fredag 31 mars 2017

Fina saker

När man kommer på jobb hemma hos gamla människor som samlat på sig fina saker, då känns det som att röris är ett bra jobb.

19 kommentarer:

Acke(eftertänksam) sa...

PYTHAGORAS,DROTT. Jag köpte just en gammal fotogenkanna av märket SUVERÄN. Varför klingar namnen så fint på gamla grejor. VAR det bättre förr?

Wizzard sa...

lyckans ost!

Stellan sa...

Acke, Jaaa!

Anonym sa...

Sådana upptäckter gör mig knäsvag.

Mvh Skogåsbon

grogg sa...

Jag fråga en gång av farsgubben: - "vad var det som var bättre för?"
Utan betänketid svarade han - "ingenting".

Naturligtvis kan det bero på vilken bakgrund man har... men var och en som tycker att det var bättre för kan förmodligen specificera. Det vore intressant att höra.

Anonym sa...

Stellan , du har inte någon bild på vart tändkablarna "börjar" på den sista motorn.

mvh.

Stefan Bäckman

Stellan sa...

Stefan, dom kommer ju från den där gnistgeneratorn som jag glömt vad den heter, sitter på alla T-Fordar. Vissa inne i bilen och vissa i motorrummet. Ingen fördelare, bara en jävla massa gnistor som pangar på hej vilt.

Acke sa...

Jo Grogg. Man kan ju bara snudda vid ämnet eftersom listan på plus och minus kan bli hur lång som helst.
1. Man kunde gå in på en bank och få ett fint märke med valören på det insatta beloppet inklistrat av en vänlig kassörska i sin bankbok. Man fick till och med en bildlig klapp på huvet för att man var duktig. (Det fanns en bildserie som hette spara och slösa) Sedan när man sparat så kunde man gå in på banken/posten och hämta ut pengarna i handen! Ingen frågade var man fått pengarna ifrån eller antydde att man var på väg att finansiera terrorism. Och hör och häpna: Man fick ränta på pengarna!
2. Kommunalhuset i en vanlig kommun var stor som en brukspatronsvilla och man betalade 17% i skatt. Momsen var inte uppfunnen ännu. Man klarade familjen på en lön. I Sorunda sammanträdde kommunalfullmäktige i Bygdegården eller i skolans matsal. Det fanns en anställd: Kommunalkamreren. Idag är kommunen(Nynäshamns kommun) största arbetsgivare, skolan har ingen matsal, ungarna får gå till ålderdomshemmet och äta på 20 minuter i omgångar med start 1030. Det betyder att åldringarna inte har nån matsal, dom får äta på rummen eller i korridorer. Däremot så har en ström avskedade tjänstemän fått fallskärmar på miljonbelopp (vardera).
3. Vi hade ett försvar!
4. Det fanns en samhällsanda, folket hade ännu ej utbildat bidragsmyglet till en vardag. Det fanns helt enkelt inte så många bidrag att mygla om.
5. Tumba-Tarzan var Sveriges farligast brottsling.
OSV-OSV

Lester Boré sa...

+1 på Ackes kommentar.

Magnus w sa...

Shower of sparks kallas det på flygmotorer. Eller ibland vibrator. Då har man det i stället för (eller som komplement?) till impulskoppling.

Anonym sa...

Förr var alltså den tid när acke var barn. Innan dess fanns det inget bidragssystem. Det var fattigstuga som gällde. Försvar? När hade Sverige ett försvar. Någongång på "stormaktstiden"? Då var det säkert eländigt att vara tvångsutskriven försvarare. Osv

Anonym sa...

Anonym om din negativitetslista skall jämföras med dagens så var det uppenbarligen bättre förr.

/Johnny Boy

Acke sa...

Vad säger Herr/Fru/Fröken Anonym om bankväsendets utveckling då? Dom jobbar hårt för att vara en samhällets tjänare antar jag?
Jodå vi hade ett försvar under en stor del av 1900-talet. Jag var själv en del av det i 14 år.
Vad gäller fattigstugor så är jag ganska insatt i ämnet. Eftersom jag tillbringar ett par timmar i Sorundas gamla fattigstuga varje lördag så har jag studerat den instutitionen ganska mycket och faktum är att Sorundas lades ner 1916(och det är ju onekligen förr) då den nya fina Sunnerbygården togs i bruk. Där hade dom boende till och med matsal.
Du har helt rätt i att jag var barn förr eftersom jag fyller 69 om ett par veckor.

Stellan sa...

Acke pekar med hela handen och äger syltan, anonym blottar sin ignorans. Härligt! Nu drar jag ut och fiskar.

Länk Tumba Tarzan sa...

Sveriges farligaste förbrytare förr.
I dag så skulle polisen knappt bry sig.

Mvh Skogåsnon

Lester Boré sa...

+1 till på Ackes andra kommentar.

Stellan sa...

Kanske vissa skulle anstränga sig lite mer om man fick gå till fattigstugan istället för att få socialbidraget skickat hela vägen hem till tevesoffan? Fast, det vore ju givetvis ovärdigt och integritetskränkande...

Anonym sa...

Förr blir väl bättre när man plockar russinen ur kakan ?
En dålig sak med nu är att det är svårt att få service, det fixar du själv på datorn.
Rocket

Göran sa...

Var det en miljöpartist som konstruerade T-fords motorn? Avgaserna cirkuleras direkt in i förgasaren, perpetum.