torsdag 11 maj 2017

Hsb

Sitter och kollar lite annonser bara.
Undra om man skulle ta och flytta hem igen?

41 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Är väl någon cookie som du fått från isis hemsida som gör att annonsen skrivs på arabiska.
Så snart knackar väl polisen på dörren o undrar lite över dina aktiviteter. Det finns en stor risk att du har radikaliseras utan att du har märkt det!

Anonym sa...

لا إله إلا الله، محمد رسول اليد

Lazon sa...

Börjar på att bli väl fånigt på den här bloggen nu.

Krille Fagerlund sa...

Huh. Jag komer åtmin inte flytta tbx åtmin inte innan det rensats upp. Fint med arabisk text i annonsen . Appråpå det så har de text på disken på skroten i södertälje både på arabiska och svenska . Arabiska först !!

Thomas H. sa...

Vad är problemet med att en annons presenteras på flera språk?
Mvh / Thomas H.

Anonym sa...

Svar till Thomas H:

Om du märkte att det för varje år som gick blev ett andra språk än svenska som blev mer och mer dominant på Åland. Om du samtidigt förknippade det nya språket med värderingar och samhällssystem som du inte ställer upp på.

Skulle du inte då se det nya språket som en "röd flagg" som visar att du kommer allt närmare ett liv där du tvingas underkasta dig värderingar som du inte alls håller med om.

Och därigenom se ett problem att: "en annons presenteras på flera språk"?

Stellan sa...

Svar till Thomas H, mycket bra!

Jesper Bergvall sa...

Det finns redan ett språk som blir mer och mer dominant här på Åland. De som talar det språket sympatiserar inte jag med. Har lite svårt för att sitta med ett gäng nakna, blekfeta, kvinnoförnedrare i en spritdimmig bastu och höra att "svennar int kan basta ni barr knollar arabflickor".
Men vad har jag att komma med. Jag är ju bara en invandrare från Sverige.

Peder sa...

Det mest ironiska i det hela är att om Stellan återmigrerar till Sverige kommer han registreras som alla andra invandrare och därav bli ytterligare en pinne i statistiken för hur många ytlänninar som kommer hit. På detaljnivå hos migrationsverket finns det naturligtvis en egen kvot för återmigrerare men ändå

Stellan sa...

Peder, oroa dig inte, den statistiken blir jag aldrig mer en del av.

Stellan sa...

Jesper, prova att basta ut dom. Det är kul, men jävligt ansträngande.

Peder sa...

Nej det kan jag förstå, du verkar ha det alldeles för gott där mitt i Östersjön. Bara att gratulera:)

Hur gick det med fördäcket på Mildrid föresten. Lackat färdigt snart?

Peder sa...

Anonym har humor idag, testa google translate får ni se

Stellan sa...

Peder, fördäcket blev skit! Jag ska lyfta upp henne när det härdat ordentligt och göra om det...

Jag kan inte med Google translate så här med mobilen, vad står det? Vad menar du?

Magnus W sa...

Thomas H.

Att information, som en annons, finns på flera språk kan man tycka vad man vill om. Min egen åsikt är den att vi bor i Sverige och här talar vi svenska. Bortsett från viss grundläggande information till nyanlända, bland annat hur man anmäler sig till SFI, bör man inte använda sig av annat än just svenska eftersom jag misstänker att det knappast kan gynna integrationen om man enkelt uttryckt tillåts leva i ett parallellt samhälle. Det finns väl knappast någon som påstår annat än att språket är en av hörnstenarna i en lyckad integration, hur ska man uppnå målet om en gemensam språkbas om det inte finns några incitament?

Sedan är det ju också så att vi har ett bra språk att ta till som stöd när svenskan inte räcker och det är engelska (som åtminstone vår del av världen får anses vara ett slags inofficiellt andra språk).

Och varför ska en annons som denna finns på just arabiska? Eller fanns den också på andra språk för att på så sätt nå ut till alla större invandrargrupper som bor i Sverige (tänker att språk som finska, serbokroatiska med flera också borde vara representerade i och med att de är representerar ännu större grupper än arabiska)?

Eller är en annons på arabiska mer att betrakta som ett försök från HSB att framstå som lite finare/godare/bättre/mer medvetna än många andra? Och misslyckas inte HSB i så fall med det när de samtidigt, även om det är oavsiktligt, provocerar andra stora invandrargrupper som har mycket stora och ibland också goda skäl att inte hysa några höga tankar om arabisktalande?

Lester Boré sa...

Sett utifrån den nuvarande medborgarsammansättningen i Sverige tycker jag att det är ganska bra att myndigheter och företag kommunicerar med icke-svenskar på deras eget språk. Det stör mig såklart att behovet finns men nu är det ju som det är med det mångetniska Sverige och då föredrar jag en språkligt separerad annonsering framför en "helsvensk" dito.

