söndag 17 maj 2015

Järnladyn

Säkert har ni noterat att bloggen sakta håller på att överges av sin grundare och ende skribent.
Glättiga bilder av blank mahogny är det enda som då och då dyker upp för läsaren.

Borta är samhällskritiken, blandad med klavertramp.

Hur kunde det bli så?
Jag har ju svamlat konstant här i runt sex år, så det borde ju liksom bara flyta på...

Kvinnan på bilden är en del av förklaringen.
Jag har sjunkit djupare i det samhällsbetraktande träsket.
Förr så lade jag lite tangentbordstid på att släppa min säkerhetsventil här på bloggen.
Numera lägger jag den på att besvara debattartiklar och ledare i Ålands tvenne dagstidningar.
Senast var det den avgående försvarsministern(i Finland) och en ledarskribent som fick en släng av sleven.

Däremellan lägger jag tiden på politisk fortbildning av mig själv. Churchill och Thatcher har mig för stunden i sitt grepp. Ett grepp som fascinerar.

När ni lägger huvudet på kudden i natt så vill jag att ni tänker på The Ironlady:s citat:

"The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples money".

Nu ska jag lägga mig och läsa vidare i min volym om andra världskriget i sju delar av Winston Churchill. Det kan komma en del citat ur den också vad det lider.

19 kommentarer:

Lester Boré sa...

Stellan.
Fortsätt med dina resonemang och de eventuella klavertramp som hör därtill. Det är av yttersta vikt att människor inte stillasittande låter samhället fördummas eller återträda in i toppstyre.
Den svenska journalistkåren och diverse lobbyister från allsköns skitgrupperingar måste ha en motvikt, desto större och mer högljudd motvikt ju bättre.
Att din blogg sannolikt inte kommer att förändra Sverige eller Åland till det bättre är en sak, men den kanske kan få några stycken att faktiskt läsa en tidning eller kanske tillochmed skärskåda och analysera vad det sinnessjuka etablissemanget faktiskt påstår och har för långsiktig agenda...

För egen del anser jag att du borde ha ett samhällsinlägg för varje mahogny/knullputsinlägg så att jag återigen kunde få ledas in i den visdom som mina åsiktsmotståndare serverat mig vid tidigare tillfällen av samma karaktär.

Anonym sa...

Det Maggan missade var väl kanske att det inte är helt självklart att vissa ska ha mer pengar än andra bara för att dom ärv dom? Hennes idéer om hur ett samhälle ska byggas ledde väl inte till att GB blev så där sjusärdeles bra eller? Hela hennes idé byggde ju på att överklassen skulle sno rörmockarna och alla andra arbetare på stålar.
Kolla gärna in Ken Loachs film "Sprirt of 45" för lite mer bakgrund rörande samhällsbygget i GB.

Om du vill veta lite mer om vad den nyliberala ekonomiska poltitken Thatcher och Reagan var galjonsfigurer för kan du läsa Thomas Piketty, eller kolla här http://www.svtplay.se/video/2891291/den-enda-vagens-politik

Anonym sa...

Sladdade på tangenterna, så här skulle det stå i sista stycket:
Om du vill veta lite mer om vad den nyliberala ekonomiska poltitken Thatcher och Reagan var galjonsfigurer för verkligen ledde till kan du läsa Thomas Piketty, eller kolla här http://www.svtplay.se/video/2891291/den-enda-vagens-politik

Anonym sa...

Herr Bore din långa frånvaro fick mig att anta att du allianserat dig med sydstatarna.

/Johnny Boy

Preben sa...

Att Anni Lööf har Thatcher som förebild, säjer en hel del, tycker jag.

Stellan sa...

Men Preben, då har hon ju inte fattat ett skit, kära Annie. Det säger nog mer om henne, än om Thatcher.

Det är ju lite som om Jöback skulle påstå sig ha Lemmy som förebild.

Anonym, jag provar med Piketty och filmen. Svt känns ju sådär...

Anonym sa...

Winston Churchill är pappa till hel del bra citat, som när han gav Lady Astor svar på tal:

Lady Astor: “Winston, if I were your wife, I’d put poison in your coffee.”

Winston Churchill: “Nancy, if I were your husband, I’d drink it.”

Mvh Skogåsbon

Anonym sa...

