla bra krönika i Wheels, riktigt härligt skrivet om din hårdrockande kamrat. Jag blir lite nyfiken på Cronos P-1800, kan den ha varit vit och lite lätt taksänkt ? Minns när jag var på P-1800 träff i Västerås tidigt 90-tal, då rullar det in en mattsvart P-1800a med gula fälgar och bakom ratten sitter det en riktig hårdrockare...P-1800-folket satte kaffet i vrångstrupen...Kan det ha varit Kronos ?

Anonym sa...

Tjena Stellan !
Brakade själv ihop på en tjänsteresa i Asien för ett par år sedan . Samma symptom men jag var lite vekare så det fick bli ambulans till hospitalet:-(
Hursomhelst diagnosen var utmattningsdepression ville själv inte tro att så var fallet men så här i efterhand så var det nog rätt.
Fick förklarat av en duktig kvacksalvare att signalsubstans tillverkningen för kontakten mellan nervändarna hade begränsats därav kunde kroppen inte styra vissa saker tex pulsen, syn osv.
Fick lite piller (stimulerar signalsubstans produktionen) och blev helkass i 2 veckor sen började det reda upp sig.
Tipset är fixa schysta piller omgående och när de börjar hjälpa fundera på vad som gnager för mycket.
Det blir bra igen :-)
/Pär

DP Race Tech sa...

Har en polare som dom hittade sittandes på golvet på ICA i Nacka med en djupfryst pizza i famnen som han vägrade släppa första dygnet på sjukhuset, själv fick jag en hjärtinfarkt i juni 2009 och det kan få en att tänka till, idag försöker jag att göra det bästa av varje dag i ett tempo som min gamla slitna kropp orkar med, det finns (nästan) INGET som INTE kan vänta till imorgon, lyssna till dom där små sakerna som din kropp & själ försöker tala om för dig annars kan det ta ett snabbt slut. Polaren med pizzan gjorde slut på sig själv och på hans begravning kom nästan ingen, han hade haft så bråttom med allt att han missat det viktigaste i livet, VÄNNER...

DP says: Friskna till så snart du kan...

Björn sa...

Lyssna på kroppen o familjen, sätt upp realistiska tidplaner utan att behöva 36 timmars dagar. Ställ dig frågan; behöver det absolut vara klart nu eller kan det vänta. Blir inte någon annan lidande låt det vänta.

Så ta kära frun under armen o greppa en svampkorgen under armen, skit i huset någon dag, gå ut o leta efter svamp tillsammans. En fullständigt onödigt syssla men som ändå skänker ro i kropp o själ, hittar ni några gör två svampmackor , dela på en pilsner lägg upp fötterna på soffbordet o fundera om på vad som absolut måste vara färdigt innan inflyttning. Huset kan ni slutmåla nästa vår, Milred ligger bra där hon ligger, garage o båthus behövs ju inte just nu... Bestäm dig för att jobbet ÄR 8 timmar o inte mer per dag, rannsakar man sig själv o tillåter sig att reflektera över "måsten" så brukar det inte finnas så många kvar!

Micke Kummelnäs sa...

Hej Stellan,

Jag är bara en okänd människa för dig. Som fått chansen att följa ditt liv och på så sätt lärt känna dig lite via den här bloggen.
Jag känner igen mig nåt fruktansvärt i det du beskriver och hur du fungerar, för jag är själv likadan och har varit i samma situation.

Bara genom att som nu öppet och naket deklarera hur det ligger till har du tagit första steget mot ett bättre förhållningssätt till arbete, mål och fritid.

Krya på dig Stellan.

Stellan sa...

Tack allihopa, just nu sitter jag i ett väntrum(och stressar upp mig) för att kolla så att pumpen verkar juste.

Rocket, den vita var garanterat Cronos, tror även att den svarta var det, han har haft några olika.

Dp, jag kunde inte låta bli att garva över pizza-storyn, även om den blev sorglig på slutet.
Man mår fan så mycket bättre direkt av att få garva.
Om jag lämnar jordelivet sittandes på Hugos, vilt försvarandes ett paket kåldolmar från charken, så får ni garva åt mig. Mycket hellre det, än att sörja.

Björn, jag måste slipa och vaxa golvet innan jag ens kan ställa in ett soffbord att ha fötterna på.
Men, jag fattar ju tanken.

GonzoPeter sa...

Det är väl muschen som är full i slipdamm och hindrar luftflödet?

Allvarligt skojat, det är inte roligt när oljelampan tänder sig på motorvägen.

Krya på dig!

Carola sa...

Lyssna på kroppen som Simon så klokt skriver, ta en paus från allt m familjen ibland och här på Åland brukar man ju ha" talka" så vill du ha hjälp så kommer vi =) Richard säger prioritera bakifrån =)kanske inte alltid är det som står först på listan som är det viktigaste...

Ta hand om dig och säg till om vi kan hjälpa till med nåt.
Kramar från oss

Carola sa...

