tisdag 13 september 2016

Säljakt

Aftonen hade säljakt i sitt sköte.
Jag och chefen for ut till havsbandet, ungefär så långt västerut som man kan komma utan att det börjar lukta bilbränder.

Där låg vi på en holme och lockade på säl och fällde varsin, som snabbt bärgades från botten.

Av sälen får vi skinn, sälolja och kött.
Närodlat är bäst.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Får ni ta vara hela djuret eller måste ni dela med er till andra typ staten . för tex. statistik , provanalyser mm.

Stefan Bäckman.

Stellan sa...

Vi får ta hela djuret. Även detta handlar om skyddsjakt så vi anmäler dom fällda sälarna till landskapsregeringen.

Lester Boré sa...

Jag är spekulant på skinn... Jag har nämligen länge närt en dröm om att, likt den gamle antisionisten Jan Guillou, kunna klä mig i en sälskinnsjacka.

grogg sa...

Läs om en säljägaren

Anonym sa...

En helt sann berättelse ;-)

https://books.google.se/books?id=BGWZBwAAQBAJ&pg=PT192&lpg=PT192&dq=%C3%B6sterman+s%C3%A4lj%C3%A4gare&source=bl&ots=JjCnPrCdY_&sig=TcuGdwJMnmf_wkVQ5VhzCCVu0-0&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwi49-3Wno7PAhWnAJoKHcQgA-8Q6AEIJDAC#v=onepage&q=%C3%B6sterman%20s%C3%A4lj%C3%A4gare&f=false

Tänker osökt på dig Stellan.

Mvh / C-G

Mats sa...


Jag skulle inte kunna döda ett djur (under rådande omständigheter) men äter dom gärna och har inga problem att använda skinnet heller.

Skulle kännas skitläskigt att skära upp den stackaren.
Ser dom helst uppskurna i fina bitar på ICA, bara å betala samt slänga i pannan.

Peder sa...

Håll tummarna och be till gud att inga veganer "bevakar" bloggen för då lär det väl ta hus i helvete av ett aldrig skådat slag här inne.

Eller kanske varför inte... De brukar ju ha en förmåga att bli rabiata på ett ytterst löjeväckande sätt. Det skulle vara en fröjd att höra Lester gå i klinch med dylig antagonist.

Själv är man i hus letar tagen i Stockholm. Satan vad billigt det är i Skogås. Nu ligger det ju halvlångt från stan vilket säkert väger in, men jag undrar hur mycket sanning det ligger i Stellan och Skogåsbons skräckhistorier därifrån?. Man kanske borde åka på studiebesök någon dag. Några tips på vad man ska titta efter?

Mvh Peder

Anonym sa...

Vilken kaliber används vid jakt på säl?
Skjuter man helst när dom ligger på land eller..?
Sjunker dom som gråsten vid träff?
Många frågor blev det..
Lite nyfiken bara.. Jagar själv, men har aldrig varit i närheten av säljakt.

Stellan sa...

Peder, Lester vs veganer vore ju skitkul!
Tänk så här gällande hus i Skogås: varför är dom billigare här? Jag har inte överdrivit och knappast Skogåsbon heller. Men det beror ju lite på vart i Skogås. Åk dit en kväll, gå på pizzerian och ta några bärs. Sen har det nog släppt. Hat du barn, så behöver du inte ens fundera, du vill inte ha dom hänga där när dom blir så gamla. Men det är klart... Så här tryggt har det aldrig varit.

Senaste Anonym, man sitter på en holme och lockar på dom. När man får dom på tillräckligt grunt vatten så att man kan bärga dom med säldraggen, så blir det huvudskott på ca 50meter med studsare. Närmare än så vill dom sällan. Huvudet är det enda som sticker upp, så man får sikta ordentligt. 308 hade vi igår. Sälen avlider och sjunker direkt, så klart vatten är bra.

Anonym sa...

Tack för infon om hur jakten fungerar.
Använder ni någon typ av lockpipa för att väcka nyfikenhet hos sälarna? Har lockat både räv och råbock med lockpipa, men det kräver lite övning innan man får till det.
308 är en trevlig kaliber. Finns ju ett stort utbud på kultyper och kulvikter. Förr fanns ju oxå möjligheten att få tag på billig övningsammo från militären till 308:an.
Hoppas att få läsa om fler jaktäventyr framöver.
//Uffe.P

Lester Boré sa...

Stellan o Peder.
Jag har ingenting emot veganer per se... Varför tror ni det?

Stellan sa...

Uffe P, man låter som en säl med rösten bara.

Lester, dom brukar inte ha några andra argument än emotionella sådana, och jag har fått intrycket av att du liksom jag väger in andra aspekter tyngre. Dessutom brukar dom vara rabiata. Fan vad jag generaliserar och kränker! Vänster brukar dom också vara, jättemuppvänster!

Lester Boré sa...

Stellan.
Som sagt, jag har inget emot veganer generellt. - Däremot kan dåliga argument och ologisk eller rent känslomässig argumentation understundom få mig att ta bladet från munnen. Oavsett om den argumentationen kommer ifrån någon som äter lik eller inte.

Peder sa...

Lester, jag tror inte du ogillar veganer av ren hävd. det vore ju löjeväckande att avfärda en grupp pga deras ståndpunkt. vad vi fiskar efter är ju de rabiata stollarna som inte accepterar andras sätt att leva.

Det finns säkert alldeles utmärkt sansade och resonerande veganer. Men vem vill prata med en sån? -Du äter inte kött? -Nej. -Jag äter kött själv faktiskt. -Ja vi ska alla göra det som passar oss bäst personligen. Punkt...

Stellan: Tack för svaret om Skogås. Förstår vad du menar om olika områden inom området. Många av radhusen ser supertrevliga ut, antar att det inte bor så mycket bilbrännare och närlivsrånare just där.

När det kommer till politik får man generalisera:) Kränker? Nä, det tror jag inte. Kränker gör man om man begränsar någons frihet. Tar sig friheter med någons kropp, eller sysslar med grav systematisk mobbing.

Man kan vara osmidig eller hänsynslös i sina uttalanden, men kränkt av ord det är det bara mottagaren själv som aktivt väljer att bli.

Micke sa...

Är det vedertaget att man säger fälla säl? En älg som går i backen efter skott faller bokstavligen, en säl sänker man väl snarast?

Stellan sa...

Micke, låter ju logiskt det du säger, men man fäller vilt. Oavsett vilken typ av viöt.

Stellan sa...

Vilt, skulle der även stå i sista meningen, jävla touch-skärm!

Anonym sa...

Då borde det heta "Sjunker som gråsäl"

Mvh Skogåsbon