onsdag 3 december 2014

Durkar och studier

Det verkar hända lite grejer i politiken i Sverige, för stunden! Spännande, måste jag säga.

Själv hålls jag med ömsom durkar och ömsom förkovring.

Lite gammal skön ålandshistoria och helst då ur säkerhetspolitisk synvinkel är aldrig fel.

Min insändare ledde till trivsamma samtal med den äldre generationen och en del lånade böcker och pärmar med tidningsurklipp.

Synd bara att man har så fullt med annat skit i huvudet för att få plats med allt.
Jag skulle behöva sanera bort en del, helst genom ett överintag av hylsor, känner jag.

59 kommentarer:

Reuter sa...

Enligt uppgifter så gräts det öppet på SVT:s redaktion after nyheten att dom rödgröna inte är kapabla att regera Sverige.

Stellan sa...

Nyheten??

Preben sa...

Inga partier kommer kunna regera i Sverige så länga de inte vågar tala om invandringen, t.o.m KD skulle kunna vinna om de bara erkände att vi har ett problem, fast då skulle de ju hängas ut som rasister; men skulle de göra det, vore det ju som att erkänna att de är hycklare hela högen, och att de har ställt till det rejält för befolkningen. SD är ju bara moderater med invandringspolitik.

Lester Boré sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lester Boré sa...

Detta är ett fruktansvärt slag mot det demokratiska systemet. Att ett rasistiskt parti kan behandla demokratin på detta sätt är en stor skam.
Den enda vinsten i all denna tragik är att rasistpartiet efter många års maskerad nu visar sitt rätta jag.

Stellan sa...

Lester, Visst är det fruktansvärt!
Att ett invandrarkritiskt parti gör så här förvånar väl ingen, men att alliansen gör det!
Hur kan dom vara så oansvariga?
Gå emot ett annat partis budget! Låter helt galet...

Lester Boré sa...

Stellan.
Asså, jag menade de antisemitiska och rasforskande sossarna... Vilka menar du?

A.Mansén sa...

Dagens citat;

"Just nu påminner Svensk politik mest om ett årsmöte hos De lättkränktas förbund".

Stellan sa...

Asså... Jag menar... Öhh... Va fan...
Det är i alla fall någon annans fel att det blev tokot!

Anonym sa...

Jäkla fin motorinstallation. Vad kör du för virke till dom grövre bitarna i inredningen?. Håller på att renovera en gammal segelbåt och behöver lite virke som går att skruva upp lite faner i taket med. Är fan helt novis på träslöjd.ska man lacka även sånt som inte syns eller duger det med olja?
Beträffande politiska läget i Sverige så suger det bigtime.
Funderar på att söka opolitisk asyl i nåt vettigt land.
// Johan

82x112 sa...

Det är kulturmarxisterna, pk-media, RFSL, Södertörns Högskola, och Gunnar Myrdal som inte tar sitt ansvar!
Fast jag och bara jag vet att de egentligen inte kan hållas ansvariga för de styr i själva verket världen på uppdrag av Rihanna.
Det är jag som är den tysta majoriteten på 12,9%!

Olle sa...

Man kan givetvis ha många synpunkter på det politiska läget men det framstår som utmärkt tydligt att vanlig självkritik inte är den politiska klassens signum. Synd att man inte var politiker när man slog sig på tummen så att någon annan kunde få skulden för ens egen klantighet. Det hade kanske gjort mindre ont.

Samtidigt så måste vi nog inse att det råder en annan verklighet i dag och då menar jag inte frågor som invandring. Den svenska parlamentarismen har byggt på ett scenario där bara ena blocket kunnat utöva makten även om vi gjorde några trevande försök under 1970 och 1980-talet. I praktiken har det även i vissa frågor inneburit att oppositionens inflytande varit relativt stort.

Länder med en mer sann parlamentarisk situation byter regeringbildare betydligt oftare. Vi brukar förfasa oss över att personer som Putin kan sitta vid makten år ut och år in när en president i USA enligt konstitutionen får sitta i maximalt åtta år (det finns undantag). Tage Erlander var statsminister i 23 år företrädd av Per Albin Hansson som satt i 14 år förutom två månader 1936.

Nu har vi helt plötsligt fått två regeringsdugliga block vilket också innebär två reella alternativ i politiken. Minns jag inte fel så var det Maud Olofsson som initierade samarbetet inom Alliansen så egentligen är det Maud Olofssons fel att vi har en regeringskris. Det intressanta är hur det kommer att påverka Sverige.