Nu svor jag kanske i kyrkan igen...?

Olle sa...

Jag hade sagt mig att inte kommentera dessa i mitt tycke ofta naiva och stereotypa åsikter som i ett historiskt perspektiv grundar sig på rädsla för andra kulturer och en oförmåga att särskilja på brott, avarter, extremism och kultur.

Mänsklighetens makthavare och de som vill se sig som makthavare har genom årtusenden använd rädslan och främlingsfientliga strömningar som ett verktyg för att nå sina egna syften. Det är alla vi som inte har förmåga att stå emot och enkelt konstatera att generaliserad rädsla för andra människor ger näring år dessa maktsökande individer. Det skapar allt från extremism till rädsla för allt som avviker från den egna normen oavsett om man är kristen, socialist ateist muslim eller…!

Det får uttryck som att arabisk text i en annons tyder på kulturellt förfall och invasion från elaksinnade som vill störta vår kultur och våra samhälleliga värderingar. Visst finns det historiska belägg för att så kan ske men det sker nästan alltid med den gemensamma motståndaren som välsignelse. Den eviga kampen mot det som vi tror är ont gör oss själva till onda. Samma mekanism och underliggande algoritm som enkel mobbning till storskaligt krig. De oliktänkande är farliga och måste angripas eller stigmatiseras.

I det sant historiska perspektivet blir det ännu mer obegriplig eftersom det som vi kan kallar för grundläggande västerländsk kultur i stora stycken har den arabiska kulturens strävan efter kunskap att tacka. När medeltidens mörker sänkte sig över vårt Europa bevarades mycket av vår antika kultur i arabvärlden. Vårt arv från antikens greker skulle ha varit betydligt mindre om inte vetenskapsmän i arabvärldens länder hade översatt grekiska skrifter.


Det är också intressant att våra grundläggande värderingar som i många stycken bygger på kristna värderingar också är hämtade från denna region. Vi har ett arv både från judar och araber och vår kultur är en sällsam blandning av allehanda kulturer både levande och döda.

Ska man anklaga någon för den kulturskymning som här hävdas till så är det på mongolerna som 1258 belägrade Bagdad och slog sönder den mångkulturella och levande kultur som där rådde. Lyckligtvis fanns det till syns intelligenta korsriddare som förstod att lyssna på andra och på det sättet hämtades en hel del av vår gamla antika kultur tillbaka innan fördärvet och kunde några hundra år senare bli starten på renässansen och upplysningens tid.

Det har i världshistorien aldrig byggts fred och samförstånd genom kulturell separation och de flesta stora kulturer har gått under när man vänder sig inåt. Alla kulturområden innehåller avarter och extremister inte minst vår egen västerländska. De som mördar och förgriper sig på andra – de som kuvar eller undertrycker andra och de som hetsar grupper mot varandra är förbrytare inte företrädare för kulturen. De människorna kan man rädas. Det är dock mycket galet att göra en ekvivalent ekvation av detta och skapa förbrytare av andra bara för att de har en annan kulturell hemvist.

Jag förstår rädslan för extremism och jag kan också förstå rädslan för andra kulturer. Jag är själv inte överens med värderingar som förtrycker kvinnor eller begränsar de mänskliga rättigheterna. Metoden mot denna rädsla är inte att själv bli den som stigmatiserar och förtrycker. Som sagt fråga den där frisören i Aleppo eller Bagdad vad han tycker om världssamfundets nobla metod att sprida demokrati och frihet.

Utan att hämta intryck från de arabiska och feniciska kulturerna skulle jag faktiskt inte ens ha kunnat skriva detta inlägg och än mindre räkna på fingrarna.

Willy Wonka sa...

Till Olle...
Jaha det är så det ligger till....
Då sticker vi huvudet i sanden igen och somnar om.....

Olle sa...

De som mördar och förgriper sig på andra – de som kuvar eller undertrycker andra och de som hetsar grupper mot varandra är förbrytare inte företrädare för kulturen.

Det är förbrytarna vi ska ge oss på. Av samma anledning som vi har ett försvar för att kunna hävda vårat oberoende och rätten till våra värderingar. Av samma anledning som vi har en polis för att upprätthålla ordning. Nu lyckas vi inte alltid...

...men stick du gärna huvudet i sanden som alla andra som söker enkla lösningar genom att göra alla som avviker från den egna normen till farliga. Vi kan göra massor för att minska motsättningar och göra vår tillvaro tryggare om vi bara vågar.

Det finns inget tvång att umgås med dem som har andra värderingar.

Magnus W sa...

Olle, välkommen tillbaka. Du har varit saknad (iaf av mig).

