lördag 24 mars 2018

Trump-hour


Jag tänkte dra igång Trump-hour klockan 20:30 svensk tid i kväll.
Alla som vill vara med på det ser till att ha massor av lyse tänt i sitt hemman, och gärna Tig-svetsen eldandes på full ampere.

Tänkte det kunde vara ett fint sätt att hylla klimatförnekelse!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Haha! Lysande!

/U

Stellan sa...

Fan, vad segt det var här då. Är det bara jag och Donald som förnekar förekomsten av klimat här?
Hade sjukt ljust i verkstan under Trump-hour igår.

rocket goldstar sa...

Jag låg i soffan och Youtubade Neal Young. Det roliga i kråksången är att jag glodde på MTVs unplugged, alltså både återvinning och strömlöst. Det är inte lätt att vara rebell alltså.

Anonym sa...

Stellan: Det är många som inte tror att jordens undergång är nära p.g.a. klimatförändringarna. Det är rätt så komplext det där.

Växthuseffekten är nog alla klimatforskare överens om att den existerar, men det är nivåerna inte alla är överens om.

Som exempelvis, att ju mer koldioxid det finns i luften, ju mer kan man ösa på, utan att få en proportionell ökning att växthuseffekten. Detta p.g.a. att koldioxiden har svårt att absorbera värmestrålningen i höga doser. Koldioxiden måste ökas med det dubbla, för att koldioxiden skall kunna absorbera värmestrålningen med samma proportionella ökning.

Mvh Skogåsbon

BITTERPITTEN sa...

Alltså! Vi ska minska elförbrukningen samtidigt som vi ska köra på el och skaffa värmepumpar som drar mer el än ved och olja.Vi ska också åka mer tåg som också drar mer el.Så du är i gott sällskap Stellan Hela regeringen med MP i spetsen jobbar för höjd elförbrukning.

Dasen sa...

Glöm inte att vår inhemska kärnkraft är roten till allt ont och skall ersättas med ineffektiva alternativ som vindkraftverk (fast de skall inte stå där de syns eller stör naturen), vågkraft (som ju knappt ens finns) och vattenkraft (fast älvarna skall inte byggas ut). Tur att vi kan köpa utländsk kolskraft och rysk Ignalina-el istället...

rocket goldstar sa...

Är vindkraft odugligt på riktigt ?

Stellan sa...

Rocket, jag vet inte, men ser gärna en diskussion i ämnet. Här på Åland verkar vindkraften vara lönsam så länge man får bidrag för den, sen skruvar man ner möllorna på grund av olönsamhet. Dvs, dom vindkraftverk som redan står här är olönsamma att hålla igång. Men... Jag besitter ingen kunskap inom ämnet, så här är det nog öppet mål att skjuta ner mig!

Anonym sa...

Saxat från nätet:
Vindkraft har inga bränslekostnader och medför inga koldioxidutsläpp, och är det snabbast växande energislaget inom EU.
Under de senaste 15 åren har vindkraft gått från att endast intressera några få investerare till att i dag attrahera stora investeringar inom hela EU. Den installerade vindkraftskapaciteten inom EU har ökat sexfaldigt – från 2,4 procent år 2000 till 15,6 procent år 2015. Den totala installerade vindkraftskapaciteten var i slutet av 2015 142 GW, vilket omfattar 11,4 procent av den totala elanvändningen inom EU.
Tyskland och Spanien störst på vindkraft i Europa

Tyskland och Spanien är de länder som använder mest vindkraft i Europa, räknat i installerad effekt. Vindkraften i dessa länder utgör en tredjedel respektive en sjättedel av vindkraften i Europa. Den globala ledaren är Kina, som har över en tredjedel av världens installerade vindkraftskapacitet.
Om man tittar på vindkraftens andel av den totala elproduktion är Danmark ett av världens största vindkraftsländer. 2015 producerades 42 procent av all el i Danmark av vindkraftverk, vilket innebar att landet slog sitt eget världsrekord på 39 procent från 2014.

Vindkraften är nog ganska betydande iallafall undrar hur mycket solenergin ger, tror att Spanien har mycket sånt.

/Johnny Boy

Björn Nilsson sa...