Italien har haft 63 regeringar och 26 premiärministrar sedan 1945. Partier kommer och går och det är givetvis inte bra för landet.

Storbritannien har haft 20 regeringar sedan 1945 omväxlande röda och blå. Med en liten övervikt för de konservativa. Längs av alla satt Maggi med sina 11 år.

Länder med en mer fungerande parlamentarism har naturligt fler regeringskriser och det Brittiska systemen bygger till och med på att det är den sittande regeringen som utlyser val dock senast fem år efter tillträdet. Vanligtvis sker valen oftare.

Jag tror vi ska vänja oss vid en mindre stabil politisk arena såvida inte partierna tar sitt förnuft till fånga och börjar förstå att det handlar om att styra landet och att man då måste vara bättre förberedd i ett svårt parlamentariskt läge. Det går heller inte att skylla på blockpolitiken när man i den politiska retoriken under 40 år hävdat att oppositionen inte är regeringsduglig. Intressant dock att Alliansen nu axlat det gamla socialdemokratiska mantrat.

En regeringskris är kanske bra för Sverige och stollar som SD kommer det alltid att finnas. När förnuftet kastar paj så kommer dessutom stollarna bara att bli fler. De två länder i Europa som lyckades hålla sig utanför kriget har valt helt olika vägar i sitt agerande med att hjälpa människor på flykt undan krig och oroligheter. Gemensamt för både Sverige och Schweiz är dock att den debatten är tabu. Skulle våra politiska företrädare hantera denna fråga på ett konkret och mänskligt sätt skulle stollarnas föda försvinna.

Det är nya tider nu och det får vi nog ställa in oss på. Ett extraval kommer sannolikt inte att förändra situationen såvida inte något av riksdagens småpartier kommer under fyra procent eller FI över fyra procent.

För övrigt tycker jag att du har en fantastiskt vacker och levande mahogny i dina nya blivande durkar. Se nu till att gör dem så att de går att lyfta också.

Anonym sa...

+ på den Olle

/Bogic Popovic

Lester Boré sa...

82x112.
Du verkar ur balans, paranoida tendenser... Det du beskriver förefaller vara helt uppåt väggarna, det kan inte vara sant.

Olle.
Det är väl till stor del invandringsfrågan och därtill hörande spörsmål som är anledningen till nuvarande ståhej i rikspolitiken?
Eller menar du att vi hade haft samma parlamentariska ordning om den av regimen uppmuntrade massinvandringen till Sverige inte existerat?
Jag tror inte att Maud Olofssons gärning allena hade fixat denna dramatik...

Stellan sa...

Jag VISSTE att Rihanna hade ett riktigt jobb också!

Johan, under durk är de bärande grejorna ek. Däcksbalkar är i ask, som fuktarbetar och väger mindre. Det är ju viktigt att tyngdpunkten är låg.
Är belastningen lägre är ju mahogny perfekt, låg vikt och gott motstånd mot röta.

Friborden och baksidan av vissa inredningsdetaljer är endast rikligt oljade på baksidan. Under durk är det dock målat för att slippa mögel och angrepp av rötsvampar.

zubbe sa...

Men vänta nu, menar de att det inte funkar att tiga ihjäl SD?
Herregud! vi får utlysa omval tills det funkar.

Olle sa...

Utifrån ett tillspetsat perspektiv så kan man väl säga att jag faktiskt menar att vårt politiska system eller kanske bättre uttryckt våra politikers bristande erfarenhet av en fungerande parlamentarism är en lika stor orsak.

Analysen av situationen kan ha två olika förhållningssätt. Antingen gör man en objektiv analys och väger in alla frågor eller också så gör man en politisk analys som tar sin utgångspunkt i den egna uppfattningen. I dagens debatt lyser den objektiva analysen med sin frånvaro.

Assar Lindbäck myntade under socialdemokratins glansdagar uttrycket totalitär demokrati och åsyftade då inslag i politiken där den styrande majoriteten genomför beslut som har en mycket svag förankring i stora oppositionsgrupper. Demokratins inre väsen är just demokrati eller folkstyre som en ledig översättning skulle kunna vara. Det vilar ett ansvar på den styrande majoriteten att även ta hänsyn till hela befolkningens väl och ve. Vid den tiden var det frågan om löntagarfonder som enligt Lindbäck och andra var en korkad idé och som faktiskt kanske till och med var början till Socialdemokraternas devalvering till ett ordinärt parti. Spiken i den kistan var sannolikt fastighetsskatten som mot en blygsam intäkt för staten tvingade bland andra några tusen pensionärer att sälja sina hus.

