torsdag 18 juni 2015

Dagens konstiga verktyg

Nu har jag varit hos Sture igen.
Den här gången botaniserade vi i konstiga verktyg, det fanns en hel del.
När någon listat ut vad detta är, så läggs det upp ett nytt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Läderkniv vad vinner jag skickar du priset eller måste jag hämta det själv!!

Blomman L-A

Björn sa...

En Ålänsk flåkniv för tjuvjagade sälar

Stellan sa...

Jag vet inte hur jag ska döma, Blomman... Jag vet ju inte själv vad det är!
Vad vill du vinna då?

Lester Boré sa...

Stellan.
Hmm...
Jag vill dra mig till minnes att jag, under min tid vid Svenska Filminstitutets Filmskola - senare Dramatiska Institutet, sett en liknande kuriositet.
Det måste ha varit sommaren 1969, i slutet av Juli eller i början av Augusti, och ett antal olika sammanträffanden hade resulterat i att jag bjudits med till Fårö. Den som bjudit mig var ingen mindre än min gode vän och välgörare Harry Schein, en man som rörde sig vant i såväl det politiska som i det artistiska dåtida toppskiktet.
Ursprungsplanen var att Harry, hans bedårande hustru och undertecknad skulle besöka Ingmar Bergman eftersom denne skulle ha en liten bjudning i avsikt att fira sin senaste framgång "Riten" - En film som delvis finansierats av Harry och därtill höll dennes hustru i en av rollerna.
Nåväl.
Vi angjorde Fårö ganska sent en Fredag, klockan måste ha varit över nio. Väl i land möttes vi av Ingmar som alldeles uppenbart hade friskat upp sig under aftonen, baskern satt minst sagt på svaj och han orerade mycket ogenerat om att Erland minsann hade blivit "full som ett svin" och därför inte varit i skick att göra honom sällskap när han skulle möta oss.
-Den jäveln klarar inte av att supa som förr! Konstaterade det moderat berusade geniet medan vi gick mot bilen.
Efter en mycket intressant bilresa kunde vi kliva ur bilen vid Bergmans fastighet, Harry var till synes oberörd av den "skakiga" bilturen medan Ingrid och jag var påtagligt lättade över att vi var framme.
Vi inackorderades och bjöds sedan på grogg i köket, Ingmar blandade och serverade till ackompanjemang av Erlands tunga snarkningar, det var en trevlig stund och jag var fullständigt bländad av det faktum att jag omgärdades av fyra av svensk films riktiga excellenser. Ska jag vara helt ärlig så minns jag egentligen inget mer än groggarna och Erland Josephsons omänskliga snarkande.

Lester Boré sa...

Morgonen kom och och när jag tillsammans med kopparslagarna inne i mitt huvud masade mig ut i köket möttes jag av en syn som fick mig att nypa mig i armen både en första och en andra gång.
I köket satt nämligen en sprudlande glad regissör som såg ut att återigen och med full fart vara på väg in i Bacchi tempel, bredvid honom satt ingen mindre än Statsministerns högra hand och ställföreträdare Olof Palme! Mitt över bordet från Palme sett satt en svettig och efter gårdagens övningar något slitna Erland Josephson. Erland andas mycket långsamt och då och då skälvde han i hela kroppen som om han befann sig i ett feberlikt tillstånd. Bredvid Erland satt Harry med sin sagolikt vackra hustru i knät, till synes helt omedveten om vad som försiggick i köket och vilka som befann sig däri.
När jag storögd fått i mig den kopp kaffe som Ingrid serverat mig tänkte jag att jag skulle klä om till något mer bekvämt och kanske ta ett förmiddagsdopp innan den förmodade lunchen serverades.
När jag anländer till den lilla strandremsan i anknytning till Bergmans fastighet hör jag ett bekant ljud.
En hund som skäller...? Det var konstigt tänker jag medan jag ser mig omkring på stranden, ljudet kommer ifrån ett par martallar till vänster om mig och jag går dit för att se efter. När jag kommer fram skymtar jag något som tycks vara en människa bakom träden, ljudet är dock oförändrat och låter nu ännu mer som en hund.
Jag river bryskt isär ett par grenar och sticker in huvudet för att bli varse vad det är som döljer sig där bakom.
Döm av min förvåning när ljudet jag hört visar sig komma ifrån Kjartan Slettemark!
Delvis i chock ryter jag:
-Vad i helvete gör du här!?
Den store konstnären rycker till.
-Ja, vad jag gör? Ingenting! Får man inte öva performance art här?
-Jo, det får du väl, men varför?
Slettemark berättade då en lång historia om varför och att han, Ingmar och Erland hade festat till kvällen innan och av någon anledning hade dom hamnat i en dispyt gällande Svenne Hedlunds diagnos (Det visade sig senare att Slettemark hävdat att Hedlund inte hade något fel på ryggen utan enbart var inbillningssjuk) och när Slettemark gick ut för att kasta sitt vatten och samtidigt röka en cigarrcigarett så hade Josephson helt sonika låst dörren efter honom och därtill yttrat något i stil med:
"Nu kommer du inte längre med dina förbannade galenskaper! Din jävla tomte..."
Slettemark hade sen helt utan framgång försökt att, med mångfacetterade ursäkter genom dörren, komma i nåd hos den då sovande skådespelaren.
Efter en stund hade han givit upp och gått ner till stranden för att ta sig själv av daga, i enlighet med den konstnärskodex han svurit sig till under sin tid bland rännstenskonstnärerna i Ulriksdal, helt ovetande om att Ingmar lämnat byggnaden och att han i sällskap av Harry, Ingrid och mig alldeles straxt återigen skulle återvända till fastigheten...
Hur som helst!
När vi satt där bakom martallarna och pratade så lade jag märke till ett träskaft som stack upp ur Slettemarks stövelskaft. - Jag brydde mig aldrig om att fråga vad det var han hade i stöveln men det var tvivelsutan väldigt likt skaftet på bilden...

Stellan sa...

Ahh, nu fattar jag! Det är en stövelkneckt!

fd Kollegan Björn sa...

Ja, nu har jag inte haft äran att träffa herr Bore (såvida inte han var med på Speedwayspektaklet ifjol, och det var han/du väl inte?).
Men är ovanstående hans/dina ord, vilket jag utgår ifrån att det är, så måste nog han/du lägga ifrån sig/dig allt annat och lägga tid och energi på att skriva böcker!
Fantastiska retroinspirerade texter får man läsa på denna blogg.
Snart är det jul och då brukar böcker släppas...

Stellan sa...

Fd, kollegan Björn.
Kolla in mahognygrogg.blogspot.com
Det är Lesters numera sovande blogg, men du kan ju börja från början, så har du en del läsning, i väntan på boken...