söndag 8 december 2013

Pääröödaajs!

Här ligger tunnorna på rad bland spindelväven, fulla med Lambic som ligger och spontanjäser i några år.

Spontanjäst öl får sin jäsning via luftburen jäst.
Så dom brygger en laddning, häller den i stora kar, och låter Moder natur få fart på proceduren.
Sedan hamnar härligheten i dessa tunnor.
Ska det bli Oude Geuse av lambic:en så ska det blandas ett, två och tre-årig lambic.

Ren lambic innehåller ingen kolsyra, eftersom den visslar ut genom träet i tunnorna. Häller man den på flaska däremot så bildas kolsyra.
Jag drack ren lambic på bryggeriet, och det var som en dryck för gudar!

Genom just den här dalen rinner en bäck, vars kanter är bystade med växten som denna jäst kommer ifrån.
Det är därför som spontanjäst öl endast framställs här, då förutsättningarna tydligen inte finns på något annat ställe på jorden.

6 kommentarer:

Gunnar sa...

Vad jag som teogoogliker förstår så var så gott som all öl spontanjäst förr i tiden, så att det bara skulle vara i en enda liten dal det kan ske låter konstigt. För inte kom väl all öl i hela världen därifrån på - säg - 1100-talet?
Det verkar snarare som belgarna är de enda som orkar hålla på med processen fortfarande.
Googlar man så ser man att "i princip" alla spontanjäst öl kommer därifrån, vilket alltså lämnar utrymme för att det ska finnas någon annanstans i världen också. Frågan är var. Och framför allt, varför.

Frun sa...

Den jästsvamp som gör att det blir spontanjäst öl finns i hela världen men mest av den finns i en jävla å i Berseel i Belgien, så där finns alltså den bästa förutsättningen att göra spontanjäst öl!

martin sa...

Har dom mätt på alla ställen i hela världen utöver den där ån? Om svaret är Ja, mycket imponerande. Om svaret är Nej så är det endast byggt på indicier att så skulle vara fallet, ja med bakterierna.

Stellan sa...

Självklart så har bryggmästaren själv, rest runt hela världen och mätt ut den optimala platsen. Annars tog han väl knappast sitt jobb på allvar?

Jag skrev ju "tydligen" i texten då jag inte är nån expert i ämnet.
Enligt en sommelier som jag känner, finns endast just den här jästsvampen på denna plats. Den hette nåt i stil med Bruxelle Bruxellis, och det klingar ju mera Bryssel än Skogås.

Gunnar sa...

Kul att du umgås med somalier, det hedrar dig.
Om du vill prata jäst ska du hälsa på vad-han-nu-heter på Stallhagen, de har ett projekt där de utifrån DNA bärgad från ett vrak ska återställa den jäst som användes i "forntiden" och brygga det öl man hittade på vraket.
Enligt honom är nästan all öl i världen idag gjord på samma jäst. Stallhagen är inte alls lika fränt som ditt pang i Belgien, men klart värt ett besök.

Gasen sa...

Har vi koll på jästen i Pripps Blå som vi bönder dricker?