tisdag 1 september 2015

Sökandet efter en profilbild

Jag letar efter någon lämplig bild att ha på partiets hemsida.
Det är inte lätt att finna en lämplig bild som kan främja en politisk karriär.
Hittade denna gamla bild tagen i sommarstugan runt 2010, skulle på Praon:s bröllop med sailorboy-tema...
Undra om man ska utnyttja sin förmåga att se lite så här vardagsläcker ut?
Får man några röster med en sån här bild tror ni?
Och om man får det, vilket klientel tror ni en bild som denna tilltalar?

Jag tror jag letar vidare...

86 kommentarer:

Fixarerik sa...

Skulle gissa att det tilltalar hen...

Minns att du hade en jäkligt flucker bild på bloggen med ett bamseflin och ett par skitstora glajjer, tintade i överkant.
Alltigenom representativ!

Björn sa...

Själv håller jag på bilden där det blå retroskinnstället provades, minns jag rätt så var vi rätt många som imponerades av den...;)

En "hård" man i skinnställ inger respekt!

Fredrik Lindgren sa...

Ta bara en bild på ansiktet, en tangorabatt är alltid representativt

Anonym sa...

Tror jag har en bild från Finland när vi var där på utställning som kanske skulle passa eller från mitt 30års kalas kanske ska jag rota runt bland bilderna kanske hmmm?

Blomman

Anonym sa...

Den där bilden tilltalar säkerligen "Bussola-folket".

Mvh Skogåsbon

Preben sa...

Jag tycker det är bilden på ett "hen" personifierat.

82x112 sa...

Det är ju inte direkt någon hemlighet att vi inte delar så värst många politiska ståndpunkter men med den där profilbilden skulle jag absolut överväga att lägga min röst på dig. Om jag vore Ålänning då vill säga.
Ett extra plus för de gayigt högt uppdragna jeansen som tydligt visar din PTV.

J2000E sa...

Vad är en bild i dagens läge...?! Du behöver en profilfilm som visar vad du står för - pragmatisk problemlösning och fjantiga klackringar.

https://www.youtube.com/watch?v=dO4f9xyELbY&feature=player_embedded

BITTERPITTEN sa...

På den där bilden ser du ju ut som om du tänker sno partikassan. Du ska så klart ha en bild när du har fickbrallorna på.Alla kvinnor röstar på en man med fickbrallor,och karlarna tycker att du ser hederlig ut.

Mobuto Kafft sa...

Va fan, på med blåställ och flanellskjorta. Som en karl.
Det där ser ut som gaymaster med sugrörsarmar.

Stellan sa...

82X112,5 Tänk vad ett fördelaktigt yttre kan göra för karriären!
J2000E, fjantiga klackringar?? Va fan? Den är ju en maktsymbol. Kul att du länkade till filmen, det var några år sen man såg den.

Bitterpitten och Mobuto, Nu har jag tagit en flanellskjortebild med hängselbrallor och allt.

Fixarerik sa...

Trots att jag sett den tidigare garvade jag högt igen !

82x112 sa...

Att döma av kommentarfältet här förlorar du ju tyvärr fler röster än min enda som du vinner med den outfitten.
Oh so handsome, oh so strong...

Lester Boré sa...

82x112.
Lustigt att du citerar TRBNGR. - Sist jag såg/hörde dom live så tog dom sig tid och gjorde en stor poäng av det politiskt absurda och räddhågsna klimatet i Sverige.
Naturligtvis skrattade dom hånfullt åt saken.
Hursomhelst så ville jag bara informera om att ditt drömsamhälle inte verkar tilltala den norska dödspunkscenens giganter särskilt mycket.

82x112 sa...

Och senast jag såg dom på Gröna Lund 2014 strax efter valet hälsade Duke of nothing på publiken med orden "How are you doing nazisweden" angående SDs höga siffror i valet.
Men för politiska analyser söker jag mig generellt åt andra håll än Happy Tom och hans mannar. Till välrenomerade ekonomen Sandro Scocco (ja, det är Mauros bror) tex http://www.dn.se/ekonomi/invandringens-vinst-900-miljarder/

Lester Boré sa...

82x112.
Du kan inte mena allvar!?
"Välrenommerade" ekonomen Sandro Scocco? - Du menar han som skriver beställningsjobb i form av små pamfletter inför Almedalsveckan och därför har fått vansinnigt mycket kritik?
Om du hade varit intresserad av verklighetsbaserad information så hade du naturligtvis läst Tino Sanandaji, en ekonom som stiligt nog bevisar varje påstående han kommer med och dessutom har den goda smaken att gång på gång motbevisa den typen av "hela Sverige och samtliga medborgare kommer att dö på en gång om vi inte öppnar upp för en fortsatt och ännu mer extrem massinvandring till Sverige"-ekonomer som du ger exempel på.

Det gläder mig att du är så tydlig i ditt sätt.
Enligt exemplet i länken och i princip allt du någonsin sagt i detta fikarum är det ju en omöjlighet att ett lands välfärdssystem, dvs vård, skola, omsorg och annan social service, skulle urholkas av massinvandring?
Alltså är det bara en myt att Sverige sög i PISA undersökningen och att ungarna inte kan läsa, att fattigpensionärerna inte har råd med mat och mediciner, att skattebetalarna bedras av staten när deras gemensamma inbetalningar genererar fördelar för illegaler, mm mm?

Självklart har du helt rätt i din analys! (Jag antar att din analys av läget liknar Sandros?)
Vi har tjänat 900 miljarder på invandringen och självfallet ska vi elda på massinvandringen så att vi tjänar ännu mer pengar!
Det är sannolikt en smal sak för bl a dig och Sandro, att ordna bostäder och jobb åt de hundratusentals läkare och astrofysiker som årligen bringar oss dessa enorma rikedomar.
Att svensken uppskattar den ynnest det är att få ta del av den investering för framtiden som detta guldkantade erbjudande utgör, borde vara ställt utom allt rimligt tvivel och syns dessutom tydligt i opinionen.
Och för att slutligen cementera din mycket filosofiskt hederliga, klarsynta och verklighetsförankrade slutsats kommer jag att ta några exempel på andra framstående samhällsanalytiker som självfallet delar den "rätta" uppfattning du personifierar:
Malena Ehrnman.
Henrik Schyffert.
Özz Nujen.
Magnus Bettnér.
Henrik Arnstad.

Det enda som får mig att darra lite på manschetten är det faktum att du tycks ha en lite ålderdomlig hållning till massinvandringen. För dig handlar det ju inte alls om förutsättningar och möjligheter för en fungerande integration eller ett välkomnande in i civilsamhället utan att åsidosätta ursprungsbefolkningen, istället gör du gällande att massinvandringen är av godo enbart eftersom den genererar pengar, vilket är en mycket oortodox uppfattning bland massinvandringens lovsångare. - Anledningen till det är naturligtvis att det är en extremt kolonialistisk uppfattning!
Folk av din sort brukar inte vara öppna med sitt hyckleri på det sätt du är nu men det är iofs sent och därav kanske svårt att hålla sig till det repeterade materialet. Tur i oturen var att du iallafall höll tand för tunga gällande eventuella tankar om en egen husneger eller annat kolonialrelaterat.

82x112 sa...

Men äsch! Nu blev det ju så här tråkigt igen. Jag som egentligen bara ville säga att jag tyckte Stellan var fin i sin outfit och att han klär i vitt.
Sen gav jag ett litet exempel på mer djuplodande samhällsanalys än från Turboneger och så blev det dålig stämning igen. Var verkligen inte min mening att trolla igång Lester för hundrade gången. Börjar bli orolig för ditt blodtryck.

Helt kort så kan jag väl säg att jag har tagit del av Tino "jag älskar de rika och vill sänka deras skatter så mycket det bara går" Sanandajis kritik. Den är så pass egendomlig att det faktiskt är tveksamt om han verkligen läst rapporten.

Acke sa...

Glöm inte storvästen och slokhatten. Det funkade för mig. Sorundanet blev största parti där jag stod och delade ut röstsedlar. Vi torkade av både sossar och moderater.

Lester Boré sa...

82x112.
Mitt blodtryck rår du nog inte på men självfallet finns det anledning att oroas över din hållning gällande den ekonomiska konsekvensen av mer eller mindre okontrollerad migration.
Som du garanterat vet så var Sanandaji den första att påpeka att den ökända "sandvikenrapporten" var rena falsarier mer eller mindre, något som fick självaste Ullenhag att krypa till korset efter ett tag.

Enligt mitt sätt att se på saken är det nog bättre att du använder Turbonegro som politisk/ekonomisk vägvisare än dina nuvarande källor.
Jag hoppas dock att den som eventuellt läser våra ordväxlingar bemödar sig att läsa det vi refererar till och sedan göra en egen bedömning av vad som är rimligt med hjälp av den fakta som presenteras.

82x112 sa...

Om man läser Lester inlägg lite slarvigt kan man eventuellt ledas att tro att jag refererat till den här Sandvikenrapporten. Det har jag aldrig gjort.

Lester Boré sa...

82x112.
Då måste man läsa väldigt slarvigt...
Jag poängterar att Tino Sanandaji har koll på siffror genom att hänvisa till ett fall som gemene man kanske känner till, inget annat.