Nu har vi en situation där båda blocken varaktigt smakat på maktens sötma och kanske därför ser varje fråga som kan vara ett hot mot den egna existensen som något man måste värja sig emot. Det har hänt förut. I modern tid har vi haft KDF sprungen ur reaktionära frireligiösa kretsar. Sedan kom Miljöpartiet med näbbstövlar och trädkramare anförda av en havererad Folkpartist. Därefter Ny Demokrati med ett budskap som liknar SD men med en annan typ av företrädare. Gemensamt för alla dessa är att den styrande makten har haft en sanslös oförmåga att hantera företeelsen och resultaten har antingen blivit att partierna etablerar sig och blir rumsrena eller genom egen klantighet erodera och försvinner. Alltså viktiga sakfrågor lyfts ur det etablerade politiska systemet. Notera att jag bara konstaterar vad som skett utan någon egen värdering

Nu är inte Sverige unikt utan det är sannolikt ganska mänskligt att ducka för det man inte förstår eller inte kan hantera. I våra Nordiska grannländer sitter nu motsvarigheter till SD i regeringsställning även om man klädsamt nuförtiden tar avstånd från sitt svenska systerparti. Det hade sannolikt aldrig skett om de etablerade partierna frankt deklarerat sina ståndpunkter och ur ett konkret perspektiv också meddelat fakta. Det finns en begränsning på hur många människor vi kan ge skydd på samma sätt som vårt kritiserade bistånd har en begränsning. Det kan heller aldrig vara en rasistisk fråga. Den sanna rasismen uppträder först när vi börjar sortera människor som behöver skydd efter hudfärg och utseende. Vi kan sannolikt hitta vägar och former för att ta emot många fler men så länge frågan inte får en konkret inramning så är fältet blir fritt för myter och osanningar som blir sanningar i allmänhetens medvetande.

forts...

Olle sa...

...Alltså kan man inte hantera sakfrågor och ta en öppen och ärlig debatt så kommer frågan att mystifieras och kapas av extrema krafter. Effekten blir att alla som (ur ett objektivt perspektiv) tar upp frågan om skydd för flyktingar ur samhällets begränsade perspektiv får stämpeln rasister och den andra sidan som egentligen bara uttrycker sin medmänsklighet blir extremister. Det finns flera sådana nischer i svensk politik där samhällets begränsade resurser sällan är en ingrediens i debatten. Vi kommer säkert även att få se ett sjukvårdsparti eller skolparti eller pensionsparti eftersom alla dessa områden begränsas av det allmännas resurser. Folk dör i Sverige på grund av begränsade resurser och i sjukvården prioriteras varje dag vårdresurser i relation till möjligheterna. Det är inget konstigt och borde även i frågan om flyktinginvandring kunna diskuteras av andra än stollar med en bakgrund ur allt annat än demokratiska fora.

För att nu återgå till kärnfrågan så kan ju knappast den parlamentariska situationen vara okänd för något av blocken. Vi har faktiskt haft ett val i Sverige – ett land där vi lyckligtvis har en allmän och fri rösträtt. Det är politikernas ansvar att förhålla sig till väljarnas vilja. Ett valresultat som innebär att runt 30 procent av valmanskåren röstar på andra partier en de som traditionellt stått för den politiska strukturen kan bara tyda på att det sker en gradvis och stor förändring i politikens innehåll eller att de traditionella partiernas oförmåga att hantera viktiga och nya frågor är erbarmlig. Speciellt när en tabufråga attraherar 13 procent av väljarna.

Det underbetyg väljarna givit de etablerade politikerna borde mana till självkritik och ett annat agerande. Att i denna situation ge väljarna underbetyget och be om ett nytt valresultat jämställer Sverige med Italien men kan om förnuftet får råda initiera den parlamentariska ordning som finns i Storbritannien (inte för att den är världens bästa) men då måste den politiska arenan städas ordentligt. De politiska alternativen måste bli tydligare. Händer inget så kommer situationen bli som i Tyskland där Moderater och sossar regerar tillsammans eftersom det parlamentariska systemet havererat. Det kanske kan vara en lösning?

