söndag 11 februari 2018

Svalt och skönt

Idag har jag jobbat i vattengaraget, där var det svalt och skönt.

Att slipa blymönja under vattenlinjen är både nyttigt och stärkande. Nyttigt eftersom blymönjedamm är en utmärkt produkt att andas in om man vill slippa se apokalypsen från första parkett. Stärkande eftersom det känns i armarna när man legat på rygg och slipat uppåt ett par timmar.

21 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Slipa blymöja...
Fast om du vill ha verklig effekt så bör du ju hänga en presenning över båten så att utrymmet mellan båt o luftrör blir mindre luftigt...

Jesper Bergvall sa...

Det finns de som rullar ihop en sedel som de har och luktar på dyrt damm med och det finns de som skakar järnbitar på gym som kostar pengar.
Se det positivt, du får ju båda gratis.

Hade gärna hjälpt till om jag hade tid... jag lovar, verkligen, det är sant!

Dasen sa...

Vaffan.... skall du ta livet av dig!?
Att andas in bly är tvärt emot vad man kan tro inte en bra metod att snabbt gå upp i vikt.

Anonym sa...

Kan inte låta bli och undra varför du använder giftig färg som förstör livet i havet när det numer finns färg som inte gör det och som fungerar lika bra?

/Undrande

Preben sa...

Undrande:
Troligen funkar de INTE lika bra, jag har svårt att tro att Stellan inte har testat dom, och inte ens Åsa Romson tycker ju de duger.

Anonym sa...

Romsons båt var ett skepp som låg i vattnet flera år i taget så inte samma sak. Ok, det är lite skillnad, det blir lite mer att skrapa vid upptagning. Men det kan det kanske vara värt att inte böka ut massa gifter i naturen och göra blötdjur och molusker infertila?
Om argumentet är att det skulle vara jobbigt att skrapa i någon halvtimme håller det väl i så fall kanske lite dåligt när det kommer till just Stellan. Han verkar vara av helt annat virke än vi andra.

/U

Stellan sa...

U, jag provade ju det förra säsongen, och när havstulpanerna skrapades bort följde färgen med. Det är därför jag är tvungen att göra om allt, och det är knappast miljövänligt. Jag använder förövrigt bara den snällaste bottenfärgen, den som Romson körde med var ju till och med olaglig.

Dasen sa...

Ett skepp som ligger i år ut och år in måste ju ställa till med oändligt mycket mer skada än en fritidsbåt som ligger i på sommarhalvåret, så jämförelsen med Romson haltar på fler än ett sätt. Blötdjur och mollusker är för övrigt svärord tagna ur Kapten Haddocks vokalbulär så de kan inte bli infertila.

Preben sa...

Så det ska vara mindre olagligt om båten ligger i sjön året om, år efter år, är tillräckligt stor och skiter ner sjön tillräckligt mycket mer än en mycket mindre FRITIDSbåt som bara ligger i sjön 4-5 månader/år, och däremellan vårdas som ett litet barn.
Ja så är det väl om man är miljöhycklare då, vi andra lever i en annan verklighet.

Anonym sa...

Hm, ska försöka förklara hur jag menade.
Skepp som ligger i året om och i flera år mellan varvsdragningarna använder oftast "industristyrka" på bottenfärgen, dvs sådan som är avsedd för yrkestrafik. Många av de här båtarna är registrerade som yrkesfartyg för den delen, tänk de som ligger ute på Skeppsholmen osv.
Men för många av dem så innebär det här helt klart att man använder otillåten färg, färg som är dålig för livet i havet. Man bryter mot lagen. Vanligtvis så ursäktar sig folk inför sig själva och inför varandra med att det är en mycket liten del av fritidsflottan som det här gäller. Ungefär jämförbart med att gamla hojar och bilar släpper ut mycket mer än moderna men de är så få så det är försumbart.
MEN ska man vara miljöminister är det självfallet INTE en ok ursäkt!*

Stellan, låter konstigt det du beskriver om att färgen släppte! Men inte som att jag tvivlar på att du vet vad du håller på med. Själv håller jag mig blott med plastbåtar och där räcker det med en grundfärg i några lager och sedan bottenfärg ovanpå den. Sen när jag skrapar tulpanerna på hösten (vilket så klart görs direkt vid upptagning när de är mjuka och lossnar lätt) så lossnar givetvis en del av bottenfärgen men det spelar ju ingen roll. Det ska ju målas igen på våren. Ungefär vart tionde år eller så brukar det bli dags att slipa ner grundfärgen och göra om.

Min erfarenhet är för övrigt att de nya miljövänliga bottenfärgerna numer funkar bättre än de gamla fulla med metaller och annan skit. Eller så är det mindre liv i havet nu, svårt att veta vilket men det växer mindre på båtarna än för 20 år sedan. Men första åren med miljöfärger var ett helvete vid upptagning!

/Undrande


*Romson pumpade väl dessutom gråvattnet rätt ut i sjön också om jag minns rätt?

Jesper Bergvall sa...

Försök få hem några burkar Coppercoat så behöver ni inte måla om på 20 år. Inte heller behöver man Gelshield eller annan osmosis skyddande färg. Anledningen till att den är förbjuden i våra vatten är att den innehåller 0,5kg koppar per liter. Skillnaden där är att Coppercoat inte fäller ut metallen i vattnet. Det bildas ett oxid skikt på ytan som håller borta tulipankalaset. Men det har miljöfittor med hängpattar inte fattat. På hösten vid upptagning ser botten ut som en bronsstaty på torget, grönflammig och kulturell.
http://coppercoat.com/coppercoat-info/10-year-antifoul-advantages/

Stellan sa...

Hängpattar? Vilket språk, Jesper!

Anonym sa...

Ja fy fan Jesper, alla som bryr sig om miljön är töntar! Du är mycket tuffare.

Anonym sa...

Har hört en del om det där mirakelmedlet, tänker lite att om det låter för bra för att vara sant så brukar det också vara det. Man måste väl slipa Coppercoat varje år för att den ska hålla igång också?

/U

Jesper Bergvall sa...

Jag är det levande beviset på att det fungerar. Jag köpte det till min förra båt 2001. Den sålde jag 2007. För ett par år sedan kontaktade köparen mig i ett annat ärende och jag passade på att fråga om just bottenfärgen och han hade inte gjort något med botten mer än högtryckstvättning efter varje upptagning.

Stellan sa...

Anonym, Jesper skriver att dom inte fattat, inte att dom är töntar. Det är en skaplig skillnad på det.

Jesper Bergvall sa...

Jo. Jag bryr mig extremt lite om miljön. Detta för att jag inte påverkar den nämnvärt. Jag använder inte bottenfärg på min nuvarande båt, kör elmoped till jobbet 9 månader om året, huset vi just sålde värmde vi med pellets plus att vi höll ca 19C inne. Har dock förbrukat sammanlagt ca 5 liter bensin på 15 somrar med mina fritidsbåtar m.m. Hat inte gjort detta med något jävla miljötänkande, det har bara blivit så, och bl.a därför behöver jag inte vara anonym.

Stellan sa...

Elmoped är töntigt!

Anonym sa...

Mnja Stellan, gubbar på HD:s som har mer tingeltangel än en presentbutik är töntigt.
Har dom fransar på handtagen då plockar jag fram spypåsen samtidigt som jag frågar om dom är medvetna om att det inte är en häst.

/Johnny Boy

Stellan sa...

Och i och med det så är elmoppe otöntigt? ;-)

Jesper Bergvall sa...

Moped är, vare sig den är el eller inte, skitballt att köra... så länge polarna inte ser en.