Hej. Ganska ny här men jag har följt bloggen ett tag och Stellans arbete ett längre tag.
Det finns tre saker "man" inte diskuterar för att vara PK. Konst, religion och politik. Dessa ämnen täcker nästan allt som människor håller på med och att inte diskutera dessa leder endast till tystnad. Tystnad är av ondo. Bättre föra ett jävla liv och ev ha fel, för man får faktiskt ha fel, än vara tyst och ha rätt, det leder ingenstans. Alla har rätt till sin åsikt och att lufta den och om somliga inte gillar vad man har att säga innebär det bara att somliga inte gillar vad man har att säga. Än sen då? Alla måste inte gilla alla. Tack och lov. Detta är 1700tals tänk, klassiskt skit. Ibland tänker jag att vi inte fattat nånting alls. Kör hårt.
Vänl hälsn WGAS

Olle sa...

Thomas Piketty är en ganska intressant figur som man dock måste sätta i rätt sammanhang. Hans teori om jag uppfattat den rätt är ganska enkel: - se till att förmögenhetsbildningen blir utjämnad så att även de som inte har pengar får köpkraft. Egentligen är det i stora stycken den ekonomiska politik som västvärlden förde efter andra världskriget och som i stora stycken grundlades av John Maynard Keynes. Keynes teorier för offentlig stabiliseringspolitik tillämpades mer eller mindre i hela västvärlden under de första decennierna efter andra världskriget. Keynes teorier för offentlig stabiliseringspolitik blev en standard för välfärdsutvecklingen. Oljekriserna under 1970- 80 talen innebar att stabiliseringspolitiken fick vika sig till förmån för avregleringar och monetarism med Milton Friedman som profet. I spetsen för genomförande av dessa tankar fanns Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

Effekten blev att världens förmögenheter koncentrerades på ett mycket fåtal personer eller för att citera IMF VD Christine Lagarde: De som kontrollerar världens samlade stora förmögenheter ryms i en dubbeldäckad Londonbuss. IMF och Världsbanken var ett resultat av Bretton Woodskonferensen 1944 och var under 1980-talet kanske mer tillskyndare av monetarismen. Paradoxalt nog var Keynes Storbritanniens representant vid konferensen.

I dag ser den samlade uppfattningen lite annorlunda ut efter att världen gjort ett av de största levande ekonomiska experimenten någonsin. Keynes idéer var ett sätt att i framtiden undvika den depression som förevarit under 1930-talet och som egentligen också var ett resultat av skev förmögenhetsspridning. Den kris vi nu sett som fick sin kulmen 15 september 2008 med Lehman Brothers ansökan om konkursskydd bygger på exakt samma mekanism av skev förmögenhetsspridning. Kapitalägare var tvingade att låna ut pegar till konsumtion för att smörja ekonomin och på så sätt byggdes det en osund skuldbörda. I USA blev det ett mönster att låna på sin bostad för att kunna konsumera.

Det intressanta är att före Reagan beskattades arbete lågt och förmögenheter högt i USA. Resultatet blev dock inte att de rika blev fattigare utan tvärt om så skapade en mer rättvis förmögenhetsspridning tillväxt. Henry Ford gav sina arbetare bra betalt för att de skulle ha råd att köpa de bilar som de själva producerade. Det skapar tillväxt och rikedom.

Monetarismen blev på något sätt den giriges bakslag såvida inte kontrollen över kapitalet är det viktiga.
I dag är nästan alla ekonomer oavsett ideologi överens om att det bästa sättet att skapa tillväxt och undvika depressioner är att skapa en sund förmögenhetsspridning. Enkelt ska man beskatta stora förmögenheter och minska beskattningen på arbete. Det betyder inte att man ska ha en konfiskatorisk beskattning eller bli ärkesocialist eller kommunist utan bara gå tillbaka till det kapitalistiska system som också innehåller Keynes teorier för offentlig stabiliseringspolitik. Se till att folk har råd att leva eftersom det betyder efterfrågan och konsumtion som i sin tur betyder produktion och arbete. Någon måste köpa det vi producerar och den som har för mycket ser ingen anledning att slösa. forts..

Olle sa...

Alltså! Margaret Thatcher var en intressant person men man måste sätta hennes tid vid makten i perspektivet av ett kallare krig och att det fanns en meningsfrände i USA i form av Reagan. Med facit i hand vet vi att teorin om frihetens grundvalar inte håller sträck eftersom vi har en mänsklig ingrediens som heter girighet. Fråga David Cameron som nog ser Thatcher som en belastning än en tillgång även om Thatcher onekligen visade handlingskraft när det behövdes.

