tisdag 18 oktober 2016

Så där ja!

Nu dog demokratin på Åland.

35 kommentarer:

Kotten sa...

Månne det där har något att göra med tidigare meningsskiljaktligheter ang. att Danielsson sparkade Ingves. Är månne Perämaa Ålands "starke man"?

Stellan sa...

Kotten, nä det tror jag verkligen inte.
Om man vill ha ett svepskäl för att ge någon sparken från ett spelbolag, så verkar det ju helt idiotiskt att skylla på politiska ställningstaganden. Det hade förmodligen fått mindre konsekvenser att skylla på vad som helt.

BITTERPITTEN sa...

Åland håller på att bli Svenskt ?

Anonym sa...

Jag förstår ingenting!
Paf är ett företag med en profil av att göra massa gott i samhället, social verksamhet osv (enligt wikipedia). Det företaget tycker nu att det är olämpligt att styrelseordföranden gör främlingsfientlga uttalanden och ger honom sparken. Det kan man ju tycka är bra eller dåligt men:
Vad har det med demokratin att göra?

Lester Boré sa...

Stellan.
Har den sparkade personen sagt något som är främlingsfientligt? Vad har han sagt?

Stellan sa...

Han har inte sagt något främlingsfientligt över huvudtaget!
Han har röstat emot flyktingmottagande i kommunfullmäktige i en liten kommun på landet där han sitter som folkvald, för att dom inte har råd.
Om man inte ser det som ett enormt slag mot demokratin att han blir av med jobbet som inte har någonting med hans politiska uppdrag att göra, då blir man ju ännu mer orolig.

Att Paf har en värdegrund som säger att dom ska hjälpa människor har inget med saken att göra.
Varför är den enda hjälpen som räknas idag, att flytta människor till en annan världsdel?
Kan man eller vill man inte det, då är man ondskan och får behandlas hur som helst.

Mikael Svartsjö sa...

Jösses!

Anonym sa...

Ok, förstår hur du tänker.
Men vill nog ändå mena att om nån för sparken på felaktiga grunder så är det mer av en arbetsrättslig fråga. Inte ett avskaffande av demokratin.
Men ska lämna er ifred nu och inte tjafsa mer.

Stellan sa...

Dom säger ju rakt ut, att det är hans politiska beslut som gör att dom säger upp honom.
Hur kan det INTE vara ett hot mot demokratin?

Eller klicka här sa...

Ja, det finns inte hur mycket pengar som helst i samhället.
Läs detta: http://ledarsidorna.se/2016/10/chris-forsne-fragor-som-soker-sina-svar/

Mvh Skogåsbon

Lester Boré sa...

Stellan.
Den "demokrati" vi nu lever i är knappt värd ditt försvar eftersom den inte utgår ifrån demokratiska definitioner.

Anonym sa...

Ibland får man skilja på tomtar och troll. Det handlar nog mer om att Danielsson sparkade Anders Ingves i januari trots att Ingves faktiskt levererat sedan tillträdet 2009.


Årsrapport 2015


vilket kom som en total överraskning för både lantrådet Katrin Sjögren och finansminister Mats Perämaa (Liberalerna).

Troligen har inte affärerna gått så bra i år. Det vet du i juni 2017.

Stellan sa...

Anonym, det verkar ju helt orimligt att man använder sig av antidemokrati som "svepskäl".
Alla svepskäl i världen hade ju varit bättre än detta.

Anonym sa...

Om jag ska beställa en custombyggd motorcykel och väljer bort att anlita dig pga ditt politiska engagemang -är det då odemokratiskt? Dog demokratin då?

Magnus W sa...

@anonym

Det är väl inte samma sak. I ditt exempel handlar det om ett val som du gör som konsument, i detta om vad finansministern gör i egenskap av offentlig person under utövandet av sitt ämbete.

Om någon röstar på det ena eller andra sättet i kommunfullmäktige och som en följd av det får sparken från sitt vanliga jobb, är inte det ett samhällsproblem som på sikt kan få stora konsekvenser när våra folkvalda inte vågar agera utifrån sitt väljarmandat och sin politiska övertygelse?
Ponera en högerextrem regering där ett antal av de som är i politisk opposition också har en anställning som högextrema ministrar har ett inflytande över – skulle det vara bra om nämnda opposition inte vågade agera politiskt av rädsla för att få sparken?

Preben sa...

@ Anonym: Nej det har inget med demokratin att göra, däremot tycker jag att det visar hur trångsynt du är, personligen skiter jag fullständigt i folks politiska ståndpunkter, om de kan göra det jag vill köpa, man ska ju ändå inte umgås med personen privat för det.

Anonym sa...

