söndag 16 juli 2017

Skarvparadiset

Svenskarna måste verkligen älska att få sina holmar nedskitna och fiskbeståndet decimerat av den invasiva arten kinesisk mellanskarv, annars skulle det nog vara läge att skjuta av lite.

Om ett par veckor börjar skarvjakten hemma på Åland, då ska dom få för förstörda holmar.

Skickat från min Sony Ericsson Xperia mini svetsarleffe pro

34 kommentarer:

Lester Boré sa...

Det geografiska området Sverige har en mångårig tradition av att importera, husera och beskydda invasiva arter med förklaringen att alla arters värde är lika.
Att aktivt stödja eller driva på utrotningen av arter som är en del av den "ursprungliga" faunan har, med grund i ovanstående förklaring, länge varit ett av den svenska administrationens indirekta huvuduppgifter och att människor som t.ex du som värnar biologisk mångfald, ska tillåtas stå i vägen för en sedan länge fastslagen plan förefaller ytterst osannolikt.

Pratmakarnas tal om alla arters lika värde innebär dock i praktiken att den mest aggressiva och bäst beskyddade arten uppnår total dominans, såväl numerärt som geografiskt, och således faller grundargumentationen platt redan från början...

Med förhoppning om en fortsatt lycklig eftermiddag.
/Lester

raceman sa...

men det e ju fåglar, och alla vet väl att dom har dom bästa lobbyisterna?

Sam B sa...

Lysande Liknelse Lester !

Anonym sa...

Ett ordentligt itag med blyspruta hade gjort himlen blå igen.Dom där fåglarna kan ju knappast må bra själva i den ammoniakmiljön dom skapar.

/Johnny Boy

Anonym sa...

"och således faller grundargumentationen platt redan från början..."

Möjligen, Lester, faller argumentationen en smula även då det bara är rent trams att skarv skulle vara en importerad "invasiv" art. Nivån på okunskapen och tron på diverse hörsägner och internetmyter når ständigt nya och oanade avgrunder här på Vardagsmighty.


Stellan: Dra en jävla googling på saker innan du skriver sånt här, du gör liksom bort dig lite. Sök tex på "myten om kinesisk skarv" innan du sprider pajasen Christer Olburs ovetenskapliga irrläror.

Har ni hört att det finns en pizzeria som använder råttkött!

Anonym sa...

Om anonym hade gjort en googling på "förintelsen" 1950 så hade lampskärmar och tvål dykt upp...

Stellan sa...

Anonym, googla själv: Skarv Östersjön. Finns mycket att läsa. Om man som du, vill styrka sin egen tes så kan man lägga dit ordet myt... Eller hot.dett

Stellan sa...

... Det är bara att välja vilket svar man vill ha. (Skulle det stått om inte telefonenfått spumk)
Jag väljer dock att lita på en god vän som faktiskt skjutit ner både storskarv och mellanskarv, skillnaden är rätt påtaglig enligt honom.

Preben sa...

Det är väl knappast en myt att de förstör varenda holme i skärgården?
Vilken anonym är nu detta, nummer 111?

Magnus W sa...

Många av de som gnäller på skarv verkar tillhöra gruppen sportfiskare och om dem bryr jag mig lite på gränsen till inte alls. Som alltid i infekterade debatter blir det två läger som kivas fram och tillbaka och det blir svårt att så att säga sila snacket.

Vi har idag, i Sverige, mellan 150000 och 250000 mellanskarvar (uppgifterna varierar beroende på källa). Vad som dock är bekräftat är att den äter omkring 0,7 kilo fisk per dag fördelat på 200 dagar om året.

Om vi utgår ifrån ett antal om 200000 motsvarar det drygt 140 ton fisk per dag eller 28000 ton per år.

Enligt uppgift från bland annat fältbiologerna (som efter lite ströläsning på nätet får anses ha en ganska balanserad syn på mellanskarv vs fiskare vs ...) tar det svenska kustnära yrkesfisket upp omkring 4000 ton per år. Motsvarande sportfiske tar cirka 10000 ton.

Visserligen är yrkeskvoten för Östersjön i stort mycket större men det är det kustnära som är intressant i sammanhanget eftersom mellanskarven jagar på mellan 0 och 20 meters djup.

28000 ton mot kust- och sportfiskets 14000 låter ju ganska mycket. Fast jämfört med svenska gråsälens uppskattningsvis 100000 ton är det inte så farligt. Eller?

Om det stämmer vad jag hört här ute från folk som är mycket engagerade i fiskebestånden (av olika orsaker) är problemet med mellanskarv inte så mycket mängden den äter utan vad.

Dasen sa...