Det vi ser i Sverige är oomkullrunkeligt ett symptom på maktens oförmåga att förnya sig och att ta upp frågor som är viktiga för medborgarna. Att det just nu handlar om invandring behöver i sak inte förstora den frågan. Den är mest intressant eftersom det är en tabubelagd och infekterad fråga men de politiska mekanismerna är desamma som det var med KDF, Miljöpartiet, FI och alla andra partier som baseras på ett enskilt politikområde eller särintresse.

Antingen gillar vi läget och anpassar oss till den nya politiska spelplanen eller också lär vi de etablerade partierna att hantera förändring. Jag har inget förslag och på Åland är det trångt men att skylla på förslagna rasister är att förenkla bilden på ett synnerligen naivt sätt.

82x112 sa...

Hmm... Jag skulle ju sluta kommentera politik här...

Jag tramsade ju så klart i inlägget ovan och iklädde mig för ett ögonblick Lesters konspiratoriska Dagerlindska världsbild. Med ett eget tillägg om Rihanna. Läste förresten i Septembernumret av tidningen Frimuraren rubriken "Åldrandet kan enkelt avstannas" så räkna inte ut Gunnar och Alva Myrdal!

Mest försöker jag övertyga mig själv att vi inte lever i Weimarrepublikens sista dagar. Går så där. Det är trots allt ungefär så här det går till när fascister tar makten.

Och fantastiskt fin motor och motorinstallation! Hur går det med planerna på treglaslock på motorkåpan som det spånades om här i kommentarfältet?

Björn sa...

En liten reflektion.
Innan Miljöpartiets intåg på den politiska spelplanen så saknade alla etablerade partier i stort sätt ett miljöprogram.
När de etablerade partierna upptäckte att det var många väljare som faktiskt tyckte att miljöfrågan var viktigt, så arbetade alla partier fram ett mer eller mindre trovärdig miljöprogram. Detta för att behålla dessa valröster eller i ett försök att återta väljarna till partiet.
Att sedan Centern med bakgrund i bondeförbundet och vars väljare säkert har varit en av de största utsläpparna av kväve och fosfor i historien tagit på sig rollen som det borgligas alternativ till miljöpartiet gör ju bara saken trovärdigt(?). Detta kan ju eventuellt tolkas som Centern har fått samvetskval för tidigare oförätter eller att man bara röstfiskar efter väljare som anser att miljön är viktig utan att vara marxist... (Kan ju blir svårt att gå hela vägen som MP o förbjuda bilar om man har basen i glesbyggden bland sina väljare…)
Jag misstänker att i kommande månader fram till valet kommer alla partier göra interna undersökningar och sondera terrängen för vad som är politiskt korrekt att säga o tycka i invandrarfrågan. Detta utan att stöta sig med majoriteten av de egna väljarna. Utifrån detta kommer man att formulera ett invandrarprogram för att behålla och eventuellt locka tillbaka väljare från SD.
Bara genom att tvinga de etablerade partierna bekänna färg i frågan har ju SD lyckats med vad de flesta enfrågepartier vill uppnå. Dock finns ju alltid en risk att man inte vågar att lyssna på vad väljarna tycker utan att pariledningen står fast vid tidigare åsikter i rädsla för att bli uthängda som rasister och på detta sätt gör SD en björntjänst.
Så länge som en stor del av väljarna anser att frågan är viktig så kommer alltid ett enfrågeparti att kunna växa, allra helst om övriga inte ens vågar ta ställning i frågan.
Att sedan SD måste genomföra samma resa som MP (försökt), dvs gå från ett enfrågeparti till ett trovärdigt parti som kan vara ett regeringsalternativ är ju en annan sak.

Lester Boré sa...

Olle.
Jag köper ditt resonemang men du gör dig en otjänst gällande ditt "konstaterande" av läget när du använder dig av ord som stollar när du ska beskriva de som är volymkritiska i invandringsfrågan.

82x112.
Den konspiratoriska världsbild du tillskriver mig känns inte alls bekant men å andra sidan så är det säkert som du säger. - Jag menar, vem är jag att säga emot goda, upplysta, toleranta och medmänskliga människor som du?

Det sista du skriver om fascistiskt övertagande är dock något av det mest bisarra jag någonsin läst. - Att du har mage att uttala dig om andra människors påstått konspiratoriska världsbild i samma skrivelse som du själv insinuerar att ett av de svenska riksdagspartierna är fascister, samt att dessa påstådda fascister har påbörjat ett maktövertagande.
Förstår du ens vad fascism är!? - Tomhylsa...

Eller har du, som vanligt, aldrig skrivit nåt av det jag påstår?

Lester Boré sa...

