fredag 18 maj 2018

Förvirrande

Hur kan man kalla svart färg för röd?
Eller är det röd färg som man kan köpa svart?

13 kommentarer:

raceman sa...

såg sånna för nåt år sen, undrade samma sak men hadde inget målarbehov då wå tog inte reda på hur svart röd ser ut

Anonym sa...

Vilket bögeri. Falu Vapen & Falu Svart, dessutom klassisk. 100% påhitt av någon junior på marknadsföringsbyrå. Efter 2010

Jesper Bergvall sa...

Sånt här älskar jag!
Wiki skriver:
"Svart är en riktigt mörk färg som i idealfallet inte drar mot någon annan färg, alltså saknar kulörthet. I det standardiserade färgbeteckningssystemet NCS är svart en av sex elementarfärger och betecknas med S. Till skillnad från kulörta färger kan svart inte definieras genom hänvisning till strålningsvåglängd. Upplevelsen av svart uppstår i stället genom kontrast mot någonting som vi ser som vitt."
Så troligen en en riktigt mörkröd färg.

I fornsvenskan fanns inte ordet svart. Det var en mörkblå färg, där av ordet "blåneger". Wiki är lite mildare i förklaringen:

"I svenskan användes tidigare ordet blå för att beteckna färgen svart. Harald Blåtand, till exempel, kallades troligen så för att hans tand var svart och inte blå; motsvarande gäller för Blåkulla och blåman."

Nu sk jag ut o fota månen i fyllan...

rocket goldstar sa...

Jag fattar tänket, glasklart faktiskt. Ni kommer också förstå snart men då är det försent och era barn kommer att tro att falusvart med vita knutar är det svenskaste som finns näst efter Falafel.

Stellan sa...

Falufel?

BITTERPITTEN sa...

Enkelt. Falu rödfärg är ett kvalitetsbegrepp, och alla som målat med det vet att det är tillverkat av rödslam ifrån Falu koppargruva. Sen kan slammet ha olika färg, men det är Falu rödfärg ändå.

rocket goldstar sa...

Falukörven 😎

Stellan sa...

Okej, så Hakkapelitta vinterdäck för sommarväglag vore inget konstigt?
Falu Svartfärg hade jag kunnat köpa, men svart rödfärg blir väl lite konstigt?
Det är ju som om en människa med penis skulle kalla sig för kvinna... Eller skit i det förresten, svart rödfärg är ju helt normal år 2018.

rocket goldstar sa...

Vad säger du om fabrikatet Marshall på hörlurar och Blåtands högtalare ? Så kallad hifi utrustning. I min värld står Marshall för distortion dvs oljud.

Stellan sa...

? I min värld har vi ingen aning om sånt. Marschall brukar det stå på högtalarna som RockJonas brassar gitarrhalsen i innan han sparkar omkull dom.

rocket goldstar sa...

Exakt, ett starkt varumärke som missbrukas på samma sätt som svart rödfärg.
Hoppas du slipper uppleva hypen över bluetooth-högtalare som pågår och har pågått i Sverige och övriga världen ett bra tag nu, tacka vet jag en gammal hederlig stereoanläggning.

Sam B sa...

Ähh, det vet ni väl att det bara är en variant på tomtens schackrutiga färg. Den som man ser på TV varje år på Julafton kring 15-tiden.
Denna är såklart röd-svartrutig istället!

/S@m

BITTERPITTEN sa...

För övrigt borde all målafärg vara svart i år.