måndag 22 september 2014

Hittade en rulle till

Den här innehöll ganska mycket av en åländsk Weslake, och en del Dront.

Jävla trevlig film tycker jag!

9 kommentarer:

J2000E sa...

J-la lekonpojke (åländska - fråga dina grannar om vad det betyder...

Anonym sa...

Fan va fränt.
Det enda man själv åstadkommit på en speedway bana, är när man i unga år var inne på Gubbängen, och försökte sladda med moppen.
Det var bara att konstatera, att den effekten fanns liksom inte.

Var på gång ut till träsket också, när en bekant var involverad i Eldarna, men det rann ut i sanden, eller rättare sagt, kolstybben.

Mvh Skogåsbon

Anonym sa...

Tycker allt att det märks att du körde på hyfsat hög nivå, Stellan.
Svårt att säga vilket ekipage som är manligast, dött lopp mellan Dronten och Storsidan.

/Bop

Stellan sa...

J2000E, jag ska kolla i fikarummet, vad det kan vara du menar...
Skogåsbon, Träsket ligger kvar, och det väntar på dig.
Bop, det var mycket snällt sagt, men jag körde division 2, så nivån var rätt låg. Storsidan är nog manligast, det är inte lätt att köra så där med en långgaffel.

Olle sa...

Ett fantastiskt möte (vad man kan se av filmerna) som får mig att minnas barndomens plankningar på Hammarby IP där det största intresset handlade om att se hur många i de inledande juniorheaten som fick åka ambulans från banan. I ett mer moget perspektiv låter det förskräckligt men man måste ju vara ärlig.

Nåväl tiden förändrar oss och så även vår syn på speedway. Det som förvånar mig mest är att den kulturella intressegrunden tycks ha förskjutits markant. Se nu inte det som något dåligt men när jag var ung så kom speedwaypubliken i gamla engelska bilar och åkte Matchless, Triumph och BSA. Lyssnade på Tommy Steel och Cliff Richard och senare kanske Rolling Stones och Beatles. Ingen skulle komma på tanken att åka HD på en oval och än mindre åka amerikansk raggarbil eller lyssna på countrymusik.

Speedway var något som man håll på med inom Samväldet, i Norden och i några Öststater. Vidgar vi perspektivet till isracing så får vi även ta med Sovjet som dominerande nation.

Som sagt! Tiderna förändras och väl är väl det men var finns anglofilerna? Sporten är till stor del fortfarande en angelägenhet inom Samväldet, Norden och några Öststater och under den tid jag jobbade i USA så var speedway lika med dirtrack och biltävlingar på lite större ovaler.

Kan det vara så att de som sysslar med hotrods och allehanda andra amerikanska grovsmiden börjar se en fortsättning i den mer teknologiska och finmekaniska europeiska fordonskulturen. Googlar man på Ford 34 Hot Rod får man över sjumiljoner träffar. Googlar man på Bristol 34 Hot Rod får man drygt fyrahundratusen träffar men det visar sig att nästan alla handlar om 30-tals Ford.

Kan det vara så att Speedway blir den förenande länken till en motorkultur som i mitt tycke är mycket spännande och utmanande. Stellans ”Europeiska” motorcyklar med navstyrning är ett talande exempel men baksidan är väl att marknaden för en taffligt byggt chopper baserad på en gammal HD är betydligt större än teknologiska och välbyggda underverk på modern och tillförlitlig teknik.
Jag har faktiskt inte sett skillnaden förrän jag såg Stellans bilder och filmer. Faktum är att jag fått lite blodad tand och får väl börja gå på speedway som supplement till mitt intresse för F1. Visserligen tittar jag på speedway på TV men där ser man inte publiken och publikens bilar.

Hade under några år för en halv evighet sedan en plats i avsomnade Chevagaraget. Måste tillstå att där huserade fantastiska bilbyggare. Mina bilar bestod mestadels av Citroen SM i olika ombyggnadsstadier. Det sades att han där i hörnet inte håller på med bilar - han meckar rymdraketer.

Varför skriver jag nu det här – Jo först så blev jag faktiskt förvånad över publiken och sedan så retar det alltid någon.

Olle

PS: numera är det mest träbåtar och service av en egen Jaguar.

82x112 sa...

Här kan man tydligt se hur överlägsen Dronten är http://youtu.be/A3mxzPcE-vU

Fixarerik sa...

Oerhört gemytligt det ser ut!

Anonym sa...

Suomi sucks, hade inte en chans när världsmästaren tog på sig skinnstället.
Men det är klart, dom kommer väl att hävda att du numer bor på Åland så dom försöker väl slicka sina sår och komma med skumma förklaringar.
Men detta förtar absolut inte det stora ära som tillfaller en sån överlägsen segrare som ursprungligen kommer från Stockholms södra förorter.

Grattis / C-G

Anonym sa...

Det ser fenomenalt kul ut! som liten cyklade jag på världsmästarbanan i Fresta - där Per Jonsson tränade som knatte. Minns att vi kollade när han drog några varv på en femhundra trots att han tävlade i 50cc då. Stort för oss som var kanske elva år eller så!

/J B