måndag 27 februari 2017

Det går bra nu...

Svenskarna verkar ha blivit jätteslarviga då dom hanterar skjutvapen.
Man kanske borde titta på hur man arbetat med skaderiskerna på byggen, och lagstadga hjälm och varselkläder?

Våldet har ju inte ökat, så detta kan inte vara annat än rent slarv, eller så är det lögner som Trump har spridit ut bara...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Procent av vad? Det är ju någonsorts förhållande. Vad räknas som trauma? Är det något som minskat? Mindre av någon annan sorts trauma? Frågetecknen hopar sig 🤔

Kompmannen sa...

"Till Traumacentrum på Karolinska i Solna kommer svårt skadade patienter med ambulans eller helikopter. Det är bemannat dygnet runt året om."

Så fritt översatt har andelen skottskadade ökat bland andra jävligt allvarligt skadade. Det kan bero på att fler blivit skottskadade än tidigare. Det beror troligen inte på att vi fått en tydlig trend som pekar på att ALLA andra sorters olyckor som ger allvarliga skador börjat minska.

Anonym sa...

Man skall vara "försiktig" med statistik. Vad diagrammet säger är det skett en fördubbling mellan 2014 och 2016. Alltså i runda tal en ökning från 3 på 200 traumafall till 6 på 200. Dvs marginell avvikelse. Men det ser ju dramatiskt ut på det diagrammet.

Anonym sa...

Man måste hålla reda på perspektiven. Färre skottskadade 2016 än 1990 till exempel.

Stellan sa...

"hålla reda på perspektiven-anonym",
Vet inte vart du hittade det, men fullbordade mord och dråp var 121st 1990 och 305 st 2015. 2016 hittar jag inte, men jag betvivlar att det gick ner, då kurvan stadigt gott upp hela tiden.

Anonym sa...

Mord och dråp är inga inget för den statistiken, ifall man inte återupplivar döda på Traumacenter.

Preben sa...

Fast tar man höjd för befolkningsökningen, har antalet sjunkit. :-)

Stellan sa...

Tänkte att du kanske kunde länka till din källa då jag skrev att jag inte hittade den...
Mord och dråp-statistiken borde vara skapligt närbesläktade med den statistiken, men bevisa gärna motsatsen, jag har haft fel förr.

Jim sa...

"Sverige har aldrig varit tryggare"

Dasen sa...

"Sverige har aldrig varit tryggare" är ett skönt uttalande som bara kan ha kommit ur en politikers mun. Eller röv.

Jag undrar hur man mätt upp denna trygghet. Vad som som räknas in?
Mord per capita? Anmälda misshandelsfall? Antal personer i fängelse? Halkolyckor? Genomförda hedersmord? Dansbaneslagsmål? Handgranatsattacker?

Kompmannen sa...

Fast en 100% ökning av skottskadade på ett par år är väl knappast marginell, då varje enskild sådan är en för mycket? Snarare alarmerande med den branta trenden. Korrelerar man den ökning till vad man nästan dagligen hör om skottlossning på nyheterna så är väl EN av orsakerna till ökningen tämligen klar? Det är ju inte jaktolyckor och slarvig vapenhantering inom försvaret/hemvärnet som rapporteras om. Såvida nu inte media mörkar jaktolyckor med fake news.

Antalet mord och dråp har ju enligt ovan mer än fördubblats per capita per år sedan 1990. Samhället är våldsammare nu vad gäller dödligt våld. På lång sikt minskar våldet... sa man det 1991 också?

Antalet skottskadade kan mycket väl ha varit högre 1990 än 2016, det vet jag inget om. Förklaringen till 1990 års siffra får man söka efter i 1990 års händelser. Avveckling av psykvården? Invadring från balkan och medföljande konflikter kring det? Lasermannen/Flink-händelser? Bara spekulationer förstås, men det intressanta är väl varför trenden är ökande nu, idag. Vi lär aldrig få veta vilken typ av brott som ligger bakom varje skottskada, men "bevisen ligger ju framför näsan" som det heter numera.

Anonym sa...

Och hur många har man mörkat med kod 291?
Regeringen införde denna kod av någon anledning.

Mvh Skogåsbon