Björn.
SD är inte ett enfrågeparti, lika lite som något av de andra sju partierna är enfrågepartier.
Skulle man vilja spetsa till saken en aning så kan man konstatera att den enskilt viktigaste frågan och allra heligaste utgiftsposter i både den rödgröna och i alliansbudgeten är just invandringsposten.
Betyder det att de övriga sju partierna är enfrågepartier?

82x112 sa...

Nej då Lester, den här gången läste du rätt. Däremot vill jag påpeka att jag inte insinuerar utan konstaterar att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti. Inga konstigheter.

Dina upprepade uttalanden om min världsbild tar jag som ett frikort att uttala mig om din. Den är helt uppenbart formad av den konspiratoriska syn på invandring, journalistik, kultur och "svenskhet" som frodas på propagandasiter som Avpixlat med flera. Bland annat ditt sätt att återkommande använda deras hittepå-språkbruk som "volymkritisk" och dylikt för att maskera rasism talar för det.

Anonym sa...

Kan vi inte bara konstatera att motorinstallation är som en välsultad kungen av Danmark och att Sverige med högsta sannolikhet är på väg mot ett kallare mänskligt klimat för vissa människor? Jag tror personligen att SD får ett par extra procent i nyvalet vilket är både bra för de flesta och sannerligen kul! De måste gjort jätte ont för Stefan att få en hel arm uppkörd i ändlycktan i tisdags... Förövrigt tycker ja de är fantastiskt att folk ens orkar engagera sig för 2018 är de nog Åkesson som står högst upp sen kan ju vänsterpacket va jätte arga, de skiter ju vi vanliga människor i...

Med vänlig hälsning Janne

Björn sa...

Lester.
Jag böjer mig för ditt resonemang där jag felaktigt kallade MP och SD för enfrågeparti. Vad jag menade var ju som du så hövligt påpekade den enskilt fråga som står partiet närmast. De övriga etablerade partierna försöker ju ha alla större frågorna på agendan, typ vård, skola, omsorg, pensioner etc. för att tilltala så många myndiga och därmed röstberättiga personer som möjligt.
Att man som parti bara lyfter fram en fråga som viktigast/kärnfråga har ju två sidor. För de som anser att den enskilt viktigaste stöder partiet utan att fundera på övriga frågor. Allternativt man väljer bort partiet pga ståndpunkten i frågan, fast man stödjer partiets övriga program.

zubbe sa...

Nu hänger jag inte med (igen).
På vilket sätt är SD ett fascistiskt parti?
Jag är för dåligt insatt i deras politik verkar det som.

Anonym sa...

Zubbe:
http://www.dn.se/debatt/sverigedemokraterna-ar-ett-fascistiskt-parti/

Lester Boré sa...

82x112.
Om du hävdar att SD är ett fascistisk parti så kan du omöjligtvis känna till vad fascism är.
Berätta vad som gör SD till ett fascistiskt parti. - Det är det minsta du kan göra för att underbygga ditt påstående.

Berätta även varför min uppfattning gällande invandring och journalistik skulle vara konspiratorisk.

Det gläder mig att du visar övriga läsare din extrema politiska hemvist, när du i slutet av din replik uttalat bevisar att du tillhör den extremt intoleranta skara människor som likställer invandringskritik med rasism.

Två frågor. Jag ser fram emot svaren.

Lester Boré sa...

Anonym.
Att länka till något som har med Arnstad att göra är inte seriöst.

Olle sa...

Lester

Stollar är ett retoriskt grepp för att jag inte som andra som vill vara mer konkreta och pragmatiska ska få stämpeln av att vara rasist eller främlingsfientlig.

Jag har haft förmånen att få resa mycket i mitt liv och även varit i oroshärdar. Jag tycker man ska hjälpa människor på flykt och i nöd men jag tycker samtidigt att man faktiskt ska kunna tala om saken utan att bli stämplad.

Jag anser fortfarande att den parlamentariska situationen mer är ett symptom på ett betydligt större problem än invandrardebatten.

Även i ett storpolitiskt sammanhang så verkar stigmatisering vara en vanligare metod än dialog. Religiösa företrädare har under århundraden missionerat genom att ta andra av daga ända tills man inser att det bara skapar ännu starkare motstånd.

I min ungdom då jag gick på Sjökrigsskolan läste jag en bok i strategi av Sun Tzu som levde 500 år före Kristus. Där kan man läsa att: Man vinner inga krig på slagfältet. Besegra gör man genom att övertyga - skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida.

