måndag 3 oktober 2016

Habegär

En resegrammofon har man ju alltid velat ha med sig i båten.
Skivan "Dunder och snus" fanns i samlingen, det vore ju nåt att poppa med i gästhamnarna i sommar!

20 kommentarer:

BITTERPITTEN sa...

Den låten hade blivit totalförbjuden i dagens PK-Sverige. " Lurviga luder"
Jag minns att jag hittade den låten i en skivsamling stenkakor inne hos en tant på långvården där jag jobbade som ungt sjukvårdsbiträde. När jag skulle mata tanten så spelade jag den på hennes vevgrammofone. En äldre sjuksyster blev rasande och skrek åt mig att jag inte fick spela sån vidrig musik för gamlingarna. Då sa jag åt henne att hon inte skulle lägga sig i när jag spelade den gamla tantens skivor för tanten.

Lester Boré sa...

Simon Brehm?

Anonym sa...

Fast dom där sliter oerhört på stenkakorna, och detta oberoende om du kör med "dagstift" eller "nattstift"..( olika grova stift till spelaren )...tipset är ju att leta upp låtarna du vill spela på Spotify eller Youtube och köra dom via högtalarna, och fixa nåt slags lyft för armen på spelaren så att stiftet inte når skivan, men låta spelaren snurra ( typ playback? )
Vill du spela stenkakor ( och att de ska leva kvar )så köp dig en skivspelare som fixar 78 varv, och en pick-up som det finns 78-varvs nål till och spela hemma på stereon.....och har du inte phono-ingång på stereon, så finns det metoder att fixa det med.....
Själv så ärvde jag ett större antal stenkakor efter min farsa, så jag har fixat typ det jag skrivit här ovanför.....och jag kan berätta, att gamla stenkakor kan låta väldigt bra, om det nu var det ni funderade över...
Mvh/ Thomas H
( Jag vet, jag är ju bannlyst härifrån, men jag kunde inte låta bli att svara på det här.....)

Lester Boré sa...

Stellan.
Thomas Hs idé låter verkligen som nåt för dig...
Om du väljer Thomas väg så kanske du skulle löpa linan ut och installera en dold toppmodern dieselmotor i Viking och i samma veva lägga in en högtalare i ena krukan på kulan. - Då kan du ju spela upp nostalgiskt tändkuleljud medan du låter dieseln göra jobbet.
Sätt i en cheva 350 och kuggstångstyrning från en Saab i Mercuryn också när du ändå håller på, det syns ju ändå inte.

Lester Boré sa...

Stellan.
Är det fortfarande ok med jargong och överdrifter i fikarummet förresten?

Thomas H.
Bli inte arg nu, den här gången är det på skoj. :)

Stellan sa...

Thomas H, tack för tipset, men det är ju så att jag gillar hela paketet, inte bara
skalet. Det blir lite "falukorv i badbrallan" om man smäller modern teknik inuti
en sån där rar ärta. Sen är det ju förstås synd att det där är en av få gamla konstruktioner
som verkar fungera bristfälligt.
Du har aldrig blivit bannlyst härifrån, det var du själv som sade att du inte skulle återkomma,
det är lite lägre martyrpoäng på det.

Sen att ditt naiva förhållningssätt till omvärlden och ditt skuldbeläggande av dom
som tycker att det är förjävligt att tryggheten krossas gör mig galen är en helt annan sak.
Rosa moln och Arnstad-retorik kan du skriva om på därför avsett forum,
vevgrammofoner kan du skriva om här.

Stellan sa...

Lester, ja.

Magnus W sa...

Håller inte med dig här Stellan (även om det är ditt fikarum). Oavsett vad folk tycker så blir det mycket trevligare här om de säger det rakt ut, inte tiger still. Om det sedan är en hyllning till Arnstad, Lenin, Hitler eller sunt förnuft spelar ingen roll.

Jag saknar Olle, 82 med flera. De balanserade upp debatten och gömde sig inte bakom en anonymitet (inte för att jag vet vem som gömmer sig bakom deras nick men ändå – man kände (igen) dem.

Finns ju nästan inga ställen alls längre där det förs en sund debatt – och då menar jag inte att alla åsikter nödvändigtvis är sunda utan att det är sunt att alla åsikter finns representerade. Så länge man kan samtala om i princip allt, respektera att det finns folk som tycker annorlunda och hålla sig ifrån dumheter som att häva ur sig det ena eller det andra med enda motiv att såra och/eller irritera finns det hopp om framtiden.

Mats sa...


Mange W, håller med.
Men som sagt bara inte alla blir så förbannade hela tiden.

Kompmannen sa...