Lyssna på kroppen som Simon så klokt skriver, ta en paus från allt m familjen ibland och här på Åland brukar man ju ha" talka" så vill du ha hjälp så kommer vi =) Richard säger prioritera bakifrån =)kanske inte alltid är det som står först på listan som är det viktigaste...

Ta hand om dig och säg till om vi kan hjälpa till med nåt.
Kramar från oss

Stellan sa...

Carola, jag ska kolla med Maria om vi inte ska priorieta bakifrån ett tag...

rocket goldstar sa...

Damerna från Åland...

Stellan sa...

Bakmusade... Det sägs att högt upp i Finland är det tom, omkastat! Nånstans i Karelen torde det vara Side by Side...

GonzoPeter sa...

man tjänar ju en tum på att prioritera bakifrån så det kan ligga något i det.

Anonym sa...

Jag har varit där...

Sluta med snus!


/J B

Anonym sa...

Tråkigt att höra! Det som händer är att din kropp tar betalt för alla dessa jobbperioder med endast några timmars sömn per natt. Tyvärr drabbar utbrändhet de personer som älskar sitt arbete och känner att de har stor eller till och med obegränsad arbetsförmåga.
Du kommer att komma igen. Men kanske inte med den kapaciteten som du har haft. Lyd kloka råd som talar om att planera in och unna dig ledigheter. Och att skjuta upp saker och ting på framtiden istället för att pressa dig till det yttersta.

Lycka till önskar en som har varit där!

Stellan sa...

JB, skulle det var snuset som är orsaken?
Anonym, som också varit här, påstår att det kan finnas en annan orsak.
Berätta gärna mer, nu när du fått mig nyfiken.

Anonym sa...

Stress lär vara orsaken, snus speedar upp pulsen. Dålig kombination - bara min erfarenhet.

/J B

Stellan sa...

Men hur lever man utan snus? Jag beundrar dom som slutar, och har provat själv flera gånger.

Senast jag gav upp stod jag i kön på Willys, och höll på att stryka med i svåra abstinensbesvär.
Kärringen framför var en spänn kort, och stod i säkert en minut och rotade i myntfacket. Till jag tilldrog mig expeditens uppmärksamhet med orden: ta en spänn extra av mig och ge mig en dosa Ettan lös, och fort ska det gå!
jag laddade in en mullbänk, innan jag ens fått ner växeln i libran.

Fixarerik sa...

Tråkigt men väntat.
Jag köpte ju en boxerbåt som läckte ca en kubik i veckan och började renovera.
Ekonomisk kris, bodde med familj (liten dotter) samtidigt som jag renoverade och jobbade dagtid.
Kaos, jag blev så satans less på allt. Jag tog på mig hela ansvaret för bygget utom några detaljer med köket... Planeringen snurrar i huvudet dygnet runt.
Ta hjälp, det går inte att hinna göra allt själv!
"Karar förr " dog innan dom var 40 fyllda.
Vi har ju bestämt att det ska åkas rundbana då kan du ju inte kasta in handuken redan nu!

Ta hand om dig kompis.

Björn sa...

Förlåt, glömde bort att du bor i Östersjöns barnkammare för fästingar, inte skall ni ut i spenaten o dra på er TBE o borelia också...
För övrigt så finns det folk som jobbar med golv, risken är ju att du kommer att våtslipa med 2000 papper innan du vaxar, en yrkesman slutar antagligen med 180 o spar en massa tid o energi.

Ta hand om dig o frun nu!

Anonym sa...

Ta med familjen och kom hit till oss nästa helg!

/Emma R

Anonym sa...

Stellan, du är fanimej en idol. Jag hoppas verkligen att du kryar på dig. Mvh Daniel Tunberg

Anonym sa...

Många har bett dig att lyssna på kroppen. Det är ju svårt för oss lomhörda motormän. Lyssna istället på din gamle Albin AL-23, den besitter den vilsamma livslunk som krävs för att orka länge.
http://vardagsmighty.blogspot.se/2012/07/varmkorning-pa-morgonkvisten.html

Tycker heller inte du ska prioritera bloggen om den pressar dig. Har den förvandlats till en börda så är det ju klokt att lära sig pausa lite med den med. Att istället skriva svar samt nya inlägg när man är road av det. Så har jag börjat göra på träbåts- och motorforum sedan många år. Det är ingen plikt att göra ständiga uppdateringar eller svara på allt.

Ska plocka loss oljeservicepumpen och lägga undan den åt dig, att hämtas när du vill. Den kommer pryda Mildrids finmotor.

Himla vackert hus! Perfekta proportioner. Well done!

/Jörgen

Kollegan Björn sa...