Det vekar som om de etablerade politiska kohorterna inte har förstått att man inte längre strider i fyrkanter.

82x112 sa...

Sun Tzu sade väl även att "min fiendes fiende är min vän" (eller minns jag fel? orkar inte googla).
-Lite som SD och alliansen i riksdagen kanske.

Att Lester uppfattar det som oseriöst att länka till Henrik Arnstad få väl så att säga stå för honom själv.

Här är en annan minst lika oseriös länk http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/robertaschberg/article19970304.ab

Lester Boré sa...

Olle.
Jag håller fortfarande med dig. :)
En rolig detalj är att Sun Tzu är populär litteratur bland amerikanska kriminella vit makt organisationer som AB och NLR. Med det vedertagna "guilt by association" tänket som råder i svensk debatt så ligger du nu alltså i riskzonen för att jämställas med livstidsdömda nazistiska amerikaner... ;)
Välkommen till svenskt debattklimat.

Som du säkert förstår så ironiserar jag över det absurda.

Lester Boré sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lester Boré sa...

82x112.
Varför svarar du inte på frågorna?

Att Henrik Arnstad är man med en mycket speciell syn på verkligheten torde alla som deltagit i debatten ett tag vara medvetna om. - Oavsett partifärg.
Dessutom har han ungefär samma förhållningssätt till sanningen som den gamla mytomanen Lars Ohly...

zubbe sa...

Arnstad påstår att SD kommer att bli ett fascistiskt parti om de får majoritet "istället ska majoritetssamhällets tyranni råda".
Även att de har varit fascistiska med inslag av antisemitism.
Men han skriver också att SD vill behålla den parlamentariska demokratin, vilket jag tycker diskvalificerar dem som fascister.
Samtidigt skriver Aschberg att majoriteten ska bestämma, inte SD med 13%.
Slutsats: Vi får den politik vi förtjänar ;)

82x112 sa...

"Varför svarar du inte på frågorna?"
För att jag inte har lust.

Angående "debatten" om Henrik Arnstad så är den väl kanske inte något som angår oss andra utanför Avpixlat-sfären.

Anonym sa...

Kan de vara så att 82x112 är Stefan Löfven???

82x112 sa...

Konstaterade nyvaket och förvånat för en timme sedan att jag är Magdalena Andersson http://www.svt.se/nyheter/sverige/finansministern-sd-ar-nyfascistiskt

Olle sa...

…82x112
Du lägger politiska värderingar i din analys. Det är inte alltid så att ändamålet helgar medlen. När det gäller behovet av en fiende till ens fiende så är båda blocken lika goda kålsupare i alla fall om man rent statistiskt tittar på voteringar i riksdagen. Vi kan inte helt plötsligt, bara för att det uppstår en svår parlamentarisk situation, undanta det svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta.

Det finns givetvis ingen general eller filosof som har definierat den absoluta sanningen och mitt syfte med att ta upp Sun Tzu var inte missionerade utan bara en enkel hänvisning till det fundament som gjort vår mänsklighet framgångsrik (i vissa perspektiv i alla fall) – att vår utveckling bygger på succession av erfarenheter och kunskaper.

Det är ju väldigt märkligt att partistrateger, statsvetare, professorer och nationalekonomer inte kan förmedla enkla historiska kunskaper både från vår forntid och vår nutid. Visst är det stort att skapa egna erfarenheter men utvecklingen går fortare om vi lär oss att värdera andras.

Varför inte ta några kvällar med att lästa Socrates och Platons samtal kring makten eller Aristoteles retorik eller Machiavellis Fursten för att sedan gå över till Marx kapital och det kommunistiska manifestet? Mao är också läsvärd speciellt i kombination med USAs författning och Kennedys försök till förändring av det amerikanska finansiella systemet. Jag kan lova dig att du kommer bli förvånad över vem som sade vad.

Konflikter som inte hanteras kommer ständigt at dyka upp igen. Det vet varenda beteendevetare. Slaget vid trastfälten ägde rum 1389 och är fortfarande en trätogrund på Balkan. Det finns till och med dem som hävdar i vi fortfarande lider av det Osmanska rikets sönderfall eftersom samförståndet uteblivit. I detta perspektiv och med de kunskaper som rimligtvis borde råda i vårt samhälle är det väl skamligt att läskunniga politiker inte ens kan ta debatten kring vår flyktingpolitik. Eller för att citera Shakespeare ” Det är något ruttet i konungariket Sverige.