I Sverige däremot så har vi gått en annan väg som kanske inte heller är så bra. Hög beskattning av arbete och små förmögenheter är lika kontraproduktivt som att inte beskatta stora förmögenheter. Vårt höga skattetryck och den stora reglering som statsmakten förbehåller sig dämpar också tillväxten. I Sverige har också förmögenheterna haft möjlighet att välja huruvida de ska beskattas eller inte. Notera att vi i Sverige aldrig haft speciellt hög förmögenhetsskatt på stora förmögenheter men orimligt hög skatt på små. Fråga alla villaägare som fick flytta under fastighets- och förmögenhetskattens glansdagar. Viktiga industriförmögenheter har valt att stanna medan andra har flyttat. Några av våra stora och rika företag har till och med kohandlat med staten för att inte beskattas i samma omfattning som vanliga knegare. Svenska folkets urgamla rätt att sig själ beskatta har förfelats och den viktiga principen att man ske betala skatt efter bärkraft har sats ur spel. Det är viktigt att folk kan bli rika och att det finns en positiv kapitalbildning i samhället men det får inte ske med effekten att de som är fattiga blir ännu fattigare. Det tjänar ingen.

På samma sätt som det är farligt att se Margret Thatcher som något annat än sin tids uttryck så är det farligt att se en ekonomisk frälsare i Thomas Piketty utan att sätta hans teorier i ett sammanhang. Ingvar Kamprad och Stefan Persson har tillsammans en förmögenhet som är större än den fattigare halvan av Sveriges befolkning. Båda driver företag som bygger på att just denna del av befolkningen ska köpa deras varor.

Tro nu inte att jag är socialist. Nä! jag är nog i själen ganska liberal/konservativ men erfarenheten av detta stora experiment har lärt oss att ska man bli rik på att producera så måste kunderna också ha råd att konsumera. Vi kan inte tillåta oss fler skuldkriser eftersom de i allmänhet får andra mer otäcka konsekvenser.

Politik är för det mesta skit!

Anonym sa...

"bubblorna" är en automatisk funktion i det kapitalistiska systemet och utan dem skulle det inte fungera, har varit så sen 1600talet och kommer att fortsätta. Vad händer när hela världen är kapitalistisk? Systemet faller när det inte finns nån tredje värld att utnyttja. Tanken om evig tillväxt är en chimär, ingenting fungerar så. Naturen är ett nollsummespel där alla förlorar till slut. Att inte lida tills dess kan vara ett svar. WGAS

SvenDuoglide sa...

När Sir Winston fick besked om att han tilldelats ett Nobelpris svarade han: -I vilket ämne då?

Stellan sa...

Välkommen hit, WGAS.
Nu vill jag plötsligt prata om konst istället!
Jag hade i min ungdom en fransyska vid min sida en sommar. Hon följde med mig hem till Sverige efter att jag och min familj semestrat klart i Frankrike.
I egenskap av hennes fiancé och ciceron så var jag tvungen att besöka alla Stockholms konstmuséer.
Det var fruktansvärt, och all modern konst var skitful och kvasiintellektuell.
Moderna muséet var värst! Dom hade en uppstoppad get med ett Gislaved Frost runt magen, utställd. Jösses, vilket skräp!

Anonym sa...

Arbetarklassen i Sverige fick det rätt bra p.g.a. andra världskriget, och att Europa var sönderbombat.
Europa behövde massor av varor, som Sverige kunde börka producera, för här var inte fabrikerna söndebombade.
Exporten blomstrade, och Svenskarna fick det bättre.
Nu då, finns knappt någon export industri kvar längre, det mesta importeras numera, hur länge skall den Svenska ekonomin tåla det??

Mvh Skogåsbon

A.Mansén sa...

När 80 st. "familjer" kontrollerar 50% av världens tillgångar är någonting djävligt skevt och systemet kommer förhoppningsvis att söndra sig självt. Kommunismen tror jag inte på. En annan "lustig" sak är att fam Persson (Hennes och Mauritz) ses inte som hjältar direkt i vanliga människors ögon trots att de är skrivna i Sverige och betalat förmögenhetsskatt med ordning (barnens skolgång) men IKEA mannen med koftan verkar komma undan med vad som helst. Oavsett hur var och när han "skatteplanerar" är Kamprad folkets hjälte.