Intressant inlägg men låt mig kommentera med en liknelse:
Man kan var introvert och exkluderande med ändå växa och dra in och ner allt i sin omgivning. Jämför med ett slukhål vars radie växer i takt med att allt som kommer innanför dess omkrets störtar ned i mörkret.

Lester Boré sa...

Olle.
Varför tror du och de dina ALLTID att skepsis mot mångkultur/mångetniska samhällsbyggen handlar om rädsla?!
Så jävla dumt...

Androgyn sa...

Otroligt korkad kommentar Lester.

MickeKummelnäs sa...

Otroligt konstruktiv kommentar Androgyn

Stellan sa...

Ja ja, nu fattar jag...

Willy Wonka sa...

Till Olle
Jag väljer nog att lyssna på mina syriska (kristna) kompisar i denna fråga. Känns som dom har lite mer substans i vad dom säger. Men du får tycka vad du vill, det är det fina med Sverige...

Anonym sa...

Olle: Hängningar på allmänplats är du alltså för, det är enbart enligt lagarna och kulturen i ex. Saudiarabien.
Sjukt tycker jag.
Kan du ge mig en enda anledning varför jag skall hålla med dig om detta.

Mvh Skogåsbon

MickeKummelnäs klicka här sa...

MickeKummelnäs.

Du gav din åsikt tidigare enlig att vara anonym på nätet, men jag fick inget sbar från di då, så jag försöker igen.

Läs!!!

https://detgodasamhallet.com/2017/03/17/6573/

Mvh Skogåsbon

Stellan sa...

Den var bra, Skogåsbon.

Stellan sa...

Fast det är nog inte MickeKummelnäs som skulle behöva läsa den...

MickeKummelnäs sa...

Skogåsbon -

Min kommentar om anonymitet i tråden du syftar på handlade om att det florerar X-antal "Anonym" på Stellans blogg. Vilket medför att man aldrig vet vilken av alla "anonym" som skriver. Detta medför enligt mig bara trollbeteende och man behöver inte stå ett dyft för det man skriver. Man kan helt enkelt byta åsikt precis som man känner för.
Kan man inte ens ha ett konsekvent alias så tycker jag man kan vara tyst istället.

Att ens alias eller pseudonym röjs genom uthängning är en helt annan sak som jag inte ställer mig bakom.

Anonym sa...

Okej, då är jag med dig!!!

Tycker också det är väldigt märklig att folk inte ens kan bemöda sig med att ha ett nickname, väldigt märkligt.

Mvh Skogåsbon

Anonym sa...

I'm with you Stellan.

Mvh Skogåsbon

Olle sa...

Kära Skogåsbo,

Logikens vindlingar kan vara svåra att begripa. Det gamla ordspråket lyder "den som inte är emot oss är med oss" och inte tvärt om.

Varför skulle jag och alla andra tänkande människor gilla offentliga hängningar eller avrättningar i vilket land det än sker. Den moderna definitionen på civilisation är att stater inte tar livet av sina medborgare. Det är bland annat ett villkor för att få vara med i EU.

Varför skulle jag och alla andra tänkande människor tro att medmänsklighet och tro på andras förmåga skulle betyda att man hänger sig till extremism och dyrkande av avskyvärda handlingar.

Din retorik är farlig och sannolikt menar du inte vad du säger. Vi har all anledning att reagera och påverka för att skapa en bättre värld men det blir inte bättre om vi gör offren för oförrätter till förövare!

Willy Wonka sa...

Till Olle..
Nej, men vi ska kanske göra förövarna till förövare!..

Olle sa...

Det är ett axiom min käre Wonka.

Eller för att citera Charlie Bucket:

“You should never, never doubt something that no one is sure of.”

"Du borde aldrig, aldrig tvivla på någonting som ingen är säker på."


Willy Wonka sa...

Okej... vi slätar över med lite grammatikövningar för att börja prata om nått annat....
Joråsåatteeeh....
Fint väder idag eller hur...

Stellan sa...

Wonka, din retorik är farlig för samhället! Öppna gränser utan id-kontroll däremot, det är enbart en berikande vitamininjektion för ett samhälle. Och leder till ännu mer kärlek för alla inblandade.

Willy Wonka sa...

😘Kärlek, Jämlikhet, broderskap!!❤😄

Stellan sa...

Henskap heter det! Din jävla Cis-gubbe!
Du behöver en frivillig styrkekram💞🌈✌

Willy Wonka sa...

Förlåt få Stellan Kawesa😉😉❤

Anonym sa...

Olle: Jo, det är det här med att vara för andra kulturer, eller inte. Om jag skall tolka ditt svar rätt, så betyder det att du inte är för alla kulturer, vilket låter sunt. Det låter i så fall precis som en normal SD röstare som helst.

Mvh Skogåsbon