Hävdar trots detta att vårt egentliga problem handlar om parlamentarisk oförmåga och den löser vi inte genom att skuldbelägga vare sig den ena eller andra sidan eftersom båda läger i detta ljus framstår som lika korkade. Det kanske är på plats att skicka våra politiker på en grundkurs i demokrati.

För övrigt tycker jag fortfarande att Stellans durkar blir glimrande vackra.

Lester Boré sa...

82x112.
Jag trodde att du skulle ta tillfället i akt och förklara för mig hur du resonerar, det brukar vara praxis, för att använda ett populärt ord, att man redogör för det man påstår.
Det blir därför lite svårt att förhålla sig till det du säger när du påstår att SD är ett fascistiskt parti och sen vägrar att förklara varför. - Det är ungefär lika logiskt som att påstå att socialdemokraterna är ett stalinistiskt parti, eller nåt annat som är uppenbart felaktigt, med enbart en erkänd mytoman som källa.

Du pratar om "avpixlat-sfären" och att du (till skillnad från mig?) inte är en del av den och därför inte behöver ta hänsyn till att Arnstad är en lögnare?
Jag känner inte till någon avpixlat-sfär men anser trots det att en lögnare borde tas för vad han är och inte förväxlas med någon som exklusivt ska få delge allmogen sin egen allenarådande sanning om ett parti vilket hans egna ideologiska likar bekämpar med våld enligt den vänsterextrema/antirasistiska doktrinen.

Jag är fortfarande intresserad av att få berättat för mig om min konspiratoriska syn på journalistik...

82x112 sa...

Ånej Lester!

Du har vid det här laget förverkat all rätt att få tydliga genomarbetade svar på samtliga frågor du ställer till mig (kanske läste du inte tillräcklig noga för att se det?).

Och jag lovade ju egentligen att sluta diskutera politik här. Likt en politiker håller jag så mycket som 86% av mina löften och det här slank väl på andra sidan. Ska göra ett nytt försök att ge fan i politiken här på bloggen (om inte annat för att Stellan väl rimligtvis i likhet med mig själv börjar tröttna på mig).

Men till sist Lester; Tänk gärna på mig sen när fascismen är den enda kvarvarande ideologin och demokratiska värderingar är ett minne blott. Fast det kanske är det du vill?

Lester Boré sa...

82x112.
Ditt resonemang blir mer och mer obegripligt...
Jag börjar i sanningens namn också tröttna på våra eviga dispyter, även om det stundtals är både givande och underhållande.

Du kan inte mena allvar med det du skriver om fascism!?
Att den politiska debatten är en aning skruvad blir lättare att förstå när man får en inblick i din tankevärld.

82x112 sa...

Öh, neej... Jag skämtar inte när jag säger att det åter blåser bruna vindar över Europa. Känns inte som att jag är helt ensam om den spaningen heller.

Lester Boré sa...

82x112.
Nu går det inte att ta dig på allvar överhuvudtaget...

Eftersom du inte vill/kan berätta varför SD är ett fascistiskt parti så lägger vi det åt sidan.
Ett litet förtydligande för övriga läsare kan dock vara på sin plats.
SD är ett konservativt parti. Fascism och konservativa idéer går stick i stäv med varandra. Ett fascistiskt ekonomiskt system har mycket gemensamt med vänsterns idéer, dessbättre finns det få likheter med den ekonomiska politik SD står för.

Påståenden om att ett socialkonservativt parti skulle vara fascistiskt är i sanning en förvanskning av stora mått.

Anonym sa...

Lester, jag håller med dig... SD lär ses som ett folkets parti som står på medelsvenssons sida och tanken är väl att se till att vi, våra barn och våra föräldrar får de förmåner och får leva i den välfärd vi förtjänar! Dessutom kan jag som präglad centerpartist (fram tills förra valet och debatten med Åkesson om muslimska särlagar) tycka att SD är det enda parti som lämpar sig för en torpare med potatisåker och enskild firma!

//Philip

Olle sa...

För ordningen skull får man nog deklarera att det skulle mycket till innan jag föll för frestelsen att rösta på ett populistiskt parti.

Är det inte enklare att försöka påverka de politiska rörelser som har en mer tydlig värdegrund att även hantera svåra frågor?