Ja, flera har ju redan sagt att de känner igen si, och jag skriver under på det!
När vi byggde (för 12 år sedan) höll jag på att ruttna bort av alla måsten: ganska nytt jobb där högarna växte, och efter snabb middag ut till bygget och dona tills sen kväll, nyfödd son som jag knappt träffade, och ekonomin for i sank.
The lil' tickler tyckte inte om det utan drog iväg en kväll i en speedad EKG-kurva av sällan skådat slag! Hamnade i KORRIDOREN på sjukan pga överfullt och det bara rasslade i bröstkorgen. Men det hoppade på rätt efter nån timme, och sedan dess har nog min produktivitet gått ner en aning, men det får det va värt.
Jag klarar däremot inte av typ svampplockning som avkoppling i dylik sitta-sjon för man har tid att tänka för mycket. Enduro däremot, ger dig inte läge att tänka på annat än framfarten, och utses härmed till överlägsen avkoppling för en stressat hjärna. Men speedway kanske ger liknande rus...

Mikael Svartsjö sa...

Hoppsan, jag skulle inte ha föreslagit pungrakning eller cologne det verkar som om det fick bägaren att rinna över.
Ta hand om familjen nu, som så många andra säger!

Om du nu måste slipa och vaxa golvet innan inflyttningen lova mig att du INTE plockar fram långbrädan och hasar golvet, du ska ju vaxa inte fernissa till spegelblankfinnish.

Preben sa...

Att anlita en golvslipare för jobbet är ett prisvärt och underskattad nöje, ring och de kommer och gör det medan du vilar upp dig på jobbet.

Anonym sa...

Stellan!
Har upplevt samma sak som JB med snuset. Stress och en dosa om dan fick pumpen att få tokspel.
Sköt om dig!

Willy Wonka sa...

För mig funkar snuset tvärt om...

Göran sa...

"Fan, förr i tiden orkade ju karlarna hur mycket som helst. Hur gjorde dom?"

Dom dog unga!

Anonym sa...

De små skinntorra bönderna i Finska Karelen dog som flugor av hjärtinfarkt. Det påstås ha berott på fettintag, kolesterol, brännvin osv., tro fan det. De jobbade förmodligen bara ihjäl sig.

Acke sa...

Men å andra sidan så blev Christoffer Polhem 90 år. Ingen kan nog hävda att han inte jobbade fulla arbetsdagar.
Drygt!

Lester Boré sa...

Hahaha! Och där ställde Acke ned skåpet...

Stellan sa...

Och ingen vet hur gammal Jimmy Hoffa blev/blir.

cecce sa...

Många bra tips här. Jag har själv varit i en liknande situation. Jag skrev listor över saker som jag HADE GJORT och försökte att uppskatta det. Var uppmärksam på vad som kändes extra drygt och försökte styra undan/minimera det. Prioriterade; t.ex. barnet före jobbet. Gjorde en sak i taget. Och åkte hoj såklart. Just hojen har nog räddat livet på mig flera gånger… Med önskningar om ett snabbt tillfrisknande. /Din hängivne läsare Cecce

Göran sa...

Stellan
här är ett projekt som du kan beskåda som rekreation, d.v.s. bara titta inte bygga.
Det är en kopia av Bugatti 100P, flygplan. Det är gjort av trä och originalet var långt före sin tid men kom aldrig i luften p.g.a. kriget. Nu byggs det i US och skall flygas. Kan du skicka sidan till Acke, jag tror det är i hans smak.

www.facebook.com/TheBugatti100pProject

Stellan sa...

Cecce, och andra...
En dag på speedwayovalen är inbokad! På väg in i första sväng hinner man inte tänka på golvlister!

Dasen sa...

Usch, det där är inte bra. Sätt inte sån jävla press på dig själv! Vi vill inte ha dig som ett sjukskrivet orkesköst mongo som inte ens pallar med att blogga. Ta det lite piano ibland, det har du förtjänat många gånger om.

Fredde sa...

Sprätta stybb och andas lite R olje ångor kommer nog göra dig gott,ser fram emot helgen.

cecce sa...

Tack för att du delade med dig av detta Stellan. Eftersom jag själv har känt stressen komma krypande under en tid så tog jag lite av min surt förvärvade flex (löneslavar kan göra sån't ibland) och åkte en tur på den gamla Honda 750'n i det härliga höstvädret igår eftermiddag. Det gjorde gott. Utan ditt inlägg hade jag troligtvis fortfarande suttit framför min skärm, långsamt dreglande och med tom blick.

Wizzard sa...

hej Stellan, dom stora starka männen från förr gjorde det dom skulle utan att tänka på annan tid än årstid, i bästa fall månad. Du kan inte använda dom somreferens för dom levde inte efter måttot tid är pengar.
Krya på dig andas genom näsan och lyd ackes råd det du inte hinner idag gör du senare!
Wizz

Loftish sa...

Du är den sista jag trodde skulle få problem, du har varit mitt riktmärke på hur man ska leva.

Du vet hur mitt liv ser ut och vad jag fått för besvär av stressen.
jag är inte mästare på att hantera skiten, men vet hur man ska göra. iaf.
Så trots att det är tjatigt så måste du lyssna på kroppen annars så hamnar du i värre situationer. Åh det vet du själv.

En rejäl bläcka kan vara lösningen, eller varför inte börja hänga med och heja på Djurgården och få utlopp för lite adrenalin?

Take care kompis vi vill ha dig kvar jävligt länge till!