Problemet med vindkraft, solenergi, vågkraft är ju att man måste bygga upp system där effektreserven snabbt kan kopplas in, dvs de dagar det inte blåser eller solen skiner.
Man måste skilja på energileveransen samt installerad effekt.

Kärnkraft är per definition ett trögrörligt system, producerar en jämn effekt över årets timmar. Det är ju byggt för att "tuffa" på som basproduktion och att reglering av Sveriges gemensamma effektbehovet sker genom vattenkraft.
När man vill ersätta kärnkraften med ett system som kräver mera reglering måste man tillföra mera effektreserv.
Denna effektreserv måste i så fall finnas i ett energisystem som har en rejäl överkapacitet (någonstans blåser det eller att solen skiner) för att kunna leverera en jämn effekt över året, dvs en basproduktion.
Så att bara titta på hur stor andel av kolkraften eller kärnkraften som är ersätts duger inte, utan man måste jämföra med den kontinuerliga effekten som är ersatt. För att ersätta ett kärnkraftverk kommer det att krävas en ganska så mycket större installerad effekt hos de förnyelsebara energislagen för att kunna leverera samma kontinuerliga effekt.
Alternativ är att man inför begränsningar i effektuttag hos förbrukarna för att på så sätt reglera effektbehovet istället för att reglera produktionen.

Anonym sa...

Tycker iallafall att det är imponerande att Danskjävlarna har ca 40% av sitt elbehov levererat av propellerstolpar.
Värsta som händer när dom pajar är väl att dom går till skroten, en härdsmälta är ju lite tuffare att reda ut.....

/Johnny Boy

Anonym sa...

Precis Johnny Boy! Ett skuret lager i en propeller i vinden är inte hela världen, några läckande packboxar i ett kärnkraftverk kan bli lite stressigare...


Willy Wonka sa...

Ta en tur över gölen mellan Sverige och Danmark så förstår ni hur dom kan ha 40% vindkraft...
Det är inte direkt några få snurror dom har där, får snart kryssa emellan dom för att komma fram.

Dasen sa...

Dessutom bor de i ett platt litet skitland utan några olika klimatzoner, utan riktiga vintrar och med en väsentligt mycket mindre mängd energikrävande tung industri än vad vi har i Sverige. Danskjävlar.

Jim sa...

"Tycker iallafall att det är imponerande att Danskjävlarna har ca 40% av sitt elbehov levererat av propellerstolpar."

Fel.

Dom producerar 42% av SIN elproduktion med vindkraft, resten miljöovänligt skit.

Det som inte framgår så tydligt i diverse artiklar är dom importerar en jäkla massa
el från Sverige, Norge och Tyskland.

Anonym sa...

Jim du har rätt, skillnaden mellan ca 40% och 42% är milsvid......

/Johnny Boy

Anonym sa...

Hoppsan nu såg jag vad du skrivit Jim.
Jag bär dumstrut resten av dagen.

/Johnny Boy

Jim sa...

Johnny Boy :-)

För den som vill förkovra sig:
https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
https://www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false

Anonym sa...

Man kan skita i Earth Hour av en massa olika anledningar, här finns redan många intressanta exempel. Men det kanske viktigaste saknas, alltså vår svenska del av totalutsläppen, de som alla så gärna vill minska. Vi står för bara omkring 0,5%, lite beroende på hur man räknar, men i alla fall knappt märkbart för resten av världen även om vi skulle stänga av all verksamhet överhuvudtaget. Dels för att vi knullar för lite och därför inte är så många, dels för att vi är ganska duktiga på att ta vara på den dyra energi vi bränner. Båda hemligheterna borde vi lära fler om vi verkligen ska göra skillnad, alltså barnbegränsning och bra energianvändning (oavsett vad men menar med det sistnämnda). Då kan vi kanske nästan bli världsledande på verklig duktighet, precis som vi nästan kunnat bli några gånger tidigare i historien, men missat. Men nu är det allvar, inte Earth Hour-allvar, utan femitolv-allvar. Vi har chansen att göra någonting vettigt, inte bara vara symboliskt korrekta. Det är väl för fan inte illa? En för bra chans för att missa? Tänk!
Mvh/Heinrich