Tyvärr bryr sig fåglar inte om landsgränser så även om ålänningarna rensar bort alla skarvar där så kommer de att drälla in ifrån Sverige igen.
Det påminner lite om öststatsbrottsligeten som härjar här i folkhemmet. Skillnaden är att vi inte gör ett någonting för att få bukt med den.

Anonym sa...

Månne kan storskarv och mellanskarv se olika ut utan att den ena är importerad från kina?
Finns inga som helst vetenskapliga belägg för Christer Olburs tossiga teorier om kinesisk skarv.

Kompmannen sa...

Men hur fan kan sportfisket dra upp 10000 ton? Det är ju 10 miljoner ettkilos firrar. Tror jag inte en sekund på såvida inte hela svenska folket är sportfiskare.
Dessutom mer än yrkesfiskarna? Micke

Björn Nilsson sa...

Magnus W. Problemet är ju som du säger, skarven föredrar abborre eller annan fisk som många kustnära fiskare också föredrar...

Det kustnära fisket upptaget på 4000 ton är med största säkerhet räknat på Sveriges hela kuststräcka samt större insjöar samt alla fiskeslag som det finns kvoter på, men det första problemet är ju att skarven inte etablerar sig jämt fördelat längst hela Sveriges kust.

Skarven etablerar sig i stora grupper på öar, så lokalt i områden där skarven finns blir ju trycket på abborrar o annan mindre matfisk extra hårt.
Men till skillnad från det kustnära yrkesfisket (sker oftast av bofasta kust- eller ö-bor) så flyttar skarven till annan ort så fort fisken är utfiskad och tar annan holme/fiskevatten i besittning.

Om en kustnära yrkesfiskare tar upp 100 kg abborre eller annan mindre matfisk per dag i 200 dagar så motsvarar det 20 ton om året vilket motsvarar en skarvkoloni på ca 150 fåglar, så i min värld bör varje yrkesfiskare ha rätt att bedriva skyddsjakt på minst motsvarande antal fåglar i sitt fiskevatten för att skydda sin verksamhet.
Stellan sa...

Anonym, du menar alltså att det är mellanskarv, men att den inte kommer i från Kina? Är den invasiv?
Hur är det med Mårdhunden? Är den invasiv?

Magnus W, vad har du emot sportfiskare?

Lester Boré sa...

Anonym.
Jag nämner inte skarven i min kommentar, jag resonerar mer generellt.
Jag kan eller vet ytterst lite om skarv men antar att bloggägaren har funderat nåt varv på saken.

Magnus W sa...

Jag har inget emot sportfiskare (eller för dem heller) men tänker att de nog argumenterar för sin döda moster när det gäller skarv.

Kompmannen, det jag talar om är det kustnära yrkesfisket. Kvoterna för de stora drakarna som hålls längre ut är mångfalt högre.

Anonym sa...

"Anonym, du menar alltså att det är mellanskarv, men att den inte kommer i från Kina? Är den invasiv? Hur är det med Mårdhunden? Är den invasiv?"

Exakt vad du eller din kompis sett vet jag så klart inte. Men att mellanskarv finns är en vetenskaplig sanning, den är inte inplanterad och den är inte invasiv.
Mårdhundar vet jag inte ett dyft om så där håller jag käft.

/AAAnonym

Så här skriver tex Naturvårdsverket om du orkar ta till dig lite fakta:
"I debatten om storskarven har det under senare år, förekommit uppgifter om att mellanskarv inte är en naturligt förekommande underart i Europa, utan att den på olika sätt inplanterats i Sverige och Europa under bland annat 1900-talet. Enligt denna argumentation bör mellanskarven ses som en invasiv främmande art som bör utrotas. Både Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten anser, i likhet med ett samlat vetenskapssamhälle och vetenskapliga institutioner, att underarten mellanskarv är naturligt förekommande i hela dess nuvarande utbredningsområde i Europa och Sverige". (Nationell förvaltningsplan för skarv 2014, Naturvårdsverket (Sverige), s. 36)
https://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/regeringsuppdrag/2014/forvaltningsplan-skarv/ru-forvaltningsplan-skarv-2014.pdf

Kompmannen sa...

Magnus W,

Ok. Blev bara förbluffad över hur mycket det viftas med fiskespön i landet, bara runt kusten. Men det verkar vara sanning. ~1.6 miljoer ägnar sig åt det varje år...

/Micke

Anonym sa...

Fan egentligen borde även alla tjocka svettiga whitetrash människor som i skärgårdsmiljö trycker i sig tonvis med flintastekar och annat kadaverhull skjutas.
Dom grisar runt i denna vackra miljö som om det inte fanns någon morgondag, här borde någon myndighet gripa in och föra tillbaka slödddret till förorten.