Ska man svarva vax så avnjutes väl det hela bäst genom att låta det ske som det var tänkt. Bara tanken på att stenkakan slits för varje gång den liras gör ju att man varje gång vill maximera upplevelsen. Ädel dryck och kanske en cigarr. Ta en klunk och ett bloss och fundera över det finurliga att man kan karva ut musik ur en sten med en nål. Näe, att operera in en mp3-spelare i en trattgramofon är nog som att sluta onanera manuellt.

Wizzard sa...

komplettering?
https://www.blocket.se/stockholm/Tandkulemotor_69423276.htm?ca=1&w=3

Sam B sa...

Jag tycker faktiskt att Thomas H har en definitiv poäng. De gamla stften sliter oerhört på stenkakorna. En resegrammofon låter inte heller något vidare, därför blir upplevelsen inte så rolig heller tycker jag. Skivor av alla sorter, schellack eller vinyl, är värda att bevaras! Spela dom inte med fel utrustning så att dom förstörs! Det är visserligen en liten vetenskap att sköta och ställa in en skivspelare rätt, men om man gör det så har man glädje av sina skivor under lång tid. Bara för att stenkakan var tänkt att spelas med höga nåltryck och stålstift betyder det inte att det är det bästa sättet, bara att det var den tillgängliga tekniken när det begav sig.
Jag håller även med om att stoppa in en MP3-spelare i en gammal grammofon vore helgerån, men tyvärr gör den sig bäst som utställningsföremål och inte som ljudalstrare.
Man behöver inte heller ta till fullt modern teknik, 60-70 talsteknik var alldeles utmärkt att spela svarta plattor med om man väljer vettiga prylar.

Stellan sa...

Magnus W, jag vet att du inte håller med om det, och själv är jag jävligt splittrad i frågan. 82 tappade jag dock all respekt för, så att han är borta smärtar mig föga, jävligt osympatisk lirare. Men om man kan debattera som folk och svara på motfrågor så funkar det ju, det ligger mycket det som Mats säger.

Man kommer ju ingen vart av att omge sig av ja-sägare, men jag skulle å andra sidan säga att allt mediabrus som man insuper nu för tiden är ju propaganda för den andra sidan.

Jag tycker nog att det kan vara skönt att fika nånstans där man inte är djävulen bara för att man inte har "tagit avstånd" från ditt och datt.

Lester Boré sa...

Magnus W.
Jag håller med dig fullständigt men vill påpeka att alla former av samtal, trevliga som otrevliga, bygger på att man svarar om man får en direkt fråga - sålänge man undviker eller vägrar svara på frågor gällande sina ställningstaganden, alternativt aldrig utvecklar sina bergsäkra analyser eller profetior så förtjänar man varken respekt eller varsam behandling.

Sam B.
Blir det inte lite som att köpa en swinball 40-talsbil för att sen ställa den i garaget så att den inte nöts? - Förresten har den ju ingen direkt komfort heller så det är bättre att köpa ytterligare en bil från 70-talet att åka i...

Stellan.
Det enklaste och ärligaste är att omfamna insikten om att vissa tycker att man är djävulen.
Det är inte dåligt att vara hatad av människor som, enligt hur man själv ser på saker, vill förstöra det man håller kärt. Eller?

Klicka här sa...

Stellan: Bara du inte svarvar en sån här skiva i båten, så går det väl att leva med det.

http://www.fuse.tv/2013/10/why-i-paid-37100-for-one-record

Mvh Skogåsbon

Stellan sa...

Ja, efter lite funderande så får jag väl backa lite. Visst vore det trist med enbart
ja-sägare i sin närhet.
Att kunna uppföra sig utan att vara oförskämd och att svara på frågor borde dock
vara en självklarhet för fikarummets besökare.

Anonym sa...

Ehh....att inte svara rakt och informativt på frågor är väl en av politikens hörnstenar.

Att lägga sin tro/förhoppning om att landets framtid är tryggad genom att rösta på folkvalda politiker är väl att jämställa med att kräva garanti
av ett påtänt knarkluder att vid ett eventuellt samlag ingen risk för hiv smitta föreligger.

(Sex att i samma mening, vad vinner jag??)

/Johnny Boy

Sam B sa...

Lester,

Att spela stenkakor på en gammal dålig grammofon som faktiskt skadar skivan tycker jag är som att ha spillolja i en motor bara för att den är gammal...
Det är inte nödvändigtvis bra.

Motorn bör få ny och fin olja och man ska självklart spela stenkakorna, men då på en skivspelare som inte sliter mer än nödvändigt.

/S@m

Stellan sa...

Sam, man körde inte gamla motorer på spillolja, men man spelade stenkakor på
resegrammofoner. Men visst, synd att slita på skivorna mer är man behöver.

Anonym sa...

Så länge du inte spelar "Rock around the clock med Bill Haley" på stenkaka om och om igen, är det inga problem! Sidfläsk Göran