onsdag 8 augusti 2018

Hermas
På den vackra ön Enklinge i ålands skärgård ligger Hermas gamla skärgårdshemman. Nästan alla fastigheter på gården är byggda under 1800-talet och den sista människan som bodde här gick bort 1973.

Det är som att komma in i en annan värld, och för mig råder inget som helst tvivel om att jag är född hundra år för sent.

8 kommentarer:

Lester Boré sa...

Man undrar ju hur dom klarade sig?!
Jag utgår ifrån att det var raslig och kulturell mångfald på ön men finns det spår av genusteoretiskt utbildningsmaterial? Hade RFSL nån lokal på ön? Var pedofili mer normaliserat än kristen tro bland öns "icke normativa" grupper?
Det är onekligen spännande frågor.

Stellan sa...

Jo men, jag skrev ju att han dog också, Lester.

Anonym sa...

Ja verkligen! Åsikterna som florerar här verkar definitivt vara från början av 1900-talet.

Stellan sa...

Tack, anonym! Det var mycket snällt sagt. Det är ju dom åsikterna och normerna som lade fundamenter för det vackra som nu raseras av moderna åsikter.

Lester, man undrar ju också vad individerna hade för kön? Trots att namn och bild finns på dom, så visar ju all vetenskap att vi inte har en aning om könstillhörighet.

Lester Boré sa...

Anonym.
Hur menar du att åsikter är strikt bundna till en tidsperiod? - Är det t.ex fel/orätt att begå en viss handling så är det ju så alltid, oavsett om det är 1700-tal eller 1900-tal.
Visst får sinnessjuka idéer luft under vingarna emellanåt och ofta implementeras det i lagen men om man har sin utgångspunkt i sanning och inte i den politiskt dikterade lagboken så är väl åsikter för det mesta tidlösa?
Eller menar du att det finns ett självändamål i att vara åsiktsmässigt progressiv bara för sakens skull?

Stellan.
Du hakar upp dig på könstillhörighet. - Alla vet att kärleken är viktigast i den 2000-talska åsiktsfloran. Och demokratin.

Stellan sa...

Lester, jag trodde att tillhörighet var en förutsättning för att känna trygghet och stabilitet i sig själv. Jag kan ha fel, men jag tycker inte att man ser extremt många exempel på ickebinära personer med en aura av stabilitet och trygghet i sig själva som omger dom. Men det är nog en 1900-tals uppfattning som jag funnit i historiebeskrivningar. Menskonst och viftande med tabubelagda kroppsdelar på allmän plats kanske är ett sundhetstecken.

Jesper Bergvall sa...

Hundra år för sent?
Tänk bara på tandläkarbedövningar så lever jag gärna i nutid.

Dasen sa...

Det var nog rätt tjurigt där på vintrarna.