/Johnny Boy

Stellan sa...

Anonym, det finns ju ganska många skrifter som redogör för hur mellanskarven har etablerats i Europa, och i ärlighetens namn kan ju jag inte bevisa varken det ena eller det andra. Jag kan ju precis som du (förmodar jag) försöka dra lärdom av det jag läser och det jag ser.
Men alla är ju i alla fall rörande överens om artens ökning och påverkan på fiskbestånd.
Då den inte har någon naturlig fiende som minskat i bestånd, så verkar det ju högst osannolikt att den alltid funnits naturligt i Östersjön.
Jag är förövrigt inte av den åsikten att någontingär sanning bara för att en svensk myndighet påstår det...

Anonym sa...

Ok, vill du inte lyssna på en myndighet som redogör för det samlade vetenskapssamhällets och vetenskapliga institutioners presenterade fakta i frågan så är det inte mycket jag kan göra åt saken. Jorden är platt och människan har aldrig varit på månen.

/AAAnonym

Stellan sa...

AAAnonym, vetenskapssamhället är inte samlat i frågan...
Jag tror inte på att "Sverige aldrig har varit tryggare" heller, trots att man även där är"samlade".

Anonym sa...

Stellan:
1. Eh, jo.

2. Liknelsen med trygghet haltar på så många plan att jag knappt ids kommentera det. Men inte som att den samlade vetenskapen står enad där, eller ens har tagit ställning.
Verkar som att du inte förstår skillnaden mellan politiska åsikter och vetenskap. Ett korkat synsätt absolut men det förklarar ju samtidigt hur du kan framhärda i en felaktig uppfattning i skarvfrågan som vore det lite en fråga om åsikter. Vilket det alltså inte är.


/AAA

Lester Boré sa...

AAAnonym.
Hur förhåller du dig till dom vetenskapliga utredningarna kring den så kallade förintelsen?
Vinner vetenskapen eller politiken den matchen enligt dig?

Stellan sa...

AAA,
Hur definerar du samlad vetenskap i så fall? Alla är ju inte enade, du googlar väl innan du skriver, som nån sade?
Vad är det i det jag nämnde som är en politisk åsikt?

Anonym sa...

Vetenskap betyder att det måste bevisas, annars får man inte kalla det vetenskap. Jag är väl insatt i skarvfrågan och befinner mig ett ordentligt snäpp bortom att behöva googla inna jag yttrar mig.
Att Sverige är "tryggare än någonsin" är en åsikt som tex du inte håller med om. Inte jag heller för den delen.

Vetenskapen säger en sak om mellanskarvens ursprung, du väljer att inte tro på det. Det står dig så klart fritt att inte göra det. Och därmed är vi som jag ser det vid vägs ände. Gott så, ha en fortsatt trevlig tur med båten!

Preben sa...

Man måste tänka på alla skarvars lika värde, mellanskarv, kinesisk skarv och svetsskarv, alla är lika mycket värda. så det så. :-)

Stellan sa...

Tack så mycket, Anonym. Det ska jag ha.

Stellan sa...

Anonym, jag ska inte kalla mellanskarven för en invasiv art mer.
Faktum är ju att jag inte vet huruvida den är invasiv eller ej.
Men... Visst är även du av den övertygelse att detta är mellanskarv, och inte storskarv?

Dasen sa...

På tal om invasiva arter har jag i dagarna försökt få någon att ta över de två gulörade sködpaddor jag haft i 30 år. Nu visar det sig att naturvårdsverket klassat denna art som invasiv och infört totalt försäljnings- och bytesstopp, även för privatpersoner.
Jösses, det är små tröga jäkla djur som paddlar runt lite på måfå i akvarium! De kan inte föröka sig i vårt klimat, men tydligen tröttnar folk på dem och släpper ut dem i naturen där de glufsar i sig sådant som våra infödda grodor skall ha.
Det krävs tydligen inte särskilt mycket för att klassas som invasiv.

Stellan sa...

Dasen, dom vill jag ha!!

Willy Wonka sa...

Dasen, skicka dom till Stellan med postnord. Så är dom framme när dom fyller 42... ;)

Dasen sa...

Risken finns att de invaderar Tomtebodaterminalen, förökar sig i våldsam takt och ställer till med allmänt elände.

Vill du verkligen ha dem så får du dem gärna, inklusive akvarium och en ny tjusig jättefilterpump för massa pengar. Hellre ett bra hem än betalt. Jag har bara ditt gamla mob nr så slå en signal på 0739441046.