En annan fundering, kanske det borde vara som i Estland? Så länge pengar "återinvesteras" i bolag är det lägre skatt men tar man ut dem för att "spendera" bestraffas man? Låter vettigt.

Det hävdas att under förra vändan med Socialdemokraterna och Göran Persson växte klyftorna snabbare än någonsin tidigare så det var inte så konstigt att "arbetarpartiet" till slut blev helt urvattnad och bara en tunn fernissa av bidragskarusell som ingen längre trodde på.

Återigen. Tiggare må vara ett problem men ännu märkligare är att vi övriga 9 miljarder tillåter ett fåtal personer att kontrollera 50 % av jordens resurser och kan leva ett helt kopiöst liv i lyx och flärd som vi övriga inte ens kan förstå vidden av. Delvis pgr av att de betalar mindre skatt än vanliga knegare. Det är ju helt barockt!

Olle sa...

Tillväxt kan definieras på många sätt men om man med tillväxt menar att bekämpa fattigdom så kan jag inte se någon gräns förutom de rent fysiska som handlar om basala resurser. Det måste finna mat till alla. Förunderligt nog så minskar nativiteten i takt med välståndet vilket kanske kan få konstiga konsekvenser.

Vad gäller handelsutbytet och för den delen det vidare begreppet bytesbalansen så har Sverige en obruten historia av överskott de senaste 20 åren. Vi exporterar mer än vi importerar. Överskottet motsvarar i dag drygt 5 procent av BNP. 2009-2013 har har vi ett relativt större överskott än både Kina och Tyskland.

Vår totala export är cirka 1800 miljarder vilket motsvarar 45 procent av BNP. 57 procent av all varuproduktion exporteras och 61 procent av tillverkningsindustrins produktion exporteras.

Däremot så har vi strukturella problem eftersom industrin inte sysselsätter fler människor. Det betyder att fördelningen av överskottet blivit ännu viktigare för att skapa en bra egen konjunktur.

Vårt land ser nog inte ut som de flesta tror. 30 procent av varuexporten är råvarubaserad - skogsprodukter, malm och stål, kemivaror... och 60 procent är ganska högt förädlade industriprodukter.

Vår import från Kina motsvarade (2012) 3,8 procent av den totala importen och och vår export till Kina är cirka 3,3 procent av den totala exporten. I pengar är det nästan balans.

Nu är kanske inte Sverige världens bästa land men vi ska inte skapa myter om ett land som inte finns.

Olle sa...

Det är till och med så att bolagsskatten i Estland är noll procent så länge kapitalet arbetar i bolaget. Nu finns det problem med detta också.

Bolagsskatten i OECD är i genomsnitt 24 procent och i Sverige 22 procent. Vårt problem är inte bolagsskatten om man får tro Pikkety utan det faktum att vi inte har en rättvis förmögenhetsspridning.

Man kan ju undra hur mycket rikare Kamprad och Persson skulle vara om en del av deras förmögenhet skulle omvandlas till köpkraft hos deras kunder. en gång i tiden var Henry Ford en av världens rikaste personer där en bidragande orsak var att hans egna jobbare också kunde köpa företagets produkter.

Anonym sa...

Allt, eller nästan allt, går att "ljuga" med olika siffror, till ena eller andra hållet, beroende på vad man vill bevisa.
En bekant som var delägare i en stor mekaniskverkstad, hade som mest 40 anställda, sedan sjönk orderingången allt eftersom tillverkningsindustrin flyttade sin tillverkning utomlands.

Tillverkningsindustrin var deras kunder, men dom hade även en viss egen export av sina produkter.

På slutet var det bara dom 2 ägarna kvar på firman, och då hade dom knappt jobb till sig själva, för att tillverkningsindustrin flyttat utomlands.

Han berättade att maskinparken inte gick att sälja här i Sverige, för alla andra liknande företag, hade lika lite jobb dom också.

Han berättade, att dom hade en otrolig tur, då det kom ett stort företag som behövde en komplet mekanisk firma, som köpte hela deras firman.
Men det vara bara en otrolig tur, berättade han för mig.

Detta är ifrån verkligheten.

Mvh Skogåsbon

PS: Finns säkert några som läser eller skriver här, som också vet vem det är.

Anonym sa...

Fan Olle antingen är du slipad eller så har du gott om tid att googla och läsa förståsigpåareteorier.

F.ö så tror jag att Kamprads anställda har råd med det Kinaproducerade skit han kränger.

/Johnny Boy