Göran sa...

Tino Sanandaji har vad jag vet aldrig förordat varken det ena eller det andra i artiklar eller intervjuer. Hans poäng är att politiker och journalister skall hålla sig till fakta och inte låta sig styras av sina känslor. Han har sagt något i still med "om du inte tål att höra fakta är det din tro och din gud det är fel på".
Förövrigt tycker jag att politiker skall ha visioner som gagnar sina väljare bygger på fakta. Journalister skall leverera neutral fakta utan att addera eller dra ifrån hur obehagligt de än tycker att detta är personligen, klarar de ej detta skall de ägna sig åt skriva sagor.

Dasen sa...

Göran, det låter helt rätt. Bristen på riktiga politiker är ju total och hur fan kunde alla dessa mediokra barnboksförfattare hamna i riksdagen?? Sjukt!

zubbe sa...

Den bilden är väl HBTQ-certifierad? Alltså gillar alla den.

Sandro Scoccos fel med uträkningen är att han räknade med arbetskraftsinvandringen sen urminnes tider, bara för att vi gick plus då så kan vi inte räkna med det nu.
Malmö kommun har sämre ekonomi än Grekland, borde inte några varningsklockor ringa?

Olle sa...


Heja Stellan!

Det behövs mod och människkärlek i vår värld för att kunna hantera både de stora och övergripande politiska frågorna och de lokla angelägenmheter som skapar förutsättningar för en bättre värld.

Obunden samling må han ett övergripande och kanske i vissa stycken överslätande partiprogram men det syns som om det grundläggande syftet och värderingarna är av det rätta virket:

"Obunden Samling sätter stort värde på att agera respektfullt i alla lägen, vi tar avstånd ifrån all form av diskriminering. Vi strävar efter att alltid fokusera på resultat och framsteg och debatterar alltid politik och inte person.

Centrala värderingar inom Obunden Samlig är att alla medborgare skall ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället och anses vara lika mycket värda. Vi tror att vårt samhälle skall grundas på frihet, trygghet och demokrati.
Dessa värderingar genomsyrar vårt arbete och avspeglas i detta partiprogram."


Man ser också demiltariseringen och alliansfriheten som en tillgång och möjlighet vilket glädjer en gammal officer. Världen behöver öar av pragmatiker som kan verka som samtalskataysatorer i en tid där motsättningar blir en allt vanligare del av vardagen.

Har lite svårt att förstå en del av de argument som ibland dras fram i debatten kring invandring. Det går inte att göra förenklade modeller eftersom det i grunden är en komplex fråga som kanske också handlar om vår syn på andra människors värde. Man kan givetvis syssla med en debbatt som handlar om vilket ekonom eller auktoritet som har rätt eller hur dessa ska tolkas men det förändrar inte verkligheten och kriget och förföljelsen är inte något som tar paus för att vänta på de beslut vi fattar. Påminner om den gemensamma värdering som världen var överens om 1948.
FN - Allmän fötrklaring om de mänskliga rättigheterna

Slutligen titta på detta korta avsnitt då Hans Rosling utifrån sin övertygelse tar en journalist i örat.

Rosling om statistik och verklighet

82x112 sa...

Zubbe:
Om du läser titeln på rapporten så ser du att den behandlar åren 1950-2014. 1950 må vara länge sedan men knappast att benämnas som "urminnes tider". Om du sedan fortsätter att läsa rapporten så kommer du att se att de ekonomiska vinsterna som invandringen förde med sig var högre i början av perioden än under den senare delen, men att det fortfarande är ett positivt resultat.
Rapporten finns här http://www.arenaide.se/files/2015/07/900miljarder1.pdf om man vill lyssna istället för att läsa kan man höra Scocco prata om den i podden pengar och politik avsnittet "Allt det SD inte vill att du ska veta m invandring".

Göran: Tino S. är en debattör på den yttersta nyliberala högerkanten och förordar som sådan återkommande och uteslutande en politik där kapitalismens krafter ges fritt spelrum.

Lester Boré sa...

Olle.
Tack!

Anonym sa...

Jag vill ju bara knulla.
Drutten.

Lester Boré sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lester Boré sa...

Stellan.
Olle förefaller vara mer än rimligt enögd.
Vad som är relevant i den aktuella situationen är väl i så fall att läsa Kairodeklarationen, dvs den alternativa deklaration för mänskliga rättigheter som togs fram därför att ett antal länder ansåg att FNs variant inte tog hänsyn till kulturella och religiösa traditioner och särdrag...
Vilka länder det handlar om och vilken kultur och religion som råder i dessa länder överlåter jag till en eventuell läsare att ta reda på.
Olle går på om migrationens komplexa natur osv osv. - Oavsett vad migrationsströmmarna beror på så förändras inte konsekvenserna och det är de konsekvenserna vi måste prata om och bestämma hur våra nationer ska se ut framöver. Ska vi ha nationer öht? Var går gränserna för det nationella självbestämmandet och hur ska vi praktisera det eventuella självbestämmandet? Vill vi att det ska finnas paralellsamhällen och vilka samhälleliga delar ska isf vara gemensamma? Ska vi skydda den ursprungliga befolkningen i Europas nationer och hur ska vi isf göra det? Den ekonomiska biten tänker jag inte ens gå in på men den behöver också få ett forum om vi nu ska fortsätta på den inslagna vägen.

Olle.
Varför presenterar du inte en egen uppfattning om saker istället för att bara konstatera sånt som alla redan förstår?
Missförstå mig rätt nu men du säger ju aldrig nåt konkret i dina kommentarer, mest ljummar du om att det är bra att det finns sansade människor, att extremism är dåligt, att det mesta är komplicerade frågor osv osv...
Kom igen! Säg nåt som ger nåt.

BJG sa...

Lester,

Vill du att vi tar emot människor som tvingas fly från sina egna länder?

Vill du att allt skall vara som förut i Sverige, trots att vår omvärld ständigt förändras?

Vill du stänga våra gränser för att bibehålla vårt ekonomiska välstånd?

Om jag nu skall lägga mig i debatten vill jag gärna veta hur du ser på ovanstående. Övertygad om att du har en åsikt.

- BJG

Olle sa...

Lester,

Det behövs kanske inte en särskilt utvecklad analytisk förmåga för att förstå att din egen uppfattning om andra är starkt påverkad av det egna egot. All analys som är påverkad av den egna uppfattningen och den egna tankens logik speglar den egna förmågan att förstå men inte alltid vad andra säger. I värsta fall målar man in folk i hörn och då har man fått en ovän. Egentligen samma mekanismer som startar större konflikter.

Sannolikt hänger jag mig till denna form av retorik just nu men det är svårt att avhålla sig.

Stellans forum är inte av nödvändighet något språkrör för mina uppfattningar men tar du dig några sekunder att analysera det jag inlägger så kommer även du att märka att här finns en liten substans. Nu kan det vara så att den substansen inte harmonierar med din egen uppfattning och kan därför tyckas ur det egna perspektivet som svävande och oförståelig.

För att nu göra det lite mer begripligt utan att stjäla detta forum så kan jag i dessa frågor deklarera:

1. Att jag i alla stycken har en uppfattning som överensstämmer med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

2. Att jag inte ser Kairodeklarationen som ett levande alternativ eftersom den bygger på en enda religion (och sharia) och ett mänskligt härskande kön. I min värld finns inte människor som är mer människor oavsett etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning utseende, lukt eller andra grunder för strukturell stigmatisering.

3. Att jag trots detta värnar alla dessa, ur min synvinkel avvikande, uppfattningar att få uttryckas men det innebär inte att man får kränka de mänskliga rättigheterna och det innebär heller inte att någon kultur står över en annan.

4. Att jag självklart räddar den som håller på att drunkna oavsett etnisk eller religiös tillhörighet, kön, sexuell läggning eller annan från min uppfattning avvikande standard. Jag lämnar heller inte personen att dö på kajen utan ser givetvis till att denne för den vård eller omsorg som är nödvändig för att åter ta sig till livet. Det gäller även den som utsätts för kränkande behandling eller våld av andra. Till skillnad från någon annans uppfattning så har det även hänt i verkligheten.

5. Att jag ser flyktingdebatten som oerhört enögd ofattbar och sanslöst naiv. Jag begriper helt enkelt inte hur vuxna människor i vår värld ens kan tänka sig att se på när andra drunknar. Jag förstår inte hur kloka politiker kan se flyktingar som ett problem. Det är givetvis vår skyldighet att skapa förutsättningar för de mänskliga rättigheter som (en stor del av) världen kommit överens om. I en framtid kan det vara vi som är utsatta för förföljelse och krig.

6. Att Invandring är något helt annat och har alltid varit reglerat men det får inte vara reglerat på ett sätt som innebär främlingsfientlighet och samhällelig otrygghet. Migrationen är kanske en skam men den skammen har inte skapats av dem som kom hit utan av vår oförmåga att ta emot många av dem. Den frågan borde verkligen analyseras och ur ett mänskligt perspektiv hanteras men man får inte blanda ihop det med flyktingars skyddsbehov och rätt att söka asyl. Vi kan inte dölja vår oförmåga genom att skada andra och det får inte ta rasistiska uttryck. Det är sällan makten som skjuter den första kulan men det är alltid makten som skapar grunden för att den avlossas.