Magnus W,
Håller helt med dig i dina resonemang på ett teoretiskt plan kring anställning och åsikter. Men i det här fallet är de inte däremot inte applicerbara.
Styrelseordförande är inte i något enda avseende att betrakta som ett "vanligt" jobb. Det är en helt annan typ av uppdrag, där ett av villkoren är att om man inte företräder företaget på önskat vis kan man få sparken. Tex genom att företräda en annan linje gällande flyktingmottagande än den som företagets ägare vill kommunicera. Så inga konstigheter där vad jag kan se.
Huruvida det här är den verkliga anledningen til uppsägningen vet jag inget om.

Med vänlig hälsning,
Anonym 1

Anonym sa...

Preben:
Trångsynt/hålla sig med ideal - tomejto/tomato
;-)

Anonym sa...

Jag skrev ovanstående till Preben
/anonym 1

Preben sa...

@Anonym: då står du inte för allas lika värde?

Anonym sa...

Preben, jo.

/A1

Stellan sa...

PAF är ett spelbolag, det är inte Amnesty vi snackar om.

Anonym sa...

Villkoren för en styrelseordförande är annorlunda än för en anställd, det var min huvudpoäng. Men kan absolut hålla med om att det är lite tarvligt att först göra vinst på spel (däribland förmodligen människor med beroende-problem) och sedan hålla upp en fasad av världsförbättrare.

/A1

Magnus W sa...

Så kan det vara, jag har inte koll på den biten. Men det jag främst reagerar på är att en politiskt tillsatt person med hög position utövar makt på en annan politiskt tillsatt person i lägre ställning genom att sparka denne från sin tjänst (eller uppdrag) utanför politiken på grund av att de har olika åsikter.

Vad det handlade om i detta fall är ju inte ens några extrema åsikter utan, som jag förstod det, att den sparkade i fråga röstat nej till ett kommunalt flyktingmottagande av ekonomiska skäl.

Vilket politiskt klimat skulle vi få om ministrar till höger och vänster sparkade ut anställda i högt och lågt från sina arbeten eller uppdrag i kommunala eller statliga bolag för att de fann personernas åsikter misshagliga? Om personerna begår brott eller liknande är det en annan sak men nu handlar det om olika politiska ståndpunkter inom ett spann som definitivt kan anses som rumsrent.

Stellan sa...

Magnus W,
Jaha, nu är det plötsligt rumsrent att inte ha pengar?
Du är väl inte extremist?

Kotten sa...

Verkar som om man här ovan blandar ihop person och sak eller snarare politik och företagande.
På vilket sätt är Perämaa involverad i styrelsearbetet i PAF?

Anonym sa...

Perämaa företräder ägaren som minister i Landskapsregeringen.

Kotten sa...

Vidareutveckla den beskrivningen. Har alla ministrarna samma mandat eller är han han ensam utämnd företrädare för ägaren? Är positionen som politruck eller företagsledare eller har han Carte Blanche att göra som han vill utan att rådgöra? Ägaren, är det då Landskapsregeringen alla ålänningar eller vem?

Stellan sa...

Kotten, han företräder hela landskapsregeringen som står bakom beslutet.
PAF är landskapsägt.

Stellan sa...

Finansministern var den som fattade beslutet.

Anonym sa...

Magnus W:
"Vilket politiskt klimat skulle vi få om ministrar till höger och vänster sparkade ut anställda i högt och lågt från sina arbeten eller uppdrag i kommunala eller statliga bolag för att de fann personernas åsikter misshagliga? Om personerna begår brott eller liknande är det en annan sak men nu handlar det om olika politiska ståndpunkter inom ett spann som definitivt kan anses som rumsrent."

Ett ganska bedrövligt politiskt klimat!
Men nu handlade det ju som sagt inte om "anställda högt och lågt" utan om en styrelseordförande som agerat på tvärs med företagets profil (en profil jag tror att jag och Stellan är eniga om innefattar ett visst mått av hyckleri).

/A1

Magnus W sa...

Fast styrelseordföranden agerade inte inom ramen för sitt uppdrag i företaget utan som folkvald politiker på sin hemort.

Sedan vet jag inte om ett ekonomiskt hänsynstagande i en kommunal omröstning skulle vara att gå emot spelföretagets "profil". Politik handlar inte om att vilja utan om att välja och har man inte råd så har man inte råd, hur mycket man än må känna för det ena eller det andra. Men det är som sagt en annan femma.

Björn Nilsson sa...

Oavsett orsak om uppsägningen så tror jag Stellan har rätt att demokratin kommer att dö.

Putkin på ena sidan o kanske Trump på andra...
Inte kommer demokratin bli starkare då i alla fall.

Anonym sa...

Nu tycker jag björnen är ute och yrar. Oavsett hur stollig trumpeten än är så är han inte vald till något och skulle han bli vald så finns det åtminstone där mekanismer som förhindrar stollen att ta över.

Lester Boré sa...

Det luktar troll härinne...