lördag 27 maj 2017

Kungliga Djurgården

Var till Svea Rike över dagen för att spana in fernissad ved och låta lilltjejjen bränna stålar på grönan.

Fiorella är en av mina drömbåtar. En racer som är över hundra år gammal men som ändå gör dryga tjugo knop.
Så jävla ball!
En annan av mina drömbåtar är Loris, Ivar Kreugers gamla expresskryssare.
Henne fick jag enbart se på håll eftersom hon drog strax innan vi kom, men hon gick vackert i sjön.

Annars är det ju ruggit ballt att kolla in kåkarna på och runt Djurgården. Vi är rätt kass på det mesta nu för tiden...

6 kommentarer:

Acke Rising sa...

Nu är vi där igen. DET VAR BÄTTRE FÖRR!!!! eller i alla fall VACKRARE!

Stellan sa...

Och redigare, Acke. Det var fan så mycket redigare!

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med.
Den kåken på Kastellholmen är asfrän. Stockholmsbriggen brukar ligga förankrad där också, fast på andra sidan Kastellholmen. Den var man och kollade på ett par gånger när den byggdes, så sjukt ballt.

Mvh Skogåsbon

Dasen sa...

Näe - den kåken ligger väl mot Djurgådsbrunnsviken, liksom på baksidan av Skansen? Har för mig att det är någon slags gruva in i berget bakom huset. Att flytta Kastellholmen dit kommer att kräva en del rumsterande i topografin.

Skånska Gruvan sa...

Skånska gruvan är en byggnad på Djurgården i Stockholm, med adress Rosendalsvägen 14.

Skånska gruvan ritades av arkitekt Gustaf Wickman och uppfördes som utställningspaviljong till Stockholmsutställningen 1897. Utställare i Skånska gruvan var de skånska tegel- och sockerbruken, kalk- cement- och stenkolsindustrierna som gick samman i en gemensam skånsk paviljong för att synas mera på den stora utställningen. Förutom anknytningen till Skåne, fick Skånska gruvan sitt namn av en konstgjord gruva. Det var den stora publikmagneten som lockade drygt 70.000 besökare och gav byggnaden sitt nuvarande namn. Gruvutställningen har demonterats i etapper under 1900-talet och idag finns inget kvar. När utställningen var slut skänktes Skånska gruvan till Skansen som hade utställningsverksamhet fram till 1924. Då stängdes huset för att bli förråd för museisamlingar.

År 1977 brann huset ner, endast tegelmurarna återstod och en kulissfasad med blindfönster byggdes upp som ett provisorium. År 1999 fick Skansen möjlighet att påbörja renoveringen av den vackra byggnaden, som hösten 2001 började användas av Skansens Byggnadsvård som informationslokal för allmänheten.

Stellan sa...

Intressant information! Stort tack!!