7. Att skitstövlar är skitstövlar oavsett etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller kön. Samhället måste vara ett föredöme. Skitstövlar ska stöpas om så att de inte längre är skitstövlar och i värsta fall får de skiljas från det övriga samhället i säkert förvar men målet att tvätta skitstöveln får aldrig falna. De yttersta adelsmärket för en civilisation är att staten inte dödar sina medborgare. Det betyder exempelvis att man som stat inte kan vara medlem i Europeiska unionen om man tillämpar dödsstraff. Kanske något att tänka på för den stora demokratin i väst.

8. …

9. …

Olle sa...

...fast egentligen har jag inga uppfattningar förutom att jag märkt att livet blir mycket enklare utan uppfattningar men kanske lite torftigare. Tycker fortfarande att Stellan ska överväga att limma bordläggningen på Wiking XI med Aerodux (inte att förväxla med Aerolite)och sedan olja utav helvete för att dämpa fuktrörelserna.

Nu är det F1 kval och sedan ska jag svetsa (med pinne) lite nya stöd på slipvagnen. Kanske också en mastkran.

Lester Boré sa...

BJG.
Självklart ska vi vara behjälpliga när/om det uppstår konflikter i världen som gör att människor tvingas fly, lika självklart ska vi hjälpa människor som av en eller annan anledning är förföljda pga politisk hemvist osv. - Dvs att vi ska ta vårt ansvar i enlighet med de konventioner vi skrivit under.
När det kommer till att rent praktiskt tillämpa dessa konventioner finns det såklart ett antal olika vägar att välja...

Din andra fråga förstår jag inte alls?
Att fråga någon om den vill att allt ska vara som förut förutsätter ju att Sverige tidigare varit helt statiskt och aldrig förändrats förrän nu på senare tid, tror du själv att det förhåller sig så?
Jag är konservativ. Jag välkomnar naturligtvis samhälleliga förändringar, förutsatt att de grundar sig i fakta, folkvilja, logik, en sund konsekvensanalys, mm mm. Politik handlar ju om målet att uppnå ett optimalt samhälle för så stor del av befolkningen som möjligt och därför måste politiska beslut grunda sig i bl a fakta, analys och lyhördhet.
Man ska inte forcera fram beslut som enbart är ett desperat försök att få tyst på de som för tillfället skriker högst. Man ska heller inte agera populistiskt genom att ta kortsiktiga, ofta ogenomtänkta beslut som grundas i en dödfödd ambition att bli omtyckt av samtliga i valmanskåren snarare än ideologisk övertygelse.

Nej.
Att "stänga gränserna" i den bemärkelsen jag TROR att du menar leder inte till ett bibehållet eller ökat välstånd.
Dock finns det andra typer av "gränsbevakningar" t ex tullar, som kanske skulle leda till minskad miljöpåverkan och ökad sysselsättning i väst.

Lester Boré sa...

Olle.
Självklart blir all analys färgad av den egna uppfattningen/kunskapen. Att utge sig för att vara helt objektiv i alla lägen är enl mig ett tecken på bristande självinsikt, den allmänrådande tesen om "alla människors lika värde" är ett lysande exempel på detta.
Att vara medveten om detta och i analysen/beslutsfattandet göra vad man kan för att vara så objektiv som möjligt är en god ambition och räcker förmodligen ganska långt.
Att representanter för så många samhällsgrupper som möjligt bör delta i analyser och beslut är just av den anledningen.

Att du "inte ser Kairodeklarationen som ett levande alternativ eftersom den bygger på en enda religion" är intressant...
Kairodeklarationen finns till av den anledningen att vissa muslimska länder inte vill förhålla sig till eller hantera mänskliga rättigheter på det sätt som är självklart för den "västliga" kristna världen. Dessutom handlar den om "mänskliga rättigheter i ISLAM" - Dvs att enligt islams företrädare så har muslimer och t ex kristna INTE rätt till samma mänskliga rättigheter?
OM du nu, som du säger, "inte ser Kairodeklarationen som ett levande alternativ eftersom den bygger på en enda religion" är oviktigt. Hur tänker du övertyga alla de människor som lever under den muslimska tolkningen av mänskliga rättigheter att den är ogiltig eftersom den "bygger på en enda religion"? - Man kan anta att det är en del av problemet att det förhåller sig på det sättet, den specifika religionen kan antas vara den ENDA religionen för många och således att det enbart är dessa utövare som omfattas av Kairodeklarationens variant på "mänskliga rättigheter" öht, vad övriga skulle omfattas av kan jag naturligtvis inte svara på.

Det ensidiga värnandet som du berättar om är en uppfattning helt i linje med min egen men man bör ta i beaktning att det i många fall är just ensidigt. Att värnandet i vissa fall påminner om lammen som välkomnar vargen in i dess hägn, uppfyllda av det goda "värnandet av allas olikheter"... Missförstå mig rätt nu, att personligen värna saker som står i en direkt kontrast till vad man som enskild står för är en mycket god egenskap när det kommer till demokratiska åsikter och värderingar eller debatt och öppen diskussion, däremot blir det betydligt mer problematiskt när det kommer till totalitära ideologier såsom Kommunism, Islamism, Nazism osv. Vilken -ism som är den globala aktualiteten för tillfället får man anta de flesta vara överens om.
Uppfattningen om att inte "någon kultur står över någon annan" är också väldigt intressant.
Menar du då att den kultur som råder i t ex Saudi eller i stora delar av Afghanistan är lika bra som den kultur som råder i Sverige eller på Åland?

Att du, precis som jag, skulle rädda den drunknande kom inte som någon överraskning, dessutom är det helt irrelevant, vad som däremot är relevant är om du skulle rädda ditt egen barn INNAN du räddar den okändes barn? - Förutsatt att valet var möjligt.
Att du, rent hypotetiskt, fått smörj själv när du stått upp för någon som drabbats av eller hotats med våld är såklart tråkigt men ändå en fjäder i hatten för din del och det är naturligtvis väldigt hedrande att stå upp för en annan människa.
Men...
om situationen var så att du på förhand visste att du skulle få smörj och dessutom att det skulle hända varje dag så tror jag att du skulle försöka komma på ett annat sätt att hantera problemet utan att för den skull strunta i de som behövde din hjälp?

Lester Boré sa...

Gällande flyktingdebatten och andra människors naivitet och enögdhet så vill jag påstå att det finns en hel del naivitet i ditt eget resonemang.
Menar du att drunkningarna på medelhavet och den pågående migrationen ger legitimitet till att förändra de europeiska nationerna i grunden, med avseende på i princip allt. - Oavsett vad de europeiska folken anser? Isåfall anser du ju i princip att de icke-europeiska folken är mer värda än de europeiska eftersom icke-europeiska människors frihet och rätt till självbestämmande är viktigare än de europeiska människornas dito.
Återigen finns det fler och olika effektiva lösningar på ett problem.
Mycket av det som debatteras handlar heller inte om flyktingar utan om migranter.

Att invandring och flyktingmottagande är två helt olika saker har du naturligtvis rätt i, problemet är dock att svensk media och i princip samtliga företrädare för makten hävdar att alla människor som lämnar ett land utanför europa alltid är flyktingar och följaktligen hanteras saken därefter.
I denna punkt 6 håller jag med dig i varenda stavelse och anser att alla andra hållningar är verklighetsfrånvända.

Punkt 7 är tänkvärd och jag håller med dig även där men återigen bör tanken ägnas åt att försöka få en rimlig bild av vad som händer med ett samhälle när man i olika grad implementerar individer som inte delar dessa uppfattningar?
Man får inte, som nation, vara med i EU om man inte delar EUs uppfattningar men man får, som individ, "vara med i" samtliga av EUs nationer oavsett om man delar majoritetssamhällets uppfattningar eller inte...? Logiskt?
Man får till och med som individ "vara med i" samtliga av EUs nationer, trots att man öppet deklarerar sin avsky mot och kanske till och med aktivt bekämpar de uppfattningar som råder, och har fått råda i generationer, på den plats man befinner sig!? - Logiskt?

Min uppfattning är att det inte duger att sitta bland meningsfränder och mysa med ogenomtänkt flum gällande allmän och kravlös öppenhet gentemot allt och alla.
Att kulturella skillnader i många fall är HELT inkompatibla är ett faktum och att släta över den saken är djupt oansvarigt mot alla inblandade och kommer enbart att gagna extremister i alla läger.

Stellan sa...

7:an var extra intressant, på flera vis. Jag anser att Svenska staten har dödat en del av sina medborgare indirekt, genom sitt kortsiktiga handlande, och sin prestigestyrda agenda.


Olle, jag ska överväga en klistrad bordläggning, om det funkar, så vore det förtjusande.

Anonym sa...

-Vill vi behålla vår välfärd??
-Ja, och då måste vi nog se över vårt socialkontor för alla världens behövande, hur hjärtskärande det än må vara! Vi har helt enkelt inte råd med det.

-Vill vi ha ett samhälle med låg krimminalitet?
-Ja, och då måste det faktist tas reda på vilka som begår flest brott, trotts att det går stick i stäv med den politiska korrektheten. Verkligheten måste upp på bordet.

Nu måste jag kolla på It-Tv från Santa Pod, och hålla på Svenskarna som kör där.
Fast det är väl säkert rasistiskt?

Mvh Skogåsbon

Olle sa...

Lester,

Ibland eller kanske lite väl ofta är du lite vidlyftig i dina tolkningar. Det är visserligen bra för debatten men ger kanske inte alltid en rättvisande bild av vad dina opponenter, eller kanske bättre uttryckt samtalspartner vill framföra.

Rent konkret så är det nog så att en hel del i den beredskap och det regelverk som finns i Europa behöver förändras för att bättre möta verkligheten. Det betyder dock inte att allt behöver förändras men som värdekonservativ (om jag nu uppfattade dig rätt) så ska du väl dra nytta av bra erfarenheter och förändra dåliga. Förändringen i sig är inget självändamål men däremot förändringens resultat.

För att nu bli ytterst konkret så är det grundläggande fördraget - Dublinförordningen - både överspelad och inte i takt med verkligheten. Det har nu även Merkel stadfäst som ett svar på Viktor Orbáns inte helt osanna konstaterande att de flyktingar som nu kommer till Ungern faktiskt inte vill stanna i Ungern. Man kan givetvis ha synpunkter på flyktingars rätt att välja asyl men det är en helt annan debatt. Dublinfördragets resultat blir att de som länder vars regioner har kust eller på annat sätt är tillgängliga för flykt också ensidigt får hantera flyktingströmmen. Det betyder också att den Europeiska beredskapen och möjligheten till att hantera frågan blir handikappad eftersom man nu börjar tala om kvoter och annat dravel. Det får också den effekten att olika länders tillgänglighet påverkar valet av asyl. Självklart ska vi förändra en sådan korkad situation. Inte ens de som i verkligheten drabbas har en fientlig uppfattning. Lampedusas borgmästare, Giusi Nicolini, har sagt: "De som flög in i Twin Towers hade studerat på våra universitet och attentatsmännen i Paris var franska medborgare. Det är dags att sluta uppföra sig som uppskrämda barnungar som isolerar sig i sin rädsla. Varför är vi inte rädda för människohandeln? Varför är vi inte rädda för alla dessa döda som är en konsekvens av den politik vi för?

I en värld av mer renodlad logik så borde man kanske se till att de som i dessa konflikter har skyddsbehov kan ta sig till asyl utan att föda flyktingsmugglare och kriminella nätverk. Vid naturkatastrofer bjuder världen till resurser men vid den vanligaste och farligaste naturkatastrofen - krig - så är situationen uppenbarligen en annan.

Världssamfundet som det så vackert heter har för vana att slå till mot tyranner eller oliktänkande med stor kraft för att sedan lämna det som blir kvar i kaos och utan möjligheter till fredlig utveckling. Undantaget är givetvis länder som är viktiga för ekonomin eller den egna utvecklingen. Ingen som sysslat med underrättelsetjänst är speciellt förvånad över att den forna Irakiska krigsmaktens i många stycken välutbildade officerare skulle sälla sig till extrema organisationer som inte smädar deras värv eller familjer. Små konflikter och folkmotsättningar skapar alltid utrymme för fanatiker. Det har vi här i fredliga Europa sannerligen fått erfara.

Situationen i Irak och Syrien är yttermera komplex eftersom det gamla Bath-partiet kom till makten med hjälp av CIA (1968) för att 35 år senare störtas av samma makt. Sadam Hussein kom till den diktatoriska makten 1979 som ett resultat av ett havererat fördrag om att bilda union med Syrien. Här finns massor av religiösa och politiska grogrunder för förödande konflikter. Trots detta vill jag påstå att de grundläggande värderingarna hos vanligt folk och de stora kulturella olikheter som du betecknar som helt inkompatibla är förbannad osanning. Du får resa lite och prata med folk så kommer din uppfattning att förändras. Det finns vita skitstövlar i vårt samhälle som både stjäl och mördar.

Olle sa...

Ditt inspel om kulturer bygger på brott mot kulturella företeelser och mänskliga rättigheter. Det är en vanlig retorik för att generalisera och nedvärdera anda kulturer. Skitstövlar är alltid skitstövlar även om man företräder den enda sanna religionen. För mig är det egentligen ingen skillnad på Aleksandr Lukasjenko och Salman bin Abdul Aziz trots att de kulturella skillnaderna är milsvida. Makt är makt och missbrukas lika flitigt oavsett religiös övertygelse. För övrigt kan jag bara påpeka att den kristna trons första bud fastlägger att du skall inga andra gudar hava jämte mig

Jo det är nog så att jag som många andra i en situation där valet står mellan att rädda min familj eller någon annan inte blir så uttömmande heroisk. Därför hoppas jag att jag aldrig ställs inför det valet. Denna form av kontrasterande i uppfattningsbranschen kan skapa synnerligen obehagliga resultat.

Min uppfattning är givetvis inte grundad av möten bland myspysiga flumbröder och systrar utan synnerligen konkret. Det kan du säkert ta reda på om du är flitig. Numera är det svårt att dölja sin historia.

Olle sa...

Stellan,

Jag är ingen försvarare av Svensk politik och jag inser att allt det jag har uppfattningar om inte alltid harmonierar med verkligheten. Just nu är Svensk politik mer det fegas parlament där ingen vågar uttrycka sin uppfattning såvida den inte är av mer allmän karaktär eller i linje med vad som anses vara den uppfattning som just nu råder. Alla företeelser som inte få hanteras eller som stigmatiseras växer sig starka. Enfrågepartier blir inte starka på grund av sina åsikter utan på grund av omgivningens sätt att göra dessa till tabun.

Stellan sa...

Jag kan väl tycka att debatten här, startades på lite lösa grunder av Lester, då 82X112,5 bara ville berömma min homoerotiska outfit. Och jag vill ju att vi alla ska trivas ihop i fikarummet, även om det givetvis ska stormas på då det bjuds upp till dans.

Men i övrigt så håller jag med om det mesta Lester har skrivit här ovan, och texterna är mer än värda att läsas med eftertanke.

Olle, du säger att du inte kan begripa att det finns politiker som ser flyktingar som ett problem.
Menade du faktiskt allvar där?
Jag vet inte i vilken ända jag ska börja, men nog tycker jag att sett en del problem innan jag drog från Sverige... Undra om jag inte hört om några grejer på nyheterna också. Nä, jag misstar mig nog, alla lever nog lyckliga som aldrig förr i Sverige.
Jag håller förövrigt med dig om "de fegas parlament".

Olle sa...

Stellan,

Politiker är satta för att hantera dylika problem det betyder att problem är deras vardag. Det betyder inte att man får se problemen som egna problem och av det skälet inte göra något år problemet. Dagens Sverige har löst problemet med segregering. Obegripligt i perspektivet av vårt engagemang mot apartheid och andra segregerande rörelser.

Stellan - världen kommer att bli svart om det är skitstövlarna som sätter standarden för övrigas uppfattning om grupper var sig de är nationella, etnisk eller grundade på annan gemenskap. Tro mig jag vet! När jag var grabb var en svart kille något som nästan ingen hade sett och som rödhårig fick jag lära mig att slåss. Svensk historia är ju heller ingen sötebrödssaga. De mekanismer som skapar motsättningar är farliga och lösningen är inte att isolera sig. det har redan provats några gånger med synnerligen dåliga resultat.

Jag ska aldrig glömma när min polare Enzo som kommer från Italien en gång för länge sedan var nära att få stryk av några "riktiga svenskar" i Rågsved. Han kallades för gipskatt och parasit. Enzo ser ut som en italienare. Enzo upplyste då dessa praktsvenskar att det fanns ungefär 8000 Italienare i Sverige men att det bodde 25000 svenska flyktingar i Italien. De flesta hade flytt den svenska skatten. Det blev inget stryk den gången men det kanske mer berodde på att Enzo hade ett par mer ljushylta polare som gick emellan.

Utanförskap och social isolering är alltid problem oavsett etnicitet.

I Sverige bor det nästan en halv miljon med finska rötter. En gång i tiden var även dessa stigmatiserade och hade svårt att socialt accepteras i samhället. När jag jobbade på varv så fanns det (redan då) bemanningsföretag som hyrde ut finsk arbetskraft för att varvet skulle kunna kapa beläggningstopparna. Det var en verklig nagel i ögat på facket och höll på att gå rent åt helvete om inte några rådiga varvsarbetare hade ställt sig på finnarnas sida och förklarat att även finnar är människor.

I dag ser vi knappast denna grupp som något problem.

1956 kom det 8000 ungrare till Sverige. Är det också ett problem?

Sju procent av Sveriges befolkning bor i andra länder - är det ett problem?

Invandrare är ingen homogen grupp och det är inte invandrare som har byggt Tensta eller Rosengård. Det har vi gjort och vi har misslyckats med migrationen. Visst finns det skitstövlar bland invandrare och som i alla andra länder är brottsstatistiken inte uppmuntrande i socioekonomiskt svaga områden med det går att hantera. Sammantaget i världen så visar verkligheten att det inte är etniska skillnader som är avgörande utan socioekonomiska.

Vi kan givetvis fortsätta att skjuta på symptomen och generalisera men det får synnerligen destruktiva resultat. I nästa liv kan du fråga någon av de som förintades här i Europa eller någon av dem som brändes levande av enögda individer med vit tratt på huvudet i USA:s sydstater.

Självklart är historien inte alltid ett incitament för fördragsamhet men det betyder heller inte att vi kan stämpla grupper utifrån andra bedömningsgrunder bara för att de ser annorlunda ut och talar eller bryter på ett annat språk. Jag håller dig för att vara alldeles för intelligent för att falla i den enkla fällan.

Alltså flyktingen är inte problemet utan orsaken till att människor måste fly.

Jag är fullkomligt allvarlig och jag hopps att det är ett allvar som kan sprida sig. I det långa perspektivet är det sannolikt mycket bättre att sluta jaga flyktingen utan i stället koncentrera oss på att ta bort det som skapar flyktingar.

Jag tror inte att en enda av de 1,5 miljoner svenskar som emigrerade till USA för 150 år sedan var lyckliga över att lämna sitt hemland och de flydde bara från svält och vedermödor.

82x112 sa...

Sjukt mycket text att läsa här nu... och kanske är alltihop mitt fel Stellan! Hade jag bara hållit mig till din klädsel och inte slängt in det där andra som Lester blev så upprörd över hade allt varit lugnt.

Fastnade lite för det här avsnittet som Lester skrev
"Man får inte, som nation, vara med i EU om man inte delar EUs uppfattningar men man får, som individ, "vara med i" samtliga av EUs nationer oavsett om man delar majoritetssamhällets uppfattningar eller inte...? Logiskt?
Man får till och med som individ "vara med i" samtliga av EUs nationer, trots att man öppet deklarerar sin avsky mot och kanske till och med aktivt bekämpar de uppfattningar som råder, och har fått råda i generationer, på den plats man befinner sig!? - Logiskt?"
-Kan man alltså tolka det som att resonemanget är applicerbart även på den som bor i en stat där majoritetssamhällets uppfattning är tex att hbtq-frågor, jämställdhet och feminism är viktiga och centrala, om vederbörande öppet deklarerar sin avsky? Ska hen då anpassa sig till majoritetssamhället? Osäker på vad som menas här.

Angående det här partiet "Menar du att drunkningarna på medelhavet och den pågående migrationen ger legitimitet till att förändra de europeiska nationerna i grunden, med avseende på i princip allt. - Oavsett vad de europeiska folken anser"
-Lester tycks här ha en uppfattning om den Europeiska kulturen som varandes statiskt. Att den är på ett visst vis och att den alltid har varit det. Och nu kommer de där andra österifrån och söderifrån och hotar att förändra den. Men den Europeiska kulturen har aldrig varit statisk, den har ständigt befunnit sig i utveckling. Bland annat tack vare inflytande från andra kulturer.
Det som varit statiskt är att sedan 1648 har nationalstaten varit allenarådande i Europa -något som nu börjat luckras upp med globaliseringen, och som EU kanske kan anses vara ett uttryck för.

Angående det Olle skriver om Irak och CIA -68 så vill jag också passa på att flika in att Irak som stat är en kolonial konstruktion som Storbritannien fixade till i början av 30-talet till för att man lättare skulle kunna ta hand om oljan där, huvudsakligen via BP.
Väldigt många av de konflikthärdar vi ser idag och som genererar flyktingar till Europa har liknande historia av att den vite mannens härjningar.


Inte heller jag trivs förresten speciellt bra på myspysiga möten bland flumbröder och systrar. Kan tänka mig att det är en uppfattning en och annan har om mig men så är det inte riktigt.

Stellan sa...

Olle,
Det är givetvis förjävligt att polaren Enzo skulle få på käften för att han var italienare. Det är också förjävligt att man kan både misshandlas och mördas för att man är "svenne", bara för att någon annan kräver "respekt". Jag har sett sådant också.
Självklart är det enda sättet att få leva i fred att vi alla kan acceptera varandra.
Men den som terroriseras av en viss grupp, kommer att hysa förakt mot den gruppen, oavsett om vi säger till honom att han inte får göra det. När våldet ökar, så ökar otryggheten och extremismen.

Det som sker nu, anser jag vara den minst humana lösningen.

Problemet finns kvar, och vi lättar våra samveten med att hjälpa människor att komma till det som kommer att utvecklas till nästa problemhärd.
Samtidigt så ökar såväl folkmängd som konflikterna i andra delar av världen i en ruskig takt, så att flyktingströmmen ökar och ökar och ökar...

En schackspelare ser alltid framåt, mot nästa drag.

Kan någon på ett begripligt sätt berätta för mig hur nästa drag ser ut i denna fråga?
Jag blir oerhört tacksam om någon kan övertyga mig om att detta är en bra lösning.

82X112,5 Jag känner till koloniseringen och vad den ställt till med. Utöver Israel/Palestina så undrar jag på vilket sätt den mörka delen ur Europas historia leder till de konflikter vi ser idag?

Lester Boré sa...

Olle.
Nu blev du som traditionen bjuder en aning luddig igen.
Du pratar om en eventuellt förändrad asylrätt? Ingen i detta fikarum har mig veterligen ansett att asylrätten ska förändras.
Att stärka asylrätten på det sätt som du insinuerar att man borde göra innebär att man först och främst måste reda ut vad som gäller för utredning och bedömning av asylskälen i mottagarlandet. - Redan där brister det ganska ordentligt för Sveriges del.

Lampedusas borgmästare må slänga sig med klatschiga uttalanden men hans roll i och påverkan på t ex Svensk inrikespolitik är nog och ska nog vara ytterst begränsad eftersom han sannolikt inte har den blekaste aning om de lokala förutsättningarna.
Du påstår att "världen" inte bjuder resurser till krigsområden. - Det gör dig till en lögnare.

Det du berättar om Irak och Bath-partiet osv är måhända en parameter som är relevant gällande bakgrunden till den nuvarande situationen men det förändrar verkligen inte migrationens konsekvenser och det är ju dom konsekvenserna vi måste försöka reda ut på ett vettigt sätt.
Givetvis ska man lära av historien men att den historielektionen kommer att förändra de pågående migrationsströmmarna är uteslutet.

Vidare påstår du att jag är en lögnare som hävdar att olika kulturer till viss del är helt inkompatibla och du snackar om "skitstövlar"(Man kan anta att du räknar mig till de vita skitstövlarna...)
Jag tänker inte orda så mycket om kulturella problem men jag noterar att du inte svarar på frågan om du anser den kultur som råder i Saudi är lika bra som den kultur som råder i Sverige eller på Åland?
Det går inte att tolka dig på annat sätt än att du tycker att hedersmord, kvinnoförtryck, könsstympning, dödsstraff, månggifte, diskriminerande arvsrätt, osv osv, är någonting bra. - Det är nämligen det du säger, även om du som vanligt säger det med en påtaglig "von oben" attityd.

Ditt resonemang om kulturella skillnader är helt absurd. Din idé verkar gå ut på följande:
Eftersom det finns idioter, eller "skitstövlar" som du själv säger, inom alla kulturer så är alla kulturer likvärdiga. - Det är ta mig fan det dummaste resonemang jag någonsin hört.
Att det skulle bli mer logiskt av att jag ger mig ut och reser ett tag förefaller också vara en väldigt väldigt dum uppfattning.
Anser du att alla röda bilar är likvärdiga?
Ditt citerande av det första budet är helt ovidkommande och känns enbart som ytterligare ett desperat om än ologiskt försök att likställa olika kulturer på ditt minst sagt speciella sätt, denna gång med hjälp av religiösa pekpinnar.
Du säger också att jag bygger min uppfattning om kulturell inkompabilitet på sånt som enl dig skulle vara "brott mot kulturella företeelser"? - Menar du då att t ex Saudiarabiens rättssystem är ett brott mot den kultur som råder i Saudi eller svamlar du bara?

Min fråga gällande den hypotetiska räddandet av egna eller andras barn landar i ett konstaterande av att valet kan skapa nån form av moralisk/etisk inre konflikt. - Återigen ett konstaterande av något som alla redan vet, men att du ens skulle ha tagit notis av min poäng ger du inte sken av.

Lester Boré sa...

82x112.
Eftersom du historiskt har tenderat att titt som tätt anklaga mig för att vara "ohederlig" i min debatteknik så kommer jag denna gång att åberopa samma sak.
Jag förstår vart du vill komma men som jag VET att du förstår så pratar jag om större saker än så. Det jag menar är att det är märkligt att man välkomnar människor till ett land trots att man vet att dom utgör ett hot mot demokratin. Samtidigt gör man från myndighetshåll sitt yttersta för att punktmarkera de människor som redan finns i landet och utgör samma hot.
Att vara skeptisk mot böglobbyn eller andra sakfrågor är inte samma sak som att jobba aktivt för att införa odemokratiska system.
Om man var riktigt krass skulle man kunna resonera enligt följande:
Det kan vara problematiskt att hantera inhemska antidemokratiska strömningar, om man dessutom ägnar sig åt att importera odemokratiska uppfattningar så kommer problemet inte att bli mindre.

För många människor är det en självklarhet att "ta seden dit man kommer" och dessa människor kan inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att det ska vara på nåt annat vis. Att vara herre i sitt eget hus kan tolkas på många sätt.
Att vara i minoritet i ett samhälle kan inte och ska inte ge mandat att förändra majoritetens levnadsvillkor, det är en orimlig uppfattning som enbart söndrar samhället och spär på polarisering och eventuella fördomar.

Jag avslutar med några frågor...
Vill du att nationalstaterna ska leva vidare?
Anser du att det finns olika folk?

82x112 sa...

Stellan,
Det skulle kräva ett längre svar än någon någonsin sett här i kommentarfältet på vardagsmighty att reda ut hela kolonialismens påverkningar på och följder in i modern tid för de länder som exploaterades. Men helt kort så lade kolonialismen grunden för många konflikter genom att man pajade bondesamhällen som inte fick utvecklas på egen hand. Vilket ledde till svält, vilket ledde till krig osv. Man delade upp länder lite hipp som happ vilket innebar krig och elände mellan folk som annars inte varit fiender.
Väldigt många länder i krisdrabbade områden hade haft hel andra kort att spela med om inte vi här oppe i Europa svinat runt där. Men det är en skitstor och komplex fråga.
Men ett exempel är kurderna i Irak som flyr undan förföljelse.

I övrigt tror jag som Olle att Lester skulle lära sig en del av att resa runt lite i världen.

Olle sa...

Stellan,

Jag välkomnar dig till politiken. Du kommer nu att utsättas för andra uppfattningar och andra grundläggande kunskaper och erfarenheter. Det kommer att påverka dig i samma omfattning som du påverkar andra. Allt är inte som man tror och som den schackspelare och intelligenta individ du är så kan man i viss mån använda historien som en tänkbar ingrediens i att förstå framtiden. Självklart är det bra att inte upprepa samma misstag men eftersom mänskligheten gärna glömmer allt förutom egna oförrätter så kommer misstagen att ånyo bli den påtagliga verkligheten.

Vi behöver bara gå tillbaka 80 år i Europas historia för att hitta samma krig och elände i vårt eget närområde. Tvistegrunden må vara en annan men mekanismerna är desamma.

Befolkningstillväxten i världen enligt de prognoser som har lagts kommer huvudsakligen efter 2050 att ske i Afrika. I dag är Afrikas befolkning cirka 10 procent av totalen medan andelen av väldens samlade realiserade tillgångar i Afrika är i regionen under en procent. Resursfördelningen i Afrika är dessutom synnerligen ojämnt fördelad. Det som främst talar för en tillväxt i Afrika är sannolik politisk stabilitet i ett flertal av länderna och ett förmodat ökat välstånd som kommer att minska barnadödligheten. Jag är nu sanningssägare men enligt den information som jag har tillgänglig kommer en sådan utveckling inte att öka flyktingströmmarna utan möjligtvis betyda att arbetskraftsförflyttningar kommer att ske i den andra riktningen.

I stor sett hela Afrika är ett lysande exempel på det som 82X112,5 beskriver eftersom i stort hela kontingenten tidigare varit kolonier till ett flertal Europeiska länder som Storbritannien, Portugal och Belgien även Tyskland med en av de få Tyska kolonierna i nuvarande Namibia. Nationsgränser är konstlade och delar etnisk tillhörigheter.

Även stora delar av arabiska halvön var kolonialiserat eller under olika protektorat – bland annat Irak, Jordanien, Aden i Jemen, Issrael/Palestina och Kuwait. USA och dess allierades interventioner i Irak som i och för sig innebar störtandet av en diktator men lämnade ett land i kaos och stora motsättningar är tveklöst en stark katalysator och orsak till det som vi i dag ser.

Även Kinas moderna historia är ett resultat av kolonialmakters försök att kuva landet. Opiumkrigen syftade till att ge Storbritannien och Frankrike handelsprivilegier och ett indirekt styre av Kina. Det var under den korta period som dessa nationer inte slogs mot varandra. Alltså då när man sköt sönder Bomarsund.

Bashar al-Assad har bland annat fått sin specialistutbildning vid Western Eye Hospital i London. Västvärlden såg en möjlighet i Bashar al-Assad när fadern Hafez al Assad dog i en bilolycka. Hafez var utbildad stridspilot och mer Sovjettrogen eftersom han med hjälp av Sovjet byggt upp sin krigsmakt. Än i dag har Ryssland möjligheter att använda den gamla flottbasen i Tartus något som är en nagel i ögat på USA.

Saken blir inte bättre av att Kinas handel i mycket stor utsträckning påverkar värdet av dollarn och Kinas totala investeringar i USA är långt över 100 miljarder dollar samtidigt som man i samarbete med Ryssland, Brasilien och Sydafrika etablerat Brics som ett alternativ till världsbanken. Det militära samarbetet mellan Kina och Ryssland har fördjupats. Uppenbarligen gilla Putin och Xi Jinping varandra.

För några år sedan sa Lavrov till USA att beväpna inte rebellerna i Syrien för ni kommer att beväpna extremister som blir era fiender. Synd bara att det var Lavrov som kanske inte har det bästa förtroendet i USA. Får man tro Carl Bildt så är det en intelligent karl som hamnat på fel sida. Det märkliga är att nu får man se Kurdiska Peshmerga-krigare åkande i gamla Sovjetiska T54, understödda av USA-flyg men bombade av Natobrodern Turkiet, i strider mot ISIS beväpnade med moderna vapen från USA. Kom inte och säg att Europa och Västvärlden inte är en part i det som nu händer i Irak och Syrien även om Mohammed föddes i Mecka.

Olle sa...

Lester gå och ta en dusch och nyktra till. Nu var du inte ens underhållande utan bara synnerligen plump och respektlös. Det är ju uppenbart för alla att jag diggar "hedersmord, kvinnoförtryck, könsstympning, dödsstraff, månggifte, diskriminerande arvsrätt, osv osv"

Lester Boré sa...

82x112.
Att länder delades upp lite hipp som happ utan hänsyn till kulturella skillnader eller etnicitet kan väl knappast ha varit anledningen till konflikt eftersom alla bara är människor och alla kulturer är likvärdiga?

Olle.
Om etnisk tillhörighet/kulturell skillnad inte är ett problem i Sverige 2015, varför skulle det då vara ett problem i Afrika under kolonialtiden och framåt?

Funderingar gällande mitt resande tycker jag ni ska lägga åt sidan och istället fokusera på att få ihop era resonemang om kulturella skillnaders vara eller icke vara.

Lester Boré sa...

Olle.
Jag är nyduschad och spiknykter.
Jag skiter i om du tycker att jag är plump.
Du hävdar att alla kulturer är "lika bra" och du svarar inte på frågor om hur du resonerar kring det.
OM man hävdar att alla kulturer är lika bra så innebär det att man faktiskt tycker att kulturen som råder i Saudi är lika bra som den kultur som råder i Sverige. Det går inte att tolka på något annat sätt.

Du tycket att kulturellt patriarkalt förtryck är bra, jag tycker att det är dåligt. Jag anser att din rätt att tycka så bör skyddas men jag håller absolut inte med dig.

En resa ut i världen kanske skulle kunna ge dig inspiration att utveckla dina tankar kring att alla kulturer skulle vara lika bra.

82x112 sa...

(Skrev mitt förra inlägg utan att ha läst Lesters som han nog skrev ungefär samtidigt så här kommer svar)
"Vill du att nationalstaterna ska leva vidare?"
- För närvarande är det ett system vi har för att organisera världen så jag vill inte avskaffa dem på stört. Är däremot övertygad om att i historien så kommer den Westfaliska ordningen att framstå som en parentes. Själv är jag gravt ointresserad av nationalstaten, uppfattar nationalism som ungefär lika okonstruktivt som att hålla på ett idrottslag (för att parafrasera blogginnehavarens presentation).
"Anser du att det finns olika folk?"
- Menas folk lite i allmänhet så där eller menas folkslag? Självfallet finns det olikheter mellan mig och någon från en stam i Amazonas, om inte annat så till det yttre. Vad jag tycker är mer intressant är att alla människor är olika men samtidigt kan ha massor gemensamt. Någon gång på 90-talet tillbringade jag några veckor i Kapstaden med ett Sydafrikanskt Hip-hopkollektiv. Jag hade långt mer gemensamt med dem än vad jag av allt att döma har med Lester Bore.

Tror den stora skiljelinjen här är att Stellan, Lester med flera som vill stoppa invandring är att ni ser Sverige som någon form av enhet som är skild från resten av världen. Och att det är en rimlig plan att hålla resten av världen ute (trots Sveriges långa historia av in och utvandring som Olle redogjorde för). Det har försökts förr på olika håll att bygga murar och stänga ute resten av världen och det är i någon mån vad man försöker göra med Schengen.
Verkar sällan ge särskilt lyckade resultat, förr eller senare faller muren.

När man talar om huruvida alla kulturer är lika värda tycker jag det är på plats med en viss ödmjukhet inför världen och insikt om sin egen litenhet. Att jag som är född och uppvuxen här i Sverige tycker saker ÄR på ett visst sätt behöver inte betyda att de är sanna. För någon uppvuxen i en annan del av världen råder helt andra sanningar. Det här är skitjobbigt och det vore så klart enklare att kunna vara säker på att vissa värden var sanna. Det är till exempel grunden i den liberala ideologin, och som FNs deklaration av mänskliga rättigheter vilar på.

Efter senaste inlägget från Lester blir jag nu nyfiken på hur han vill motarbeta patriarkalt förtryck, något som han alltså tycker är dåligt. Fick FI fick just sin mest otippade sympatisör hittills?

Lester Boré sa...

82x112.
Jag kommer att bemöta dig mer grundligt senare men måste ta till orda i korthet redan nu eftersom du kommer med osanna påståenden.
Jag vill INTE stoppa invandring till Sverige. Jag har aldrig hävdat att jag vill stoppa invandring.
Apropå den hederlighet du håller så högt...

Olle sa...

De som har kommit vidare i tankens makt har förstått att styre och kultur inte alltid är samma sak. Jag är ingen anhängare av wahhabism och som jag tidigare deklarerat så ansluter jag mig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Jag är med andra ord stor tillskyndare av människors lika värde och den övertygelsen förändras inte av dina konstiga tolkningar och naiva retorik.

Saudiarabien som nation är ung nation och dess maktbärande familj har onekligen haft hjälp av de godsaker som finns under ökensanden. Jag har som du mycket riktigt påpekar inte tillbringat någon längre tid i Saudi förutom på flygplatsen i Jeddah. Däremot har jag varit i ett flertal andra Arabländer. Jag tillhör i det avseendet en privilegierad samling som rest mycket både i arbetet och av intresse.

Frågan är vad du menar med kultur och vilket tidsperspektiv som är grunden för bedömningen. Är det just denna sekund? Eller nästa minut? Eller några år? Eller några hundra år? Eller?

Vår fina västerländska kultur har under de senaste hundra åren bjudit på två världskrig, ett antal inbördeskrig och blodiga konflikter även i de delar som skulle vara mer västerländska. Etnisk rensning har utplånat miljontals människor. Rösträtt är en relativt modern företeelse i det lite längre historiska perspektivet och kvinnlig rösträtt något ganska sentida. I föregångsnationen Schweiz blev fullständig rösträtt för kvinnor en verklighet 1990. Går vi lite längre tillbaka kan vi konstatera att den industriella revolutionen baserades på den så kallade triangeltraden där man så fiffigt skaffade slavar från Afrika som skepades till USA för att plocka den bomull som sedan skeppades till England för industriell produktion. Kvinnors situation i Europa efter renässansen har heller inte varit en vacker saga.

De flesta kulturer har lågvattenmärken och mörka inslag men mänskligheten har visat på förmåga till förändring – ibland till det bättre lyckligtvis! I vårt fantastiska land hade vi statskontrollerade etermedia ända fram till 1993. Det fira ordet var tidigare ingen självklarhet.

Vad får dig att tro att människor i Arabvärlden eller Afrika eller någon annan stans skulle vara oförmögna till förändring och varför skulle deras kultur vara sämre.

Du kan ju sitta i din stuga och rangordna kulturer och jag ser med spänning fram emot resultatet.

För övrigt kan man notera att det land som var först med kvinnlig rösträtt var Pitcairn i Polynesien. Fast den kulturen är väl för primitiv för att räknas i detta sammanhang?

Jag var med ett gäng kamrater inne i de mer svårtillgängliga delarna av Amazonas för många år sedan. Det krävdes speciella tillstånd. Vi besökte en i sammanhanget utvecklad bosättning där man både talade portugisiska och det ursprungliga språket. Där fick vi veta att det gamla språket inte hade något futurum eftersom livet och verkligheten bara kretsade kring nuet. Stämningen var ganska tryckt ända tills några ungdomar plockade fram en fotboll. Det blev en fotbollsmatch mellan Sverige och Amazonas. Amazonas vann. På så sätt förenades våra kulturer med en gammal hednisk vana från Skottland att sparka ett kranium mellan två lag eller kanske en port från Kina som härstammar från 300 före kr – ingen vet. Kulturer befruktar varandra och skapar utveckling och med kunskap och insikt får även futurum sin plats i våra tankar.

Lester jag tror inte en sekund på att Araber, Nigerianer, Polynesier, Maja, eller Samer har en annan intellektuell förmåga eller andra förutsättningar att utveckla kulturen. Genom att påverka varandra kan vi sopa bort myllan för skitstövlarna. Det gör vi inte genom att bygga polemiska murar som hävdar att det ena kulturen är bättre än den andra. Våra gemensamma strävanden finns så vackert sammanfattade i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

82x112 sa...

Stoppa/kraftigt begränsa, tomejto/tomato.

För som jag har uppfattat det så tycker du att Sverige tar emot alldeles åt skogen för mycket invandrare, och att invandringen som den ser ut nu är ett problem. Kanske har jag fattat helt fel här?

82x112 sa...

Tomejto/tomato ovan var alltså riktat till Lester, glömde skriva det.

Ser också fram emot Lester topplista över bra och dåliga kulturer!

Stellan sa...

Jag gör en pudel i koloniseringsfrågan, Rwandas två grupper var väl en brittisk uppfinning,
om jag inte missminner mig.
Att våra grannländers förfäder betedde sig illa, betyder dock inte att jag anser
att mina barn och barnbarn ska behöva pröjsa för det.
Dom får ju om inte annat pröjsa ändå, för miljön som vi har förstört, bla, när Lester
ska flyga Boeing runt klotet för att kunna skaffa sig en uppfattning om varför vissa
gruppvåldtar, och andra inte...

Stellan sa...

Vad menas med Tomato/Tomejto?
Är jag för outbildad för att fatta??
Stoppa eller begränsa är väl två skilda saker?

82x112 sa...

Stellan,
Det menas att man säger lite olika saker men att man menar på det stora hela samma sak. I det här fallet att nuvarande invandring är ett stort problem och att den bör minska. Om nivån den minskar till är noll är ganska nära noll blir då på det stora hela samma sak.

82x112 sa...

Hej igen Stellan,
De här "vissa" du talar som gruppvåldtar, är det amerikanska fotbollspelare du tänker på då? Kanske kan Lester resa något mer miljövänligt än Boeing om ni tar Wiking XI över till Amerika. Blir ju också lite fint att ni reser i svenska migranters fotspår.

Preben sa...

Skapar i närheten av 80-100.000 nya invånare årligen problem? ETT stort problem är väl att där inte finns bostäder till alla från början, jag läste nånstans att man skulle behöva bygga ett helt Stockholm för att hänga med, jag tror det var innan 2020. Och nej, hedersmord, familjefejder där man skjuter varandra, gruppvåldtäkter, att inte skaka hand med kvinnor, som inte heller får prata eller hälsa på andra män, är väl inget som ingår i svensk kultur, utan det hör medeltiden till, och den har vi förhoppningsvis lagt bakom oss; men det har ju inte islamisterna.

Olle sa...

Stellan låt oss även nämna några andra "brittiska uppfinningar"

Gettysburg, Katyn, Auswitch, Treblinka, Birkenau, Sharpeville, Londonderry, Srebrenica, Columbine, New York, Utøya och många fler

Mot dumhet och trångsynthet kämpar även gudarna förgäves.

Stellan sa...

82X112,5. Jo det var givetvis amerikanska fotbollspelare jag tänkte på, vi kan tar givetvis Wiking XI dit, och lägger henne tryggt i hamnen, eftersom vi vet att alla människor överallt är likadana, så ligger hon lika tryggt där som i Mariehamn.

Olle, Förklara gärna dessa brittiska uppfinningar.
Helst förintelselägrena och Breiviks härjningar.

Anonym sa...

Suck, att ni orkar.
Har ni inget liv utan måste ni vara rödvinsdiskutörer hela ligan???
Är det här vardagsmighty???

Stellan sa...

Anonym, inget liv? Jag känner nog att jag producerar en del emellanåt. Jag tittar dock inte på teve, och det lär ju vara livet för många.

Olle sa...

"Jag gör en pudel i koloniseringsfrågan, Rwandas två grupper var väl en brittisk uppfinning,
om jag inte missminner mig."
sade en inte allt för okänt politiker från vårt grannland. Missdåd blir inte mindre barbariska bara för att de inte sker i Afrika.

Stellan sa...

Olle, jag fattar faktiskt inte... Jag kanske är trög?
Jag gjorde en pudel, då jag efter lite funderande kom på
att britterna under kolonialtiden delade in Rwandas folk i två grupper: Hutu och Tutsi, och mellan dessa
vart den långt senare inbördeskrig, med folkmord som följd.

Men att britterna skapade koncentrationsläger och hade inblandning i Utøya, hade jag ingen aning om.
Jag har förvisso hört konspirationsteorier om att Storbritannien och Förenta Staterna skulle ha "skapat"
Hitler. Är det dessa teorier du syftar till?
Och var kommer i så fall Utøya in i bilden?

82x112 sa...

Olle,
Jag tyckte du skrev massa intressanta och bra saker tidigare men nu hänger jag inte med alls? Lika frågande som Stellan kring den brittiska uppfinningen Utøya.

Den bästa brittiska uppfinningen är väl annars plusjord?

Olle sa...

Aha!

I min skolbok så är Rwanda nästan det enda landet i Afrika som har sina ursprungliga gränser. Vad jag har fått lära mig så var det tidigare ett kungarike som Tyskarna koloniserade men sedan förlorade till Belgien efter första världskriget. Jag visste inte att Britter hade varit där.

Jag trodde att du uteslutande åsyftade folkmorden. Vad jag antog var "tutsi" och "hutu" de ursprungliga namnen på landets etniciteter.

I det perspektivet blir mitt inlägg kanske lite obegripligt men man får alltid lära sig något nytt.

Stellan sa...

82, Zenerdioden är väl den allra bästa?

Olle, det kan mycket väl ha varit belgare som delade in dom i de nämnda grupperna.

Olle sa...

vad ska du stabilisera?

82x112 sa...

Asså Stellan, jag tänkte så klart först skriva Zenerdioden men sen blev jag osäker på om den verkligen var en brittisk uppfinning, kanske var man bara väldigt bra på att se och nyttja Zenerdiodens många fördelar. Och eftersom det lite var det som var på tapeten; vad som verkligen var brittiska uppfinningar och inte så valde jag den säkra vägen och skrev plusjord.
Vad som torde vara svårt att motbevisa är hur som helst att Zenerdiod och plusjord i kombination är oslagbart.

Vet förresten en rolig jävel som på alla sina byggen, såväl Harley som Yama XS-tracker byter ut originalladdningen mot Lucas som han hävdar är mycket bättre!

Olle sa...

Zener var Amerikan.

Micke-Kummelnäs sa...

Jag sitter fortfarande och undrar hur koncentrationsläger och Utøya kan vara brittiska uppfinningar. Förklara gärna.

Olle sa...

Det är mycket enkelt. I skriftväxlingen framgår att vissa har till sin uppfattning att illdåd bara begås i andra kulturer än vår egen.

Eftersom jag inte visste att det var britter som gjort uppdelningen i etniska grupper i Rwanda (vilket jag ännu inte fått vederlagt) så trodde jag att uttalandet om etnisk uppdelning var ett utslag av någon form av slug ironi och ytterligare ett understrykande om att den lägre stående kulturen i Rwanda innebar konsekvenser som inte skulle kunna ske i vår västerländska värld.

För ätt nu späda på denna ironi ytterligare, eftersom jag inte delar uppfattningen om att illdåd alltid är kulturellt betingade, så lade jag till en lista av andra folkmord, utförda av mer närliggande kulturer, för att understryka orimligheten i denna ironi. Jag visste då inte att Stellan inte var ironisk utan trodde att hutu och tutsi var en brittisk uppfinning. Vi närmare kontroll har det dessutom visat sig att så inte var fallet men jag förstår att Stellans uttalande inte var ont och grundat på denna uppfattning.

Jag är givetvis ångerfull eftersom denna form av ironi tydligen inte fick fotfäste.

Konkret kan man dock utan att vara ironisk konstatera att britter svarat för en ansenlig mängd nyttiga uppfinningar och upptäckter där inte minst Sir Isaac Newtons klassiska mekanik (Principa) har haft en betydelse som knappas går att överskattas.

Joseph Lucas var väl ingen uppfinnare och ”plusjord” är egentligen ingen konstigt. Det går att polvända med en (eller flera) Zenerdioder genom att utnyttja zerediodens stabila bakspänning.

82x112 sa...

Hej Olle,

Vill man vända på jorden från plus till minus på sin engelska motorcykel (för det är det jag och Stellan talar om här) så behöver man bara byta till en Zenerdiod för minusjord (ca 350 kr.) samt koppla om sladdarna lite. Inga konstigheter.
Du är väl mer en träbåtsperson som jag har fattat det, men det skämtas ofta om de brittiska elsystemen i hojkretsar då de är så att säga väldigt "brittiska". Bland annat just i det avseendet att man har jorden tvärtom mot resten av världens fordon (finns säkert undantag utanför brittiska öarna som jag inte känner till).

Olle sa...

Nja

Jag har i botten en utbildning i flygteknik på KTH (dock inte avslutad men nästan) och innan dess läste jag Kemi. Har jobbat massa år med hemelektronik med både ledning och utveckling och innan dess på varv med både träskepp och stålskepp. Under de senaste 15 åren har jag jobbat med utveckling av svensk industri med tonvikt på ledning och verksamhetsutveckling. Huvudsakligen på uppdrag av banker.

Har varit på många konstiga ställen i vår värld vilket givetvis har påverkat min uppfattning om så kallat vanligt folk i dessa länder.

Har också nästan 10 år inom marinen (1970-1986) och är reservofficer (Kustjägare). Har bland annat jobbat med att studera Sovjetiska marinstridskrafter och marininfanteri. En sysselsättning som i viss mån även har fortsatt på lite hobbybsis.

Är numera pensionär men en och annan zenerdiod har faktiskt passerat mina händer fast inte i funktionen att polvända lucassytem utan mer för att stabilisera.

Ägnar numera en del tid till träbåtar och lite politisk lobby inom det maritima området. Håller också på men några uppfinningar kring avisning av turbinblad och vingar i extremt kalla och fuktiga miljöer och ett system för av dokumentation av föremål i vatten med hjälp av tidsrelaterade mätningar med lasersvep.

Tycker att Stellan är en fantastisk kille som på något sätt agerar på samma sätt som jag själv trots att vi har så diametralt olika bakgrunder.

Problemet är bara att Stellan får fram resultat som en annan får kämpa för att komma i närheten av.82x112 sa...

"en och annan zenerdiod har faktiskt passerat mina händer fast inte i funktionen att polvända lucassytem utan mer för att stabilisera. "

Dess funktion i elsystemet på en britthoj (från ca 1960 sisådär och framåt) är helt enkelt att reglera ladd-spänningen (inte att polvända) till ca 14 volt efter att den likriktats. På äldre brithojar som har 6 volt dynamoladdning (likström alltså) har man istället ett laddrelä med lite lindningar och grejer. Det fungerar mer sällan. Men den "moderna" alternatorladdningen med zenerdiod funkar prima!

/självlärd klåpare

Olle sa...

Varför in köra med en zenerdiod med 6 volt backspänning (zenerspänning) i 6-voltsystem?

Lester Boré sa...

Återigen tidsbrist men ett kort stick måste in här...

Olle.
Det är väldigt konstigt att en så extremt välutbildad, erfaren, berest, kulturellt bevandrad och socialt kompetent person som du själv, läser mina inlägg på precis samma sätt som Fan läser Bibeln...
"...vissa har till sin uppfattning att illdåd bara begås i andra kulturer än vår egen."

Du är ju mer än lovligt snurrig!
Vem har påstått det?

Du må tycka att min intellektuella förmåga förlamats av dumhet och trångsynthet men en sak är fortfarande säker, jag känner igen hybris när jag ser det...

82x112 sa...

Ungefär så är det vanligtvis kopplat Olle http://users.wowway.com/~cstasek7578/wiring_diagram_1969t120r.gif

Men många gör en förenklad mer rationell koppling då den där är lite i brittiska laget. Zenerdiodens uppgift är alltså att hålla nere laddspänningen på rätt nivå, överskottet blir värme varför den sitter monterad i kylfläns. Börjar batteriet koka och lampor gå sönder är Zenerdioden trasig.

Olle sa...

Lester det är är fortfarande så att bildning och utbildning inte är ekvivalent. Jag saknar antagligen förmågan att tolka dina texter på det sätt som du önskar med det syns vara en ömsesidig brist.

Stellan sa...

Olle, det enda felet jag gjorde var att blanda ihop britter och belgare, men Hutu och Tutsi var fortfarande kolonialmaktens påfund, och det var ju det som var själva andemeningen. Det blir ju svårt att hålla reda på allt man läser, om man läser för mycket.

82x112 sa...

...likt en berusad byfåne på en pub strax före stängningsdag någonstans på engelska landsbyggden fortsätter jag envist att tjöta om Zenerdioden medan ni andra pratar världspolitik. Noterade nämligen att jag missat en sak i Olles formulering ovan och att han nog menade att fråga varför man inte monterade en Zenerdiod i 6 volt-systemen istället för det opålitliga laddrelät. Och det är ju en bra fråga som endast engelsmännen vet svaret på.
Många ersätter numer laddrelät med en "electronic voltage regulator box" som mycket väl kan tänkas innehålla en Zenerdiod.

Stellan sa...

Marias Norton var tvungen att konverteras till minusjord, då den bestyckades med
självstart. Jag var för snål för att köpa dito Zenerdiod, så jag hängde upp den gamla
i gummi istället. När man bromsade hårt så stannade motorn, för diodens kylflänsar
jordade i framstänkan. Hittade felet efter flera månader, då jag såg gnistorna under mörkerkörning...