Det kanske är dags att sätta punkt i denna förvirrade tråd men innan ni somnar så kolla resultaten i de olika valdistrikten. Valdistrikt med socialdemokratisk övervikt är också bra distrikt för SD medan borgerliga distrikt är dåliga. Jämför man med förra valet så kan man konstatera att de tidigare Socialdemokrater som flyttade sina sympatier till moderaterna i detta val sannolikt valt SD. Vi talar alltså om ganska rörlig och politiskt hemlös grupp. Den kommer att öka i takt med att de etablerade partiernas oförmåga att hantera svåra frågor ökar.

Det är givetvis inte bra för Sverige och sannolikt är inte SD heller bra för Sverige men kanske har det börjat gå upp en talgdank för sossar, moderater,liberaler, nyliberaler och värdekonservativa att väljarna faktiskt utgörs av folket och att det är samma folk som politiken ska tjäna.

Fredrik Lindgren sa...

Snälla Stellan, Blogga om nåt nytt innan detta komentatorsfält blir en kopia på Aftonbladets forum....
Snälla.........

Lester Boré sa...

Olle.
Jag har nog inte riktigt förstått begreppet "populistiskt parti" fullt ut.
Hur länge är ett parti populistiskt? Kommer SD att vara populistiskt även om femton år?
Vad krävs för att vara ett populistiskt parti, handlar det om parlamentariskt beteende eller om ideologi?
Är miljöpartiet och Fi populistiska partier? - Om inte, när upphörde dom att vara populister?
Innebär det populistiska epitetet att åsikterna eller representationen hos valmanskåren är mindre värda än vad dom är hos ett etablerat parti?

82x112 sa...

Håller med den kloke Fredrik Lindgren. Det här har spårat ur.
Ber Stellan om ursäkt för mitt svinande i hans kommentarfält och upprepar min fråga om planerna på motorkåpa med glastak så man kan se hela härligheten.

Vill också som avslutning glädja er alla med ett gott skratt åt den här buskisprodukten http://www.blocket.se/pitea/Stromrenare_Isotek_Mira_57465820.htm?ca=11&w=3


håkan sa...

men för helvete sluta tjafsa

Olle sa...

Urspårningar kan faktiskt vara både trevliga och underhållande. Det spelar nog ingen roll om tråden slutar här eftersom meningsskiljaktigheter ska vädras annars lär man sig inget. De lär nog återkomma så fort tillfälle ges.

...Lester

Definitionsmässigt är ett populistiskt parti en politisk rörelse som vädjar till "folket" och "sunt förnuft" och använder dessa enkla begrepp för att möta en en politisk eller social elit.

I en vidare tolkning så har det även fått betydelsen att man använder företeelser och strömningar som attraherar en stor opinion för att nå andra syften.

Ja! med den definitionen är både miljöpartiet och FI populistiska och faktiskt även KD i sin linda.

Var gränsen för populism går är givetvis flytande men frågor som miljön, flyktingpolitik, religiösa värderingar m.m. ryms även i de breda ideologierna.

Det finns sannolikt alla möjliga former av trosbekännare inom alla partier och miljöfrågorna skulle sannolikt få en större vikt med snabbare resultat om de hanterades inom de etablerade politiska lägren.

SD är i många avseenden ett brett populistiskt part. Det är bara att läsa deras partiprogram. Det finns på nätet.

SD partiprogram i sammanfattning

Självklart finns det populistiska inslag även hos de etablerade partierna.

Anonym sa...

Ska vi inte dra en vända om Henrik Thorehammar och Ullenhag när vi ändå är pågång? Eliten!

Togga T sa...

Det är för mycket brödtext.
Jag hänger inte med!!!!

Dasen sa...

Finns det ingen som kan fördjupa sig i frågor om kön eller fekalier?

Anonym sa...

Dasen jag undrar om din ev fru/sambo kallas för Fittan ?

•Ann o Nym•

Dasen sa...

Näe, hon går under namnet Mutt-Ann.

Stellan sa...

Men jävlar! Här går man på kalas och ölar ner sig en kväll, och missar hela festen här på bloggen!
Det kan tänkas att det osade en del svavel i era stugor igår.

Jag måste lämna wo i den viktiga frågan, då mitt huvud inte riktigt är i skick idag.

Däremot kan jag svara på "glasfrågan" i det mentala skick jag befinner mig i
Det blir högst troligt ett vanligt trälock på lådan, då den kommer att ha ett avskuret hörn.
Dase,n

Stellan sa...

Det blev tokigt på slutet, jag skulle skriva till Dasen.
Bra idé! Du kan väl börja?

Anonym sa...

Få första ordet i en köns och fekalie diskussion är inte de sämsta, avundssjuk e ja!!

//Philip