fredag 30 september 2016

Kasta sten i glashus

Usa kanske inte riktigt är rätt aktör att kritisera en stat för inhuman krigföring i ett främmande land.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är då kvalificerad att uttala sig och vem skall säga något? Moder Svea?

Preben sa...

Anonym: Alla som INTE är med om bombningarna kan ju uttala sig.
Om Kalle och Pelle både mobbar Janne, tycker du då att det är ok om kalle fördömer Pelle?

Fritidspedagogen sa...

Varför ifrågasätter du USA? Det är ju Putin som är det stora globala hotet, USA är ju våran och andra demokratiers räddning.

Anonym sa...

Merkel är å eventuellt godkänd att uttala sig i frågan? Vad anser man på Hammarland? Förutom att andra skall hålla igen? Står man kanske på Putins sida i frågan?

Stellan sa...

Fritidspedagogen, jamen just det ja, vad dum jag är... Usa har ju räddat oss
från Saddams "massförstörelsevapen" och en massa andra osynliga
hot.

Anonym sa...

Vilken härlig ironi han använder sig av, den där fritidspedagogen.Man kan nästan tro att han menar det på riktigt.

Magnus W sa...

Ja, USA har ju en förmåga att dels lägga sig i en hel del men också att byta sida lite efter humör och global utveckling. Jämför med taliban-regimen samt ännu tydligare Iran-Irak där man först stödde Iran (och Contras) men sedan skiftade till att backa upp Irak.

Obama känns ju mer konsekvent men kör också någon slags halvmesyrpolitik där han kan tänka sig att bomba lite lagom här och där men inte sätta in marktrupper. Om man nu ska vara där och peta så måste man väl ändå se till att göra det ordentligt (har man tagit fan i båten får man också se till att ro honom i land).

Putin däremot, oaktat om det är rätt eller fel rörande motiv eller utförande, är betydligt mer fullföljande i sin karaktär.

Lester Boré sa...

Magnus W.
Contras var väl anti-sandinistisk gerilla i Nicaragua? - Eller användes termen även för det iranska väpnade motståndet mot kommunismen/Sovjet?

Magnus W sa...

Reagan gillade ju Contras och Iran var väl, såvitt jag vet, kanalen för amerikanska vapen till dem.

Lite tragikomiskt med tanke på att Sverige med Palmes goda minne exporterade utrustning för kärnvapenframställning till Iran via DDR under samma period. Fast USA skiftade ju som sagt ståndpunkt och övergick till att supporta Saddam.

Magnus W sa...

En annan fin parentes när det gäller Sveriges inblandning i kriget mellan Iran och Irak är också allt det krut som Bofors exporterade till DDR (som sålt all sin AK47-ammunition till just Iran).
Det var visst någon vapeninspektör (svensk) som råkade upptäcka att det civila krutet hade militär spec men som tråkigt nog råkade snubbla framför ett tåg innan leveransen hann stoppas.

Magnus W sa...

Intressant läsning om hur det neutrala Sverige förhåller sig till sin omvärld. Möjligen men knappast troligt ett unikt exempel.
http://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/09/03/statsrad-talar-om-bofors-under

Stellan sa...

Magnus W, sånt där skulle aldrig kunna hända idag, det vet ju alla.

Magnus W sa...

Nej, såklart inte. Och varken Palme eller några andra sossar visste någonting, det vara kapitalister och moderatindoktrinerade tjänstemän som gick bakom